[BIZTPOL] A nagy sakktábla

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Brzezinski riasztó hasonlóságokat vélt felfedezni a 2012-s Egyesült Államok és a felbomlás előtti Szovjetunió között. Erről tanúskodik a 2012-ben megjelent könyve (Brzezinski, Zbigniew. Stratégiai vízió. Amerika és a globális hatalom válsága.
Azoknak a figyelmébe ajánlom az amerikai politikai-stratégiai elemzés egyik meghatározó személyiségének a figyelmeztetéséről készült rövid összefoglalót, akik még Trump elnökké választása után sem értik (hiszik el!), hogy gyökeres változások jönnek. A lényeg, hogy a hidegháború abbahagyása és a tudományos-technikai forradalom térnyerése következtében olyan globálisan integrálódott és interdependens világ jött létre, amelyet az USA már nem tud „uralni”, s ezért hasonló nagyságrendű átalakulásokon kell keresztül mennie, mint ahogyan a Szovjetunióból kialakult a XXI. századi Oroszország.

Brzezinski azt írta 2012-ben: "A megbénult kormányzati rendszer képtelen a politika komoly felülvizsgálatára", a katonai költségvetés túlterheli az országot, és "az Afganisztán meghódítására irányuló egy évtizedes kísérlet" kudarcot vallott”. Miközben az elmúlt évszázadokat meghatározta a globális dominanciáért folytatott küzdelem, az utóbbi 20 év egy olyan "rövid pillanatot" jelentett, amelyben az Egyesült Államok volt a legfelsőbb hatalom a világon - vélekedett a politológus - ugyanakkor rámutatott, hogy most egy olyan korszakhoz érkeztünk, amelyben igazából egyetlen ország sem töltheti be a domináns szerepet.

Brzezinski ezért előterjesztette a "kibővített Nyugat" koncepcióját, amely magában foglalná a majdan demokratikussá váló Oroszországot és Törökországot is, és amely a globális stabilitás meghatározó eleme lehetne. A szélesebb értelemben vett Nyugat részeként az Egyesült Államok a demokráciákkal együttműködve "a felemelkedő és egyre magabiztosabb Kelet felelősségteljes partnere lehetne", valamint "kiegyensúlyozó" és "békítő" szerepet játszhatna az ázsiai nemzetek között, amelyek, ha magukra hagynák őket, konfliktusokba keverednének.
Riasztó hasonlóságok a mai Egyesült Államok és a felbomlás előtti Szovjetunió között.

• Tetszik
Reactions: closed society

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 329
18 938
113
Nincs semmi féle felbomlás ott ahol több ezer f-35 van rendelve ;) Nekem elhihetitek .Itt puszta számok beszélnek

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Ez a kérdés mindenképpen egy magadról kiállított bizonyítvány.
Akár komolyan kérdezted, akár cinikus provokáció volt.

Ok, de ettől nem lettem okosabb.
Ezt írtad:

A nagy tömeg akiket te szolgáltatóknak hiszel, azoknak a zöme semmilyen módon nem kapcsolódik ezekhez a tevékenységekhez.
Ez a réteg a társadalom szerveződése során a magának kialakított pozícióival, az ezen pozícióból adódóan a birtokába kerülő információkkal visszaélve élősködik a gazdaság többi szereplőjén.

Milen információkra gondolsz egész pontosan? Mellyek azok az információk amelyekkel a gazdaság többi szereplőjén élősködik?

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Ok, de ettől nem lettem okosabb.
Ezt írtad:

A nagy tömeg akiket te szolgáltatóknak hiszel, azoknak a zöme semmilyen módon nem kapcsolódik ezekhez a tevékenységekhez.
Ez a réteg a társadalom szerveződése során a magának kialakított pozícióival, az ezen pozícióból adódóan a birtokába kerülő információkkal visszaélve élősködik a gazdaság többi szereplőjén.

Milen információkra gondolsz egész pontosan? Mellyek azok az információk amelyekkel a gazdaság többi szereplőjén élősködik?

Jaj, Mack, már elnézést, hogy beleszólok a beszélgetésetekbe, de milyen információk: hát bankszámlák, tranzakciók, internetes-megrendelések listája (pl. milyen könyveket vettél évekre visszamenőleg), Facebook, e-mail-jeid, mobiltelefonod mozgása GPS alapján, Windows "hazajelentgetései" a számítógépeden végzett tevékenységeidről, tárolt fáljaidról, sőt, már ne is tárold őket otthon HDD-n meg DVD-n (írható BluRay már el se terjedt), hanem tárold "felhőben", térfigyelő kamerák arcfelismerővel az utcákon, autókba épített adatrögzítő eszközök (fekete doboz), internetes tevékenységeid adatait összefésülő cégek, amelyek képesek az interneten több helyen, több különböző regisztráció, felhasználónév stb. alatt végzett dolgaidat bizonyos adatok ill. MI alapú következtetések alapján összekapcsolni, és ezek alapján összefügő személyiségi profilt építeni rólad, amelyet aztán pénzért értékesítenek marketing és egyéb cégeknek stb. stb. stb.
Néha nem tudom, hogy ennyire naív vagy-e, vagy csak megjátszod. Ne haragudj meg rám Mack, de rólad az a kép alakult ki bennem, hogy te a mindenkori hatalmat naív, jóhiszemű módon kiszolgáló ember vagy, és másokat is ez dühít, mert a moderálási elveiden is ez látszik meg.
Mondok példát. mit értek "a mindenkori hatalmat naív, jóhiszemű módon kiszolgáló emberek" alatt: pl. a SZU összeomlása után tele lett az utca a szülővárosomban és Budapesten is olyan tökrészeg idiótákkal, akik abba betegedtek bele, hogy felbomlott a SZU miközben ők őszintén hittek benne. Egy ilyen tökrészeg ember pl. olyanokat kiabált az utcán, hogy "állambiztonság jelentem", meg mikor meglátott engem, ahogy mentem valahova, utánam kiáltotta, hogy "fogják meg, ott szalad" stb., mert azóta elment az esze. Másik jelenet: elment társasház közgyűlésére, és ott a közös-képviselő előtt (idős, rafinált, vezető személyiség) vigyázba vágta magát mindenki előtt, hogy "állambiztonság jelentem", erre a közös képviselő: "vezessék már ki ezt a bolondot". Mindenki arra gondol, amire akar :)
Na, szóval, néha azon aggódom, hogy ha felbomlik a NATO és az USA, ismét sokan fognak utána ugyanígy részegen járkálva butaságokat kiabálni az utcákon... és remélem minél kevesebb HTKA-s lesz köztük...

• Tetszik
Reactions: lgabo

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Jaj, Mack, már elnézést, hogy beleszólok a beszélgetésetekbe, de milyen információk: hát bankszámlák, tranzakciók, internetes-megrendelések listája (pl. milyen könyveket vettél évekre visszamenőleg), Facebook, e-mail-jeid, mobiltelefonod mozgása GPS alapján, Windows "hazajelentgetései" a számítógépeden végzett tevékenységeidről, tárolt fáljaidról, sőt, már ne is tárold őket otthon HDD-n meg DVD-n (írható BluRay már el se terjedt), hanem tárold "felhőben", térfigyelő kamerák arcfelismerővel az utcákon, autókba épített adatrögzítő eszközök (fekete doboz), internetes tevékenységeid adatait összefésülő cégek, amelyek képesek az interneten több helyen, több különböző regisztráció, felhasználónév stb. alatt végzett dolgaidat bizonyos adatok ill. MI alapú következtetések alapján összekapcsolni, és ezek alapján összefügő személyiségi profilt építeni rólad, amelyet aztán pénzért értékesítenek marketing és egyéb cégeknek stb. stb. stb.
Néha nem tudom, hogy ennyire naív vagy-e, vagy csak megjátszod. Ne haragudj meg rám Mack, de rólad az a kép alakult ki bennem, hogy te a mindenkori hatalmat naív, jóhiszemű módon kiszolgáló ember vagy, és másokat is ez dühít, mert a moderálási elveiden is ez látszik meg.
Mondok példát. mit értek "a mindenkori hatalmat naív, jóhiszemű módon kiszolgáló emberek" alatt: pl. a SZU összeomlása után tele lett az utca a szülővárosomban és Budapesten is olyan tökrészeg idiótákkal, akik abba betegedtek bele, hogy felbomlott a SZU miközben ők őszintén hittek benne. Egy ilyen tökrészeg ember pl. olyanokat kiabált az utcán, hogy "állambiztonság jelentem", meg mikor meglátott engem, ahogy mentem valahova, utánam kiáltotta, hogy "fogják meg, ott szalad" stb., mert azóta elment az esze. Másik jelenet: elment társasház közgyűlésére, és ott a közös-képviselő előtt (idős, rafinált, vezető személyiség) vigyázba vágta magát mindenki előtt, hogy "állambiztonság jelentem", erre a közös képviselő: "vezessék már ki ezt a bolondot". Mindenki arra gondol, amire akar :)
Na, szóval, néha azon aggódom, hogy ha felbomlik a NATO és az USA, ismét sokan fognak utána ugyanígy részegen járkálva butaságokat kiabálni az utcákon... és remélem minél kevesebb HTKA-s lesz köztük...

Én még le vagyok ragadva a saját írásomnál, mert onnan indúlt az egész vita.
Innen kezdődik:
https://forum.htka.hu/threads/biztpol-a-nagy-sakktábla.541/page-984#post-301823
Naszóval, ha abból indulunk ki, hogy az agrár társadalomban a fő értéket a föld jelentette, az ipariban, a nyersanyagok és a gyárak, akkor az ipar utáni információs társadalomban ugyebár az "információ". De az információ egy nagyon absztrakt fogalom viszont amivel gyakorlatilag a nagy cégek üzletelnek, egymást gúzsba kötik, beperlik stb. azok a szabadalmak, licencek stb.
Melampó azt mondta, hogy a szolgáltalói réteg élősködik a többiek nyagán az "információk" álltal. Erre kérdeztem én, hogy ő pontosan mire is gondol.
Amit te leírsz, mind szép és jó, és ugyebár embereket meg lehet zsarolni mindenféle kompromitáló adattal, de egy egész társadalom sakkban tartásáig nem tudom, hogy jutsz el.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Én még le vagyok ragadva a saját írásomnál, mert onnan indúlt az egész vita.
Innen kezdődik:
https://forum.htka.hu/threads/biztpol-a-nagy-sakktábla.541/page-984#post-301823
Naszóval, ha abból indulunk ki, hogy az agrár társadalomban a fő értéket a föld jelentette, az ipariban, a nyersanyagok és a gyárak, akkor az ipar utáni információs társadalomban ugyebár az "információ". De az információ egy nagyon absztrakt fogalom viszont amivel gyakorlatilag a nagy cégek üzletelnek, egymást gúzsba kötik, beperlik stb. azok a szabadalmak, licencek stb.
Melampó azt mondta, hogy a szolgáltalói réteg élősködik a többiek nyagán az "információk" álltal. Erre kérdeztem én, hogy ő pontosan mire is gondol.
Amit te leírsz, mind szép és jó, és ugyebár embereket meg lehet zsarolni mindenféle kompromitáló adattal, de egy egész társadalom sakkban tartásáig nem tudom, hogy jutsz el.

Hát úgy jutok el, hogy mindazon adatok, amelyeket felsoroltam, nem a mezögazdaságban és az iparban, hanem alapvetően a szolgáltató szektorban gyűlnek, viszont mindenkire vonatkoznak. Így a szolgáltató szektor bizonyos szereplői több információval rendelkeznek az egész társadalomról, mint mások.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 842
19 834
113
Brzezinski riasztó hasonlóságokat vélt felfedezni a 2012-s Egyesült Államok és a felbomlás előtti Szovjetunió között. Erről tanúskodik a 2012-ben megjelent könyve (Brzezinski, Zbigniew. Stratégiai vízió. Amerika és a globális hatalom válsága.
Azoknak a figyelmébe ajánlom az amerikai politikai-stratégiai elemzés egyik meghatározó személyiségének a figyelmeztetéséről készült rövid összefoglalót, akik még Trump elnökké választása után sem értik (hiszik el!), hogy gyökeres változások jönnek. A lényeg, hogy a hidegháború abbahagyása és a tudományos-technikai forradalom térnyerése következtében olyan globálisan integrálódott és interdependens világ jött létre, amelyet az USA már nem tud „uralni”, s ezért hasonló nagyságrendű átalakulásokon kell keresztül mennie, mint ahogyan a Szovjetunióból kialakult a XXI. századi Oroszország.

Brzezinski azt írta 2012-ben: "A megbénult kormányzati rendszer képtelen a politika komoly felülvizsgálatára", a katonai költségvetés túlterheli az országot, és "az Afganisztán meghódítására irányuló egy évtizedes kísérlet" kudarcot vallott”. Miközben az elmúlt évszázadokat meghatározta a globális dominanciáért folytatott küzdelem, az utóbbi 20 év egy olyan "rövid pillanatot" jelentett, amelyben az Egyesült Államok volt a legfelsőbb hatalom a világon - vélekedett a politológus - ugyanakkor rámutatott, hogy most egy olyan korszakhoz érkeztünk, amelyben igazából egyetlen ország sem töltheti be a domináns szerepet.

Brzezinski ezért előterjesztette a "kibővített Nyugat" koncepcióját, amely magában foglalná a majdan demokratikussá váló Oroszországot és Törökországot is, és amely a globális stabilitás meghatározó eleme lehetne. A szélesebb értelemben vett Nyugat részeként az Egyesült Államok a demokráciákkal együttműködve "a felemelkedő és egyre magabiztosabb Kelet felelősségteljes partnere lehetne", valamint "kiegyensúlyozó" és "békítő" szerepet játszhatna az ázsiai nemzetek között, amelyek, ha magukra hagynák őket, konfliktusokba keverednének.
Riasztó hasonlóságok a mai Egyesült Államok és a felbomlás előtti Szovjetunió között.

Hát ez a kibővített Nyugat koncepció eléggé utópisztikus elképzelés. Törökország épp most lép be az egyszemélyi diktatúrába, Oroszország meg addig nem fog sem kiegyezni, sem együttműködni a nyugattal amíg olyan vezetők tolják az EU szekerét mint Merkel. Ahhoz magának az EU-nak is radikálisan változnia kellene. Márpedig ennek minimális az esélye. Annak már inkább, hogy Németországban kitör a polgárháború.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Hát úgy jutok el, hogy mindazon adatok, amelyeket felsoroltam, nem a mezögazdaságban és az iparban, hanem alapvetően a szolgáltató szektorban gyűlnek, viszont mindenkire vonatkoznak. Így a szolgáltató szektor bizonyos szereplői több információval rendelkeznek az egész társadalomról, mint mások.

Igen, de ez magától értetődő.
De visszatérve megint a példámhoz. Lezajlik az ipari forradalom és megjelenik a modern ipar, ami a mezőgazdaságot is forradalmasítja.
A mezőgazdaság kiszolgáltatott helyzetbe került az iparral szemben, mivel onnan kapta a gépeket, üzemanyagot stb. de ettől még nem érzem azt, hogy sakkban lettek volna tartva, mivel pénzért az ipar hajlandó volt szinte bármit kifejleszteni a mezőgazdászoknak.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
10 985
9 498
113
Igen, de ez magától értetődő.
De visszatérve megint a példámhoz. Lezajlik az ipari forradalom és megjelenik a modern ipar, ami a mezőgazdaságot is forradalmasítja.
A mezőgazdaság kiszolgáltatott helyzetbe került az iparral szemben, mivel onnan kapta a gépeket, üzemanyagot stb. de ettől még nem érzem azt, hogy sakkban lettek volna tartva, mivel pénzért az ipar hajlandó volt szinte bármit kifejleszteni a mezőgazdászoknak.

Pedig a mezőgazdaság van a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Pl. ha kapsz EU-s támogatást, az nyilvános, és a mezőgazdasági gépeket értékesítők tudják, hogy neked mint vevőnek mennyi pénze van. Így megemelik a gépek árát, mivel látják, hogy az EU-s támogatásból ki tudod fizetni.
Vagy mondok más példát. Régen termeltél saját vetőmagot, de ma a multik által termelt vetőmagot kell megvenned, különben nem kapsz támogatást.
A multik által megtermelt vetőmag viszont olyan, hogy az abból kikelt növény nem vethető el újra, mert nem kel ki.
Így minden évben tőlük kell megvenned a vetőmagot. (Mellesleg ennek BIZTPOL kára is van, hiszen háború esetén a vetőmaggyártó multi nem biztos, hogy elérhető, és hiányában nem lesz vetőmag.)
És a példák sorát még lehetne folytatni.

• Tetszik
Reactions: zeal

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Pedig a mezőgazdaság van a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Pl. ha kapsz EU-s támogatást, az nyilvános, és a mezőgazdasági gépeket értékesítők tudják, hogy neked mint vevőnek mennyi pénze van. Így megemelik a gépek árát, mivel látják, hogy az EU-s támogatásból ki tudod fizetni.
Vagy mondok más példát. Régen termeltél saját vetőmagot, de ma a multik által termelt vetőmagot kell megvenned, különben nem kapsz támogatást.
A multik által megtermelt vetőmag viszont olyan, hogy az abból kikelt növény nem vethető el újra, mert nem kel ki.
Így minden évben tőlük kell megvenned a vetőmagot. (Mellesleg ennek BIZTPOL kára is van, hiszen háború esetén a vetőmaggyártó multi nem biztos, hogy elérhető, és hiányában nem lesz vetőmag.)
És a példák sorát még lehetne folytatni.

És ez nem egyfajta szerzői jog, licenc, ilyesmi? Erről beszélek, hogy jelenleg ezekben van a legnagyobb érték. Akik ezeket birtokolják azoknál a pénz.
Elég messze vagyunk még a felhőben tárolt kompromittáló információktól.

closed society

Well-Known Member
2016. szeptember 20.
710
1 314
93
A Dugin-féle Cargrad TV-n is foglalkoztak az Orbán-Putyin találkozóval. Egy politológust, Leonyid Resetnyikovot is kérdezték, akit felüdülés volt hallgatni a realizmusa, tárgyilagossága miatt. Arról beszélt, hogy a korábbi történelmi ellentétek (itt '56-ot említette) ellenére, annak ellenére, hogy nem szlávok és nem ortodoxok vagyunk, jó, normális viszonyra törekszünk Oroszországgal. Ezt azzal magyarázza, hogy patrióta kormánya van Magyarországnak, amely ugyan nem russzofil, és természetesen nem is nyuagtos-liberális, de a saját érdekei mentén politizál, és igyekszik kihasználni a jó orosz-magyar viszonyban rejlő lehetőségeket. Összességében baráti országnak nevezi Magyarországot.

Én pedig mások mellett a józan külpolitikája miatt becsülöm a jelenlegi kormányt. Ez a rendezett orosz kapcsolat felbecsülhetetlen érték.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Ha az emberek egy kis csoportjának sikerül, hogy a tömegeket évtizedeken keresztül a saját érdekében manipulálja, akkor ez csak úgy lehetséges, ha ez az agymosás kifinomult és megtervezett technikáit alkalmazzák. Az emberek manipulációja sokkal nagyobb, mint azt mi gondolnánk és ebben rejlik az elit hatalma. A tömegmédium fontos szerepet játszik abban, hogy a valóságot elfedje és másra terelje figyelmünket. Aki ezt kritizálja, azokat könyörtelenül kitámadják, nevetségessé teszik és negatív jelzőkkel megbélyegzik. A céljuk az, hogy az elit mesterkedéseit láthatatlanná tegyék.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Donald Trump megválasztása óta ellentmondást nem tűrően halad afelé, hogy sokak számára leghajmeresztőbb választási ígéreteit is megvalósítsa. Épp ezért nem lehet kizárni azt, hogy az amerikai munkahelyek hazahozatalának érdekében nyíltan beleállna egy globális kereskedelmi háborúba. Bár gyengébb alkupozíciójú országokkal szemben működhet ez a nyomásgyakorlás, Kínával meggyűlhetne a baja az Egyesült Államoknak, ráadásul egy kínai ellenlépés pont azokat az amerikai államokat sújtaná a leginkább, ahol legnagyobb arányban nyerte Trump a választásokat - vélik a Commerzbank elemzői.
Trump egy kereskedelmi világháborúba is beleállhat, hogy betartsa ígéretét

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 454
13 881
113
http://24.hu/fn/gazdasag/2016/01/12/usa-vs-kina-melyik-nagyhatalom-gazdasaga-nagyobb/
140 éve már, hogy az Egyesült Államok rendelkezik a legerősebb gazdasággal. Nominális GDP értelmezésben megmaradt a vezető ország (USA: 17,42 trillió dollár, Kína: 10,36 trillió dollár), ugyanakkor a vásárlóerő-paritáson vizsgálva a Nemzetközi Valutalap már Kínát rangsorolja első helyre, mint a világ legerősebb gazdasági hatalmát. A vásárlóerő-paritás méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat. Ahogy a kínai jüan gyengül a dollárral szemben, egyre izgalmasabbá válik a két gazdaság összehasonlítása.

Közel egyforma alapterületen (USA: 9.147 km2, Kína: 9.338 km2) fekszik a két ország, és eközben több, mint négyszer annyi a kínai lakos, mint amerikai (USA: 320 millió, Kína: 1,37 milliárd). Éppen emiatt beszédes összehasonlítás az egy főre jutó GDP-k megmérése, ugyanis itt több mint hétszeres a különbség, méghozzá az Amerikai Egyesült Államok javára (USA: 54,629,5 dollár, Kína: 7,593,9 dollár). Ennél még vadabb különbség rajzolódik ki, hogy ha az átlagolt egy főre jutó rendelkezésre álló jövedelmeket tesszük egymás mellé, az USA előnye több, mint 13-szoros (USA: 39,513 dollár, Kína: 2,993 dollár)! A munkajövedelmek között is nagy a különbség, az évi munkáért kapható keresetek átlaga több mint háromszoros, természetesen az USA javára (USA: 44,888 dollár, Kína: 14,600 dollár), és akkor ehhez még az is hozzátartozik, hogy Kínában a jövedelmi eloszlás nagyon egyenlőtlen, például a legkevésbé megfizetett régióban, Henan tartományban az átlag kereset kb. harmada a pekingi fizetéseknek.

Kérdés, mire elég a fizetés, és a fogyasztói árak is megérnek egy misét, noha az egyes régiók és szektorok közt tényleg hatalmasak a különbségek. Érdekes, ha például ha két valódi központot, a new yorki átlagot a Kínában jellemzően fejlettebb pekingi életszínvonallal hasonlítjuk. Az autóbérlés 63%-kal olcsóbb Pekingben, mint New Yorkban, de a tömegközlekedésért fizetendő különbség még élesebb: 94%-kal olcsóbb a pekingi, mint a “Nagy Almában”. Olcsóbb még egy doboz Marlboro cigaretta (75%), egy kétliteres Coca-Cola (41%), egy korsó sör (28%), egy férfi hajvágás (23%), egy multiplex mozijegy (13%). Ugyanakkor Pekingben átlagosan drágább drágább egy liter benzin (74%), egy 501-es Levis nadrág (59%), az Adidas Super Star sportcipő (57%), egy iPhone 6 készülék (33%), vagy épp egy ötcsillagos hotelszoba (3%).

Amerika alapterületét sokkal több erdő borítja (USA: 33,3%, Kína: 22,6%), de a mezőgazdasági termőterület lefedettsége Kínában számottevően nagyobb (USA: 44,7%, Kína: 54,8%), miközben a GDP-hez az agrárium Kínában még nagyobb mértékben járul hozzá (USA: 1,4%, Kína: 9,4%). Az amerikai éves GDP-növekedés épp csak több, mint két százalék (2,1%), míg a kínai GDP, noha csökkenő pályán mozog, még mindig évente majdnem 7%-kal tud bővülni (6,9%). A kínai gazdaság összértéke körülbelül 17,92 trillió dollárra becsülhető, egy kicsit nagyobb mennyiségű pénz ez, mint az USA gazdaságának teljes értéke, amely a Nemzetközi Valutalap becslése szerint 17,81 trillió dollár. Az előzéssel Kína az Egyesült Államok 1882 óta tartó vezető helyét vette át, amely előtt Nagy-Britannia volt a legértékesebb gazdaság.

A két ország exporttevékenysége tökéletesen megegyezik, mindkettő ország egyforma mértékben értékesít külföldre árukat és szolgáltatásokat (Usa: 2,34 trillió dollár, Kína: 2,34 trillió dollár). Ismerjük a dolgot, Kína jelentősen erősebb a magas minőségű technológiai exportot illetően (USA: 147 milliárd dollár, Kína: 560 milliárd dollár), ugyanakkor az importált áruk mennyiségét illetően már jócskán lemarad Amerika mögött (USA: 2,85 trillió dollár, Kína: 1,96 trillió dollár). Az USA kormányának érezhetően magasabb bevétele (USA: 2,7 trillió dollár, Kína: 2,11 trillió dollár), ami a korábban említett négyszeres kínai népesség alapján azt jelenti, hogy egy amerikai átlagosan öt és félszer annyit adózik, mint egy átlagos kínai (USA: 2,7 trillió dollár / 320 millió fő = ~8,500 dollár/fő/év, Kína: 2,11 trillió dollár / 1370 millió fő = ~1,500 dollár/fő/év). Az viszont beszédes a kínai világ működéséről, hogy a kormányzati tartalék az amerikainál lényegesen nagyobb méretű (USA: 434 milliárd dollár, Kína: 3,9 trillió dollár).

2011-es adatok alapján az USA-ban a felnőtt lakosság harminc százaléka rendelkezett minimum bachelor diplomával. A kínai kormány megkezdte az oktatás finanszírozásba egész egyszerűen öntetni a pénzt, már a GDP 4 százalékának megfelelő összeget fektet az oktatásra. Így 2012-re már 24 millió fő fölé nőtt a az első diplomájukat még meg nem szerző felsőoktatási hallgatók száma (USA: 17,65 millió fő, Kína: 24,68 millió fő).

Az egészségügy hagyományosan az USA Achilles-sarka. 2010-ben lépett életbe Obama programja, az Obamacare néven elhíresült törvény. Nos, az 1000 főre számított kórházi ágyak tekintetében Kína vezet (USA: 2,9, Kína: 3,8), míg az 1000 főre jutó orvosok számában Amerika áll előrébb (USA: 2,5, Kína: 1,8). Az amerikai egészségügy ez alapján fejlettebb, és a GDP-re vetített, egészségügyre fordított kiadások is jelentősen meghaladják a kínait (USA: 17,1%, Kína: 5,6%).

Status
Not open for further replies.