[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Bármi ami nem az.

???</blockquote>

Az amit te szeretnél az úgy hívják, globálmaffia, célja az erőforrások akadálytalan és legmesszebb menőkig történő elvonása, a kihasznált népcsoportoktól, értsd. pl. Magyarország és a többi perifériáról.
Nem tudom miért lenne neked az jó. És a családodnak.
Mindenkiből egy fogyasztó driodot kreálnak, aki <b>nem gondolkodik</b> csak teljesíti egy felsőbb akarat - a pénzek urának parancsát.
Az állam leépítése a társadalom mint olyan, értékrend, morál, egyedi emberi vonások, jellemzők, népek, nyelvek, megszűnéséhez, összemosásához vezet, uniformizáláshoz, a humánum eltűnéséhez, végső soron ahhoz ami TE vagy, AZ ember, az össze jó és rossz tulajdonságoddal együtt.
Azt gondolom, hogy ezt épelméjű ember nem akarhatja.
A nemzetállamokkal sincs baj, és nem is volt, az együttélés többé-kevésbé lehetséges, ha kompromisszumképesek a vezetőik és nem veszti el az eszét a hatalomtól.
De még a legrosszabb esetben is jobb, mint egy világkormány.
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
Irán-USA megállapodás:
Eleve ez volt az egyik amerikai stratégiai terv: iráni gáz + Nabucco. A dolog szépséghibája csak az, hogy bár iráni gáz majd jöhet, de a tranzit és logisztika amerikai kézben marad, ergo Európa kap egy újabb nyakörvet.
Irán USA oldalra történő átállítása befejezné Oroszország illetve a Heartland bekerítését – csakhogy nem mindenki felhőtlenül boldog az iráni-amerikai közeledés miatt. Izrael és Szaúd-Arábia már távolról sem, ez pedig alaposan felülírhatja még a végeredményt a "győztes" és "vesztes" kérdésében.

Az egész USA-Irán megállapodás/közeledés csak mese. Már rég (eredetileg 1999-ben) eldöntötték, hogy Iránnak (vagy a jelenlegi vezetésének) pusztulnia kell. Irán legjelentősebb térségi szövetségesét Szíriát nem véletlenül rombolták porig.

Idézem a Saban Center - Brookings Institution, US-Izraeli védelmi tanácsadó "Which Path to Persia? jelentésének 52. oldalát:

<b><i>„… mivel bármilyen Irán elleni katonai beavatkozás valószínűleg nagyon népszerűtlen lenne világszerte csak is a megfelelő nemzetközi környezetben lehetséges a megindítása – ez a kontextus szükséges a beavatkozás logisztikai támogatásának biztosításához és az esetleges vissza-hatások minimalizálásához. A legjobb módszer a nemzetközi felháborodás elkerülésére és a támogatás maximalizálására (bármilyen kellemetlen és rejtett is)az, ha akkor csapunk le, amikor széles körben elterjedt a nézet, hogy az Irániak egy számukra rendkívül kedvező ajánlatot utasítottak vissza, vagy szegtek meg – egy olyan ajánlatot, amit csak egy rosszindulatú, mindenáron nukleáris fegyverek megszerzésére törekvő rezsin tenne meg. Ezen körülmények között, az Egyesül Államok (vagy Izrael) úgy állíthatná be a beavatkozást, mintha annak az oka az elkeseredés volna, nem a harag. Így a nemzetközi közösség nagy része kénytelen lenne arra a következtetésre jutni, hogy az irániak, „Magukra hozták a bajt egy nagyszerű ajánlat elutasításával”.”</i>
</b>
Mindenkinek ajánlom, szórakoztató kis olvasmány, jó képet ad arról mire készül "a birodalom" a közeljövőben, he-he.

http://www.scribd.com/doc/108902116/Brookings-Institution-s-Which-Path-to-Persia-Report
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
"Az amit te szeretnél az úgy hívják, globálmaffia, célja az erőforrások akadálytalan és legmesszebb menőkig történő elvonása, a kihasznált népcsoportoktól, értsd. pl. Magyarország és a többi perifériáról. "

Ez eddig mindig igy tortent (erosebb kutya koitalt). Az EEA ezen semmit nem valtoztat negativ iranyban, csereben felveti az "europai" nemzet szuletesenek lehetoseget.

Miert lenne ez rosszabb a csaladomnak?

"Mindenkiből egy fogyasztó driodot kreálnak, aki nem gondolkodik csak teljesíti egy felsőbb akarat - a pénzek urának parancsát. "

Az emberek mindig droidok voltak. Hogy a vallas tette oket epp azza vagy a fogyasztoi tarsadalom, vagy epp a sajat korlatoltsaguk... A fogyasztoi tarsadalomnak legalabb lehet nemet mondani.

"Az állam leépítése a társadalom mint olyan, értékrend, morál, egyedi emberi vonások, jellemzők, népek, nyelvek, megszűnéséhez, összemosásához vezet, uniformizáláshoz, a humánum eltűnéséhez, végső soron ahhoz ami TE vagy, AZ ember, az össze jó és rossz tulajdonságoddal együtt."

Ne haragudj, Panzerfaust, tenyleg 'no offense', de ekkora rizsat reg hallottam:)

Irj mar ra kerlek par peldat, mert az olyan definialatlan fogalmakkal mint "egyedi emberi vonasok" vagy "humanum eltunese" nem tudok mit kezdeni... Sem azzal, hogy az uniformizalas onmagaban miert baj, miert lenne oda a moral, meg hasonlok...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 819
113
Én értem, hogy ellenszenves egy Európai Egyesült Államok terv. De milyen más lehetőségünk van?

Nincs meg hozzá sem kulturális sem a gazdasági feltétel. Hol egyenlő gazdaságilag pl Magyarország vagy Németország? Ráadásul amilyen a mai világ az alapján a történet másról sem szólna mint a gazdasági érdekek érvényesüléséről. Gondolj bele, hol tekint téged egyenlőnek egy német? Miért lenne neki érdeke, hogy az ő pénzéből a mi országunkat egy szintre hozza? Ráadásul ez a gondolkodás mód nem csak az átlag emberekben van meg hanem a politikusokban is. Szép példa az USA csakhogy az az ország nem rendelkezett ezer éves államalakulatokkal. A szlovák sosem fogja szeretni a magyart vagy mi a románokat, a vallonok utálják a flamandokat stb. Hogy hozol létre egy egységes államalakulatot ha az abban élők utálják egymást? Nem lehet mindent csak a pénz és a gazdaság szemüvegén keresztül nézni mert az pontosan oda vezet ahol most van az EU.
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kezebe_veszi_a_gorog_ugyet_az_usa_kaosz_athenban.600543.html

Bűvös 40-es, durva recesszió

Tovább fokozza a bizonytalanságot, hogy a görögországi belpolitikai helyzet, amely kedden viszonylag stabilnak látszott, szerdára újra bizonytalanná vált. A parlamenti szavazás előtt a bűvös 40-es szám lebeg a politológusok szeme előtt. Úgy vélik, hogy ha a kormánykoalíciót vezető radikális baloldali Sziriza képviselői közül ennél többen szavaznak nemmel vagy tartózkodnak a megállapodásról döntő szerda esti voksoláson, az politikai válsághoz vezethet. Magyarán Görögország kormányozhatatlanná válhat, ideiglenes kormányt kell választani és őszre előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni.

A növekvő káoszt jelzi, hogy a Sziriza 201 fős központi bizottságának 109 tagja arra biztatta a testület mai tanácskozásán a párt képviselőit, hogy szavazzanak nemmel a megállapodásra.Közülük 15-en ülnek a parlamenteben. Lemondott Nadia Valavani pénzügyminiszter-helyettes, aki nem akarja a nevét adni a szerinte kapitulációval felérő megszorító csomaghoz. A BBC értesülése szerint a gazdasági tárca főtitkára is követi a példáját. Az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint a görög GDP idén a korábban várt 0,5 százalék helyett 2-4 százalékkal zuhanhat.

*********

Ahol az USA megjelenik, nem lehet jóra számítani!
 

elimgarak

Member
2015. április 21.
53
11
6
"Az amit te szeretnél az úgy hívják, globálmaffia, célja az erőforrások akadálytalan és legmesszebb menőkig történő elvonása, a kihasznált népcsoportoktól, értsd. pl. Magyarország és a többi perifériáról. "

Ez eddig mindig igy tortent (erosebb kutya koitalt). Az EEA ezen semmit nem valtoztat negativ iranyban, csereben felveti az "europai" nemzet szuletesenek lehetoseget.

Miert lenne ez rosszabb a csaladomnak?

"Mindenkiből egy fogyasztó driodot kreálnak, aki nem gondolkodik csak teljesíti egy felsőbb akarat - a pénzek urának parancsát. "

Az emberek mindig droidok voltak. Hogy a vallas tette oket epp azza vagy a fogyasztoi tarsadalom, vagy epp a sajat korlatoltsaguk... A fogyasztoi tarsadalomnak legalabb lehet nemet mondani.

<b>Hamis, Hamis, Hamis. </b>

Tanuljál egy kis <b>valódi </b>történelmet. Ne azt a fost, amit a közoktatásban beléd doktrínálnak a "gonosz kapitalista gyáriparosokról" és a szegény nyomorult kihasznált külvárosi munkásokról. Meg arról, hogy az állam "segítő keze" nélkül ma már a seggünket se tudnánk kitörölni. Az emberek nem voltak mindig droidok, az 1800-as évek elejétől kb. úgy az 1880-as évekig példátlan mértékű volt a szabadság Európában.

Képzeld ezt el: ~200 évvel ezelőtt ha te osztrák falusi borbély voltál és nem tetszett, ahol laksz. Egyszerűen fogtad magad összepakoltál és ha úgy tetszett elköltöztél egy dél-franciaországi városba nyitottál egy üzletet és éltél vígan tovább. Ehhez nem kellett sem útlevél sem nyolc telefonkönyvnyi vastagságú állami engedély, képesítés, terrorizmust-nem támogatom nyilatkozat stb. bullshit, mint ma.

Szóval érdekes módon volt egy rövidke időszak a történelemben, amikor az emberek a személyes vállalkozóképességükre, kreativitásukra, empátiájukra hagyatkoztak, az állam alig-alig avatkozott be a hétköznapokba. A nemzeti költségvetések mindössze 3-5%-át tették ki az állami kiadások (ez ma 40-70%) és nem volt ekkora bürokrácia.

Lám, érdekes módon, ha megnézed a statisztikákat, az emberiség történelmében ekkor zajlott le a legnagyobb fejlődés a legszegényebb rétegek életszínvonalában. Ehhez semmilyen állami erőszakos beavatkozás nem kellett, csak a társadalom önszervező képessége és a valódi szabad piac. (nem a mai jól álcázott fasiszta tervgazdálkodás)

<b>
Röviden: Minél nagyobbra hízik az állam, annál nyomorultabb lesz az többség. Minél nagyobb a központosítás, annál nagyobb a pazarlás.</b>
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
"Az amit te szeretnél az úgy hívják, globálmaffia, célja az erőforrások akadálytalan és legmesszebb menőkig történő elvonása, a kihasznált népcsoportoktól, értsd. pl. Magyarország és a többi perifériáról. "

Ez eddig mindig igy tortent (erosebb kutya koitalt). Az EEA ezen semmit nem valtoztat negativ iranyban, csereben felveti az "europai" nemzet szuletesenek lehetoseget.

Miert lenne ez rosszabb a csaladomnak?

"Mindenkiből egy fogyasztó driodot kreálnak, aki nem gondolkodik csak teljesíti egy felsőbb akarat - a pénzek urának parancsát. "

Az emberek mindig droidok voltak. Hogy a vallas tette oket epp azza vagy a fogyasztoi tarsadalom, vagy epp a sajat korlatoltsaguk... A fogyasztoi tarsadalomnak legalabb lehet nemet mondani.

"Az állam leépítése a társadalom mint olyan, értékrend, morál, egyedi emberi vonások, jellemzők, népek, nyelvek, megszűnéséhez, összemosásához vezet, uniformizáláshoz, a humánum eltűnéséhez, végső soron ahhoz ami TE vagy, AZ ember, az össze jó és rossz tulajdonságoddal együtt."

Ne haragudj, Panzerfaust, tenyleg 'no offense', de ekkora rizsat reg hallottam:)

Irj mar ra kerlek par peldat, mert az olyan definialatlan fogalmakkal mint "egyedi emberi vonasok" vagy "humanum eltunese" nem tudok mit kezdeni... Sem azzal, hogy az uniformizalas onmagaban miert baj, miert lenne oda a moral, meg hasonlok...

Sajnálom, hogy nem érted ezt az egész problémakört. Ha pedig szerinted ez csak "rizsa", akkor nincs is mit mondanom neked.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 819
113
<blockquote rel="Mackensen">Az a gond, hogy nem nagyon látok más kiutat. Az EU komoly reformra szorul, de még a legnagyobb nemzetállamok is mint a Németország, Franciaország apróságok a XXI század nagyhatalmaihoz képest.

Nincs mas ut. A visszalepes (EU felbomlasa) biztos halal. Az elore menekulessel legalabb halvany esely lehetne arra, hogy Europa eros maradhasson, illetve - hosszu tavon - akar Oroszorszag is csatlakozhasson.</blockquote>

Tudod a történelem megismerése sok mindenre okíthatja az embert. Legfőképpen arra, hogy ne kövessen el ugyan olyan vagy hasonló hibákat. Az amerikai polgárháború nem a rabszolgaság miatt tört ki (ez csak később az 1863-as emancipációs törvény kiadása után lett fontos északnak) hanem azért mert a kérdés abban az időben az volt, hogy létezhet e a tagállamok felett egy központi kormányzat ami felülírhatja a tagállamok politikai döntéseit. Az egyesült európai államok létezése csak erőszak árán lehetséges mert sok olyan európai ország van amelynek polgárai nem kérnek az ötletből. Nem lehet olyan államok szuverenitását elvenni aki a történelem során számtalanszor fegyverrel védték meg azt, mert egész egyszerűen a benne élők nem fogadják el.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 819
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Bármi ami nem az.

Nem a nemzetállamok szuverén működésének feltételek nélküli visszaállítása lenen a kívánatos, hanem az azt megelőző rendszer elvei illetve ahhoz hasonló szerinti olyan érdekérvényesítési metódusok visszaállítás ahol a saját környezetét mindenki a "hazájának" tekintheti.

</blockquote>

Mik is ezek és mit értesz az alatt, hogy a saját környezetét? A házam és a kertem a hazám a többi meg azé akié csak szeretné?
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Európa számára az Egyesült Államok valóban fals példa.
Az USA létrehozásakor a különböző államok szintje hasonló volt, hiszen nem sokkal korábban nyírták ki az őslakosokat, így túl nagy történelmi hagyatékuk ezen kívül nem volt. Fontos szempont, hogy amerikai nemzet sem létezett, a világ minden tájáról érkeztek a különböző vallású és kultúrájú embertömegek.
Egészen eltérő alapokról indult az USA és indul(na) most Európa. Az amerikai modell/minta lemásolása hibás végterméket eredményez, mert az alapanyag és a kiinduló feltételek jelentősen eltérnek az eredeti modelltől.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
plushun:

" A szlovák sosem fogja szeretni a magyart vagy mi a románokat,"

Nekem semmi bajom a romanokkal, mivel nem volt rossz tapasztalatom veluk. Egy rakat nemzetisegu emberrel dolgoztam mar egyutt a vilag minden pontjarol; a nemzet fogalma leginkabb erdekessegkent merult fel altalaban vagy gasztrologiai vonalon.

"Hogy hozol létre egy egységes államalakulatot ha az abban élők utálják egymást? "

Erre mar osidok ota van mukodo a recept (nem mintha odaig lennek erte, hiszen pont ez zajlik a nemzetek eseteben kicsiben): kozos ellensegkep, ideologia.

"Nem lehet mindent csak a pénz és a gazdaság szemüvegén keresztül nézni"

Az, hogy az emberisegnek tul kene mar lepnie a nemzetek szintjen a sajat es a bolygo erdekeben, nemcsak penz vagy gazdasagi kerdes.

"mert az pontosan oda vezet ahol most van az EU. "
Akkor szerinted rosszabb nem lesz, esetleg jobb meg lehet?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 401
55 215
113
Mondjuk az USA-SZU modellen kívül nem nagyon létezik más modell Európa számára. És azért valljuk be, de egyik modell sem kívánatos, számomra legalábbis.

Az meg, hogy a világbirodalmak mellet nem élnének meg önállóan az európai államok szerintem butaság. A világtörténelem során mindig voltak hasonló birodalmak és megélt mellettük 100+ állam.

Ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy Európa megmentésére tett egyetlen egy normális lépés az lett volna ha beveszik az ukránokat és az oroszokat a buliba 10 évvel ezelőtt.
Ma ez már nem lehetséges...(sajnos)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 296
13 753
113
Nincs meg hozzá sem kulturális sem a gazdasági feltétel.

Szerintem kulturális hiányzik

Hol egyenlő gazdaságilag pl Magyarország vagy Németország?

Sehol, de ilyen ellentéteket találsz Amerikában, Oroszországban, Indiában és Kínában is.

Miért lenne neki érdeke, hogy az ő pénzéből a mi országunkat egy szintre hozza?

Mert nőhet az életszinvonal és a fizetőképes kereslet is. Többet adhat el a termékeiből. Amolyan hosszútávú befektetés.

A szlovák sosem fogja szeretni a magyart vagy mi a románokat, a vallonok utálják a flamandokat stb. Hogy hozol létre egy egységes államalakulatot ha az abban élők utálják egymást? Nem lehet mindent csak a pénz és a gazdaság szemüvegén keresztül nézni mert az pontosan oda vezet ahol most van az EU.

Ezzel teljes mértékben egyetértek.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
plushun:

" A szlovák sosem fogja szeretni a magyart vagy mi a románokat,"

Nekem semmi bajom a romanokkal, mivel nem volt rossz tapasztalatom veluk. Egy rakat nemzetisegu emberrel dolgoztam mar egyutt a vilag minden pontjarol; a nemzet fogalma leginkabb erdekessegkent merult fel altalaban vagy gasztrologiai vonalon.

"Hogy hozol létre egy egységes államalakulatot ha az abban élők utálják egymást? "

Erre mar osidok ota van mukodo a recept (nem mintha odaig lennek erte, hiszen pont ez zajlik a nemzetek eseteben kicsiben): kozos ellensegkep, ideologia.

"Nem lehet mindent csak a pénz és a gazdaság szemüvegén keresztül nézni"

Az, hogy az emberisegnek tul kene mar lepnie a nemzetek szintjen a sajat es a bolygo erdekeben, nemcsak penz vagy gazdasagi kerdes.

"mert az pontosan oda vezet ahol most van az EU. "
Akkor szerinted rosszabb nem lesz, esetleg jobb meg lehet?

Egy darabig persze nincs rossz tapasztalat. De ami késik, nem múlik, nemcsak rajtunk áll, a többségnek van, oda-vissza. Hiába komálod a bicskás hegyvidéki mócot, ha beléjük azt verték, hogy az ördög nyelve a magyar.
Ezer év múlva sem fogod megszeretteni magad velük. Még akkor sem ha az összes vagyonod rájuk íratod, vagy megesküszöl a FED központi széfjére.

Közös ellenségkép - egy orbitális baromság. Erre nincs jobb válasz. Nem fogok - és nem csak én, más sem - gyűlülni más népeket azért mert a központi EU-vezetés, (vagy bármely) így akarja. Nekem nem ellenségeim a perzsák, oroszok de még az észak-koreaiak sem. Jelen helyzetben, például hiába próbálják az oroszokat démonizálni, én nem fogok orrolni rájuk. Annál jobban ismerem őket, hogy tudjam, ez megvezetés, zéró a racionalitása.

Az emberiség ezen nem fog túllépni, csak azért mert a hatalom birtokosai így kívánják. A genetikai, antropológia, kulturális, etnogenezis-béli szakadékok akkorák a világban, hogy azt semmiféle bankszámla, összekovácsolt birodalom nem tudja áthidalni. Ebben az értelemben tényleg nem gazdasági kérdés.

Az hogy az EU-val mi lesz az rajta is múlik. Mert ami most van az egy kifejezéssel illethető csak: közjogi kupleráj. Világosan látszik, a benne lévők nem akarják, de legfőképp nem így akarják. Az a fontos, az emberek mit szeretnének. Most, hogy megdobálták Srebrenicában a szerb miniszterelnököt elgondolkozhatsz azon, mikor élnének a bosnyákok, albánok, horvátok, szerbek ismét egy államban, vagy egy nagyobb konglomerátum részeként, nemzeti jellegzetességeiket elhagyva ... Elmondanám, hogy soha, semmikor.

Ha viszont ennyire függő vagy a nagyhatalmi összeborulásoktól és azok sorsát akarod tanulmányozni, merem ajánlani a Római majd a Mongol Birodalomét, amely a valaha volt legnagyobbként létezett a világtörténelemben. Élt 160 évet.
 

ecso

Active Member
2014. szeptember 15.
1 201
0
36
http://gazdasagportal.hu/index.php/gorog-adossag-a-bizottsag-javaslatot-tett-az-athidalo-kolcsonre/

Hivatalosan előterjesztette szerdán javaslatát a tagállamok kormányait képviselő miniszteri tanács számára az Európai Bizottság, hogy Görögország az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) három hónapos lejáratra 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt kaphasson.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
elimgarak:

"Tanuljál egy kis valódi történelmet. Ne azt a fost, amit a közoktatásban beléd doktrínálnak a "gonosz kapitalista gyáriparosokról" és a szegény nyomorult kihasznált külvárosi munkásokról. "

Ezt ertem, de hogy jon ide?


"Meg arról, hogy az állam "segítő keze" nélkül ma már a seggünket se tudnánk kitörölni. "

A seggunket eppen ki tudnak torolni, sok mas dolgot viszont nem tudnank megcsinalni. Az "allam" ugyanis a kenyszerito ero, ami betartatja a csoportnormat (letrehozza a stabilitast). Lehet maskepp hivni, attol meg szuksegszeru a letrejotte ott, ahol emberek elnek egyutt.


"Az emberek nem voltak mindig droidok, az 1800-as évek elejétől kb. úgy az 1880-as évekig példátlan mértékű volt a szabadság Európában."


Attol meg droidok voltak. Az emberi intelligencia eloszlasabol kovetkezik, hogy az emberek mindig droidok javareszt, csak mas elvek szolgalataban.

"Képzeld ezt el: ~200 évvel ezelőtt ha te osztrák falusi borbély voltál és nem tetszett, ahol laksz. Egyszerűen fogtad magad összepakoltál és ha úgy tetszett elköltöztél egy dél-franciaországi városba nyitottál egy üzletet és éltél vígan tovább. "

Ezt miben mas ma, azon kivul, hogy konnyebben eljutsz oda?

"Ehhez nem kellett sem útlevél sem nyolc telefonkönyvnyi vastagságú állami engedély, képesítés, terrorizmust-nem támogatom nyilatkozat stb. bullshit, mint ma."

Volt kozben egy olyan dolog, amit technologiai fejlodesnek hivnak.
Peldaul az emberek azonosithatoakka valtak, ami pozitiv hatassal van pl. a buncselekmenyeket elkovetok lehetosegeire.
Az allami engedelyek sok esetben idiotak, azonban sok esetben meg hasznosak.

"Szóval érdekes módon volt egy rövidke időszak a történelemben, amikor az emberek a személyes vállalkozóképességükre, kreativitásukra, empátiájukra hagyatkoztak, az állam alig-alig avatkozott be a hétköznapokba."

Ez miben mas most? Maximum annyiban, hogy vannak eloirasok, amiket teljesitened kell bizonyos szakmakhoz.


"A nemzeti költségvetések mindössze 3-5%-át tették ki az állami kiadások (ez ma 40-70%) és nem volt ekkora bürokrácia."

A burokraciaval egyetertek. Azert azt is vedd eszre, hogy az allami kiadasokba olyan dolgok is beletartoznak, mint az egeszsegugy; egy F-16-os reporajabol meg egesz sok lovat lehet etetni.

"Lám, érdekes módon, ha megnézed a statisztikákat, az emberiség történelmében ekkor zajlott le a legnagyobb fejlődés a legszegényebb rétegek életszínvonalában."

Megmutatnad ezeket a statisztikakat? Koszonom.

"Ehhez semmilyen állami erőszakos beavatkozás nem kellett, csak a társadalom önszervező képessége és a valódi szabad piac. (nem a mai jól álcázott fasiszta tervgazdálkodás)"

Meg kellett hozza technologiai ujitasok sorozata.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Panzerfaust:

"Sajnálom, hogy nem érted ezt az egész problémakört. Ha pedig szerinted ez csak "rizsa", akkor nincs is mit mondanom neked."

Magat a temakort ertem.
Viszont a vonatkozo ervelesed nem.
Probald elmagyarazni, mert szerintem ertenem, de amig nem latom at, hogy konkretan mit takarnak a fogalmaid, addig tenyleg nem fogom erteni, hogy mire gondolsz.
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
"Közös ellenségkép - egy orbitális baromság. Erre nincs jobb válasz. Nem fogok - és nem csak én, más sem - gyűlülni más népeket azért mert a központi EU-vezetés, (vagy bármely) így akarja."

Csak ha csoportnorma is az, gondolom.;)

"Az emberiség ezen nem fog túllépni, csak azért mert a hatalom birtokosai így kívánják. "

Az emberiseg a nok szavazojogan is tullepett, a rabszolgasagon meg a melegjogokon is, legalabbis a fejlettebbik reszen.

"A genetikai, antropológia, kulturális, etnogenezis-béli szakadékok akkorák a világban, hogy azt semmiféle bankszámla, összekovácsolt birodalom nem tudja áthidalni."

Egyfelol jogos, masfelol azt sem gondoltuk volna, hogy az irek megszavazzak a meleghazassagot vagy hogy az Emirsegekben valtozzon a nok helyzete.

Nem gondolnam, hogy holnaptol eletkepes lenne egy "vilagkormany", azt sem, hogy hagynak a letrejottet a kulonbozo erdekkorok, viszont az emberiseg szempontjabol fontos lenne.
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Mik is ezek és mit értesz az alatt, hogy a saját környezetét? A házam és a kertem a hazám a többi meg azé akié csak szeretné?
Fentebb elimgarak nagyon jól megfogalmazta. Az 1800 -as évek végéig szabadon választhattad meg, hogy milyen szempontok fontosak neked és ott élhettél ahol akartál olyan identitást választhattál magadnak amilyet tetszik.
A honfoglaló "magyar" törzsek nagyjából ötven féle nagyobb népcsoportból tevődtek össze és egész ügyes működőképes kis államot alkottak.
Nemzeti nélkül.
Természetesen mindig az adott kor viszonyai között értendő módon és minőségben.
 
Status
Not open for further replies.