[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
K

Kopi2000

Guest
Szét is kapták a szovjetek, nem véletlenül maradtak ott 40 évet,~27 000 000 okuk volt rá,aztán elfogyott a lendület,az volt a deal,hogy kivonulnak a ddr-ből,újra egyesülhetnek a németek, cserébe egy centit se terjeszkedjen a nato feléjük.
Nos,ők betartották a szerződést,ezzel szemben az usa?
91-ben nem ért véget a hh.
Azt ugye tudod, hogy amit az elobb leirtal az csak egy orosz propaganda szoveg, aminek semmi koze nincsen a valosaghoz?
 
K

Kopi2000

Guest
Szét is kapták a szovjetek, nem véletlenül maradtak ott 40 évet,~27 000 000 okuk volt rá,aztán elfogyott a lendület,az volt a deal,hogy kivonulnak a ddr-ből,újra egyesülhetnek a németek, cserébe egy centit se terjeszkedjen a nato feléjük.
Nos,ők betartották a szerződést,ezzel szemben az usa?
91-ben nem ért véget a hh.
..Kapsz hozzá forrást is...

 
  • Vicces
Reactions: megazez and zeal

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Nem fizetős, én el tudom olvasni végig...

A Spiegel cikk. Sajnálom, h az Azonnali újságírója nem tud németül, vagy nem frissítette a cikket amikor az oroszpártisággal nehezen vádolható Spiegel 2022 februárjában megtalált egy addig ismeretlen dokumentumot és nyilvánosságra hozta.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 901
113
Lol, ez nem azt cáfolja, amit írtam. Brezsnyevet meg azóta az ukránok vallják magukénak, az ő szobrának az eltávolítására "nincs pénz", a Puskin szobrának az eltávolítására viszont meglepő módon van. Ukránék nap mint nap bizonyítják, h melyik örökséget vállalják fel.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Nem akarok nagyon beleszólni ebbe a fenkölt beszélgetésbe, de csendben jelezném, hogy a gonosz elnyomó osztrák/magyar/cseh uralom alatt tengődő oláhok, polákok, tótok, szlovének, horvátok, rácok együtt majdnem 80 millióan vannak, míg a birodalom gonosz urai, akik mást se csináltak, csak elnyomták a szegény kisebbségeket, meg együtt se 30 millióan. Ez talán elmond valamit, hogy ki a népírtó és ki nem.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Hatalmas pörgés volt. Nem nagy dolog a gyors internet? Amikor régen a faluban két telefonvonal volt? Nem nagy dolog a számítógép, amikor egy exceltáblában kiszámljuk azt amit régen az öt éves tervhez hónapokig,évekig számolt egy egész hadseregnyi ember? Nem nagy dolog, hogy némi túlzással egy pendriveon elfér a magyar és egyetemes kultúra jelentős része? Hogy egy házat fényárba borítasz ma annyi energiából, ami egy íróasztalt volt elég megvilágítani régen?

A személyre szabott orvostudomány itt kopogtat, a szenzorok hatalmasat fejlődtek a mobiltelefonoknak, és igen, az applenek hála, aki megteremtette a civil igényt olyan dolgokra, amik régen a legdurvább katonai gépeken voltak csak elképzelhetőek. Az Augmented Reality-s szerelési segédlet pl. a PAK-FA szerelésénél nem tnnek hihetelen fejlődésnek? A 80-as évek Sci-fi-jében élünk...

Aztán az, hogy egy olyan kézirádió ami régen komoly befektetés volt, havi keresettel összemérhető nagyságrend volt, most 1-2 nagyságrenddel olcsóbb? Az elektronikai barkácsolás könnyebb, mint valaha, és nem kell azzal se görcsölni, hogy jajj, hogy táplálom meg, honnan lesz egy jó tápegységem, mert minden telefonhoz csomagolnak (már nem annyira) egy egész jó kapcsolóüzemű tápot, amit az 5V-os (TTL) hobbiprojektedhez használhatsz!

Talán ha az emberek nem csak addig jutnának, hogy kész termékekben várják a megoldást midenre, akkor látnák, mennyi új lehetőség van. Ha nem csak influenszerek szarjai néznék az interneten (akik sokszor áltudománnyal árasztják el azt sajnos), akkor hasznát vennék a világ összes tudásának, ami elérhető! (igaz, egy részét el kell lopni, de az információ szabad akar lenni! Remember, sharing is caring!)

Azoknak a tömegeknek, akik régen sem jártak könyvtárba, ez a végtelen (nagyrészt ingyenes) könyvtár nem érződik fejlődésnek, pedig hatalmas lehetőségeket nyitott meg, de az emberek többsége nem áll kész élni vele.
Amiket leírsz eredményeket, azok már húsz éve is megvoltak, kezdetlegesebb formában. Internet, ledvilágítás, géntérkép, okoseszköz, VR, mesterséges intelligencia, ezek már húsz-huszonöt éve is léteztek.
Megállt az idő.

Ezzel szemben 1945 és 1975 között kifejlesztették az atom- és a hidrogénbombát, az atomenergetikát, a szuperszonikus repülést, a műholdakat, az űrhajózást, a Holdraszállást, a számítógépeket, a mikroelektronikát, a lézert és a Marsra eljutó két Viking szonda is digitális fotókat küldött vissza a Földre.
Az akkori fejlődési ív alapján most világbékének, űrkolóniának, repülő autóknak, robotoknak miegyébnek kellene körülvenni minket.
Nyilván, ezek zöme pont azért volt reményteli, mert akkor még nem tudtuk azt, ami tudás azóta felhalmozódott, miszerint ezek nem is annyira könnyen megvalósítható dolgok.
Megállt az idő.

Egyszerűen az van, hogy korunk innovációi kevésbé látványosak, főképp, mert a nevezett 1945-75 közötti érában számos dolgot a gazdasági-emberi racionalitás határán is túltoltunk. Lásd pl.: Concorde-Tu-144. Tudományos-műszaki és politikai szempontból szükséges eredmények voltak, de az emberi igény már nem volt olyan erős, míg gazdasági vonalon egyenesen katasztrófa volt mind a kettő.
Történt ugyanis, hogy az 1973-as olajválságot követően, a politikai-műszaki-tudományos hurráoptimizmust és hedonizmust elkezdte felváltani a gazdasági racionalitás, a pragmatizmus és a marketing. Ezekből szökkent szárba a 2000-es évek után a végül mindent leuraló profitorientált menedzser szemlélet, így azt hiszem kijelenthetjük, hogy a technikai-gazdasági aranyközépút az valahol a 80-as, 90-es évek két évtizedében volt.
Ezért is gondolunk rájuk kellemes nosztalgiával, hiszen ekkortájt még egészségesebb egyensúly volt a kreativitás, a műszaki eredmények, a tudományos lehetőségek, a jövőkép és a gazdasági szempontok, illetve profitigény között.
Mai szemmel.

A napjainkban mindent leuraló profitmaximalizáció elhozta a műszakilag kevésbé rizikós, de biztosabban prosperáló elaprózott, szándékosan befékezett fejlesztések korát. És ez párosul az ötven évvel ezelőttihez képest racionálisabb fejlődési perspektíva.
Ma már senki sem akar a Holdon lakni, vagy a spájzban mini-atomreaktorral áramot termelni, netán a repülőautójával száguldozni, vagy a házi robotjával bájcsevegni.
Cserébe online pornót lehet nézni, vagy közösségi médiafelületen, véleménybuborékban lehet jódolgunkban egy avatar mögé bújva kurvaanyázni, miközben home office-ban excel táblákban számokkal zsonglőrködünk, metrikelünk, riportálunk, trendeket gyártunk és silabizálunk.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Amiket leírsz eredményeket, azok már húsz éve is megvoltak, kezdetlegesebb formában. Internet, ledvilágítás, géntérkép, okoseszköz, VR, mesterséges intelligencia, ezek már húsz-huszonöt éve is léteztek.
Megállt az idő.

Ezzel szemben 1945 és 1975 között kifejlesztették az atom- és a hidrogénbombát, az atomenergetikát, a szuperszonikus repülést, a műholdakat, az űrhajózást, a Holdraszállást, a számítógépeket, a mikroelektronikát, a lézert és a Marsra eljutó két Viking szonda is digitális fotókat küldött vissza a Földre.
Az akkori fejlődési ív alapján most világbékének, űrkolóniának, repülő autóknak, robotoknak miegyébnek kellene körülvenni minket.
Nyilván, ezek zöme pont azért volt reményteli, mert akkor még nem tudtuk azt, ami tudás azóta felhalmozódott, miszerint ezek nem is annyira könnyen megvalósítható dolgok.
Megállt az idő.

Egyszerűen az van, hogy korunk innovációi kevésbé látványosak, főképp, mert a nevezett 1945-75 közötti érában számos dolgot a gazdasági-emberi racionalitás határán is túltoltunk. Lásd pl.: Concorde-Tu-144. Tudományos-műszaki és politikai szempontból szükséges eredmények voltak, de az emberi igény már nem volt olyan erős, míg gazdasági vonalon egyenesen katasztrófa volt mind a kettő.
Történt ugyanis, hogy az 1973-as olajválságot követően, a politikai-műszaki-tudományos hurráoptimizmust és hedonizmust elkezdte felváltani a gazdasági racionalitás, a pragmatizmus és a marketing. Ezekből szökkent szárba a 2000-es évek után a végül mindent leuraló profitorientált menedzser szemlélet, így azt hiszem kijelenthetjük, hogy a technikai-gazdasági aranyközépút az valahol a 80-as, 90-es évek két évtizedében volt.
Ezért is gondolunk rájuk kellemes nosztalgiával, hiszen ekkortájt még egészségesebb egyensúly volt a kreativitás, a műszaki eredmények, a tudományos lehetőségek, a jövőkép és a gazdasági szempontok, illetve profitigény között.
Mai szemmel.

A napjainkban mindent leuraló profitmaximalizáció elhozta a műszakilag kevésbé rizikós, de biztosabban prosperáló elaprózott, szándékosan befékezett fejlesztések korát. És ez párosul az ötven évvel ezelőttihez képest racionálisabb fejlődési perspektíva.
Ma már senki sem akar a Holdon lakni, vagy a spájzban mini-atomreaktorral áramot termelni, netán a repülőautójával száguldozni, vagy a házi robotjával bájcsevegni.
Cserébe online pornót lehet nézni, vagy közösségi médiafelületen, véleménybuborékban lehet jódolgunkban egy avatar mögé bújva kurvaanyázni, miközben home office-ban excel táblákban számokkal zsonglőrködünk, metrikelünk, riportálunk, trendeket gyártunk és silabizálunk.
Én akarok amini atomreaktort a szerelőaknámba. És nagyon kéne Anna Armas virtuális barátnő is.
A 60as években nagyobb scifi volt a mobiltelefonnak nevezett zseb számítógép és www központ, mint a Jupiter-utazás.
Közben nem figyeltek. Ha véletlenül az egyik műokosságnak akarata lesz, nekünk annyi.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: gergo55 and enzo

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
 

atek

Well-Known Member
2013. június 14.
199
569
93
ChatGPT-vel kapcsolatban szerintem sokan tényleg valami olyasmire gondolnak, hogy itt a skynet és beindul a szingularitás.

Valóságban egy dialógus ML szoftver. https://openai.com/blog/chatgpt/
"We trained this model using Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF), using the same methods as InstructGPT, but with slight differences in the data collection setup. We trained an initial model using supervised fine-tuning: human AI trainers provided conversations in which they played both sides—the user and an AI assistant. We gave the trainers access to model-written suggestions to help them compose their responses. We mixed this new dialogue dataset with the InstructGPT dataset, which we transformed into a dialogue format."

Szóval egy csapat AI trainer figyelte az adatokat, kiképezte az AI-t a dialógus beszélgetésre és ezekben a beszélgetés képzések alatt felváltva cseréltek szerepet a kérdező-válaszol tekintetében. Szóval a szoftver nem érti meg valójában, hogy mit kérdezel, csak utánozza azokat a beszélgetéseket, melyeket az AI és az oktatói korábban vele folytattak. Kapott a szoftver egy rakás dialógus dataset-et, majd összekeverték ezt InstructGPT datasettel és átalakították egy dialógus formátumra.

"To create a reward model for reinforcement learning, we needed to collect comparison data, which consisted of two or more model responses ranked by quality. To collect this data, we took conversations that AI trainers had with the chatbot. We randomly selected a model-written message, sampled several alternative completions, and had AI trainers rank them. Using these reward models, we can fine-tune the model using Proximal Policy Optimization. We performed several iterations of this process."

Az ML igazából egy minta felésmerés, nincs mögötte valós gondolat vagy interakció. Olyan mintát keres a szoftver ami, kb. megfelelő minta lenne és ahhoz próbálja illeszteni.

Ő Az Open AI egyik dolgozója, aki írja, hogy mennyire messze vagyunk az általános mesterséges intelligenciától. Rohadt messze és ebbe az irányba nem is igazán lehet tovább menni.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">interesting to me how many of the ChatGPT takes are either &quot;this is AGI&quot; (obviously not close, lol) or &quot;this approach can&#39;t really go that much further&quot;.<br><br>trust the exponential. flat looking backwards, vertical looking forwards.</p>&mdash; Sam Altman (@sama) <a href=" ">December 3, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Az adathalom amiből képezték 1 vagy 2 éves, elavult, nem tud semmilyen előre jelző válaszokat, következtetéseket adni. Továbbá direkt úgy állították, hogy ahol még rövid válasz is elég lenne, ott is hosszan válaszoljon, kicsit wikipédia szerűen, amitől okos AI-nak tűnhet és mindenképp válaszol valamit, attól függetlenül, hogy tudja a választ e vagy nem.

Limitations​

  • ChatGPT sometimes writes plausible-sounding but incorrect or nonsensical answers. Fixing this issue is challenging, as: (1) during RL training, there’s currently no source of truth; (2) training the model to be more cautious causes it to decline questions that it can answer correctly; and (3) supervised training misleads the model because the ideal answer depends on what the model knows, rather than what the human demonstrator knows.
  • ChatGPT is sensitive to tweaks to the input phrasing or attempting the same prompt multiple times. For example, given one phrasing of a question, the model can claim to not know the answer, but given a slight rephrase, can answer correctly.
  • The model is often excessively verbose and overuses certain phrases, such as restating that it’s a language model trained by OpenAI. These issues arise from biases in the training data (trainers prefer longer answers that look more comprehensive) and well-known over-optimization issues.12
  • Ideally, the model would ask clarifying questions when the user provided an ambiguous query. Instead, our current models usually guess what the user intended.
  • While we’ve made efforts to make the model refuse inappropriate requests, it will sometimes respond to harmful instructions or exhibit biased behavior. We’re using the Moderation API to warn or block certain types of unsafe content, but we expect it to have some false negatives and positives for now. We’re eager to collect user feedback to aid our ongoing work to improve this system.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 838
113
"
És persze, hogy mindez a nyereség végül megéri-e Oroszországnak, hogy cserébe…
…lett egy még a korábbinál is ellenségesebb szomszédja tele nyugati fegyverekkel
…lesz két új NATO-tagállam a határainál
…elvesztette legfizetőképesebb exportpartnereit az energiapiacon
…ellehetetlenült a fejlett technológia-importja
…a posztszovjet szövetségi rendszerének tagjai elkezdtek eltávolodni tőle
…elégette a 2008 óta zajló fegyverkezés eredményeinek tekintélyes részét"

Szép felsorolás, amelyikből mindegyik igaz egy picit, de szerintem nem fogja megrengetni Oroszországot.

De, akkor most sorold fel, hogy Ukrajna mit is veszített.

Kezdve azzal, hogy cirka 40 milliós országból a legpesszimistább számítások szerint lett 20-25 milliós ország. Az "életképesebbek" (munkaképesek, magasabb szakképzettségűek, szülőképes nők) nagy része elmenekült és egy bizonyos idő múlva esze ágában sem lesz visszamenni.

Mondhatod, hogy a lerombolt dolgokat a hatalmas nyugati tőkeinjekcióval nagyon rövid időn belül újraépíthetik mindent és jobb lesz, mint új korában.

Csak, ha az oroszok meg tudják tartani az eddig elfoglalt területeket akkor mi is marad? Igazad van a terület ~75%-a megmarad.

Lehet, hogy ez lesz a végkifejlet, de ezzel az USA győzött. Minden olyan kimenetel, amiben a mai Ukrajna a mai szellemiségű rendszerrel fennmarad, nekik győzelem, az orosznak vereség. Nem tudják "denacifikálni és demilitarizálni" Ukrajnát.

0200ppb8btba1.png
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
357
553
93
Hatalmas pörgés volt. Nem nagy dolog a gyors internet? Amikor régen a faluban két telefonvonal volt? Nem nagy dolog a számítógép, amikor egy exceltáblában kiszámljuk azt amit régen az öt éves tervhez hónapokig,évekig számolt egy egész hadseregnyi ember? Nem nagy dolog, hogy némi túlzással egy pendriveon elfér a magyar és egyetemes kultúra jelentős része? Hogy egy házat fényárba borítasz ma annyi energiából, ami egy íróasztalt volt elég megvilágítani régen?

A személyre szabott orvostudomány itt kopogtat, a szenzorok hatalmasat fejlődtek a mobiltelefonoknak, és igen, az applenek hála, aki megteremtette a civil igényt olyan dolgokra, amik régen a legdurvább katonai gépeken voltak csak elképzelhetőek. Az Augmented Reality-s szerelési segédlet pl. a PAK-FA szerelésénél nem tnnek hihetelen fejlődésnek? A 80-as évek Sci-fi-jében élünk...

Aztán az, hogy egy olyan kézirádió ami régen komoly befektetés volt, havi keresettel összemérhető nagyságrend volt, most 1-2 nagyságrenddel olcsóbb? Az elektronikai barkácsolás könnyebb, mint valaha, és nem kell azzal se görcsölni, hogy jajj, hogy táplálom meg, honnan lesz egy jó tápegységem, mert minden telefonhoz csomagolnak (már nem annyira) egy egész jó kapcsolóüzemű tápot, amit az 5V-os (TTL) hobbiprojektedhez használhatsz!

Talán ha az emberek nem csak addig jutnának, hogy kész termékekben várják a megoldást midenre, akkor látnák, mennyi új lehetőség van. Ha nem csak influenszerek szarjai néznék az interneten (akik sokszor áltudománnyal árasztják el azt sajnos), akkor hasznát vennék a világ összes tudásának, ami elérhető! (igaz, egy részét el kell lopni, de az információ szabad akar lenni! Remember, sharing is caring!)

Azoknak a tömegeknek, akik régen sem jártak könyvtárba, ez a végtelen (nagyrészt ingyenes) könyvtár nem érződik fejlődésnek, pedig hatalmas lehetőségeket nyitott meg, de az emberek többsége nem áll kész élni vele.
Feltettem a kérdést a chatGPT-nek ( egy emberi beszéd megértésére készített program ami az OpenAI fejlesztett ki, akinek többek között Elon Muks is az alapítója ), hogy: A globális politikai játéktérben mi a 10 legfontosabb előrejelzés ebben az évben?
Erre 1m3s alatt a következő választ dobta ki:

1. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború folytatódik, és a két ország közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak.

2. Az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak, és a két ország közötti konfliktusok továbbra is fennállnak.

3. A Brexit folytatódik, és a brit kormány továbbra is küzd a megállapodás eléréséért.

4. Az Egyesült Államok és Irán közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak, és a két ország közötti konfliktusok továbbra is fennállnak.

5. A Közel-Keleti régióban a biztonsági helyzet továbbra is instabil marad.

6. A Kínai Népköztársaság továbbra is erősíti a hatalmát a régióban.

7. A globális gazdasági növekedés továbbra is lassú marad.

8. A klímaváltozás továbbra is komoly kihívást jelent a világ számára.

9. A világ országai továbbra is küzdenek a terrorizmus ellen.

10. Az Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Feltettem a kérdést a chatGPT-nek ( egy emberi beszéd megértésére készített program ami az OpenAI fejlesztett ki, akinek többek között Elon Muks is az alapítója ), hogy: A globális politikai játéktérben mi a 10 legfontosabb előrejelzés ebben az évben?
Erre 1m3s alatt a következő választ dobta ki:

1. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború folytatódik, és a két ország közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak.

2. Az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak, és a két ország közötti konfliktusok továbbra is fennállnak.

3. A Brexit folytatódik, és a brit kormány továbbra is küzd a megállapodás eléréséért.

4. Az Egyesült Államok és Irán közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak, és a két ország közötti konfliktusok továbbra is fennállnak.

5. A Közel-Keleti régióban a biztonsági helyzet továbbra is instabil marad.

6. A Kínai Népköztársaság továbbra is erősíti a hatalmát a régióban.

7. A globális gazdasági növekedés továbbra is lassú marad.

8. A klímaváltozás továbbra is komoly kihívást jelent a világ számára.

9. A világ országai továbbra is küzdenek a terrorizmus ellen.

10. Az Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak.
Ez nem tanul uj dolgokat, a tanitaskori adathalmazbol dolgozik.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and enzo

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
357
553
93
Ez nem tanul uj dolgokat, a tanitaskori adathalmazbol dolgozik.
Ha volt egy kezdeti adathalmaz amiből tanulni tudott, akkor semm nem fogja megakadályozni a fejlesztőket, hogy tovább tanítsák a rendszerüket, és szerintem most is ezt csinálják. Mondjuk olyanokkal sikerült kiakasztanom, amikor ellentmondásokat próbáltam vele kerestetni. ( pár napja tesztelem )
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 356
113
Feltettem a kérdést a chatGPT-nek ( egy emberi beszéd megértésére készített program ami az OpenAI fejlesztett ki, akinek többek között Elon Muks is az alapítója ), hogy: A globális politikai játéktérben mi a 10 legfontosabb előrejelzés ebben az évben?
Erre 1m3s alatt a következő választ dobta ki:

1. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború folytatódik, és a két ország közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak.

2. Az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak, és a két ország közötti konfliktusok továbbra is fennállnak.

3. A Brexit folytatódik, és a brit kormány továbbra is küzd a megállapodás eléréséért.

4. Az Egyesült Államok és Irán közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak, és a két ország közötti konfliktusok továbbra is fennállnak.

5. A Közel-Keleti régióban a biztonsági helyzet továbbra is instabil marad.

6. A Kínai Népköztársaság továbbra is erősíti a hatalmát a régióban.

7. A globális gazdasági növekedés továbbra is lassú marad.

8. A klímaváltozás továbbra is komoly kihívást jelent a világ számára.

9. A világ országai továbbra is küzdenek a terrorizmus ellen.

10. Az Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolatok továbbra is feszültek maradnak.


Ez nekem meglepően jó.

Csodálkozom, hogy még nem látható ebben is a közvéleményre szabott média-diktatórikus befolyásolási folyamat a "szokásos" erővel.

Hibáztak! :oops:

.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Ma már senki sem akar a Holdon lakni

 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ha volt egy kezdeti adathalmaz amiből tanulni tudott, akkor semm nem fogja megakadályozni a fejlesztőket, hogy tovább tanítsák a rendszerüket, és szerintem most is ezt csinálják. Mondjuk olyanokkal sikerült kiakasztanom, amikor ellentmondásokat próbáltam vele kerestetni. ( pár napja tesztelem )
Persze, de hogy az ukán konfliktusról hallgat, az nem feltétlen jelent a "kognitív képességeiről" (erősen idézőjelben) rosszat.
 
Status
Not open for further replies.