Itt egyelőre még nincs szó kereskedelmi háborúról. Inkább arról, hogy Amerika önként felad egy olyan poziciót, ami hosszútávon előnyére lehet és mivel a világpolitikában nincs vákum, ezt a helyet azonnal átveszi majd Kína.
???
Nem értem.
Mack - nagy hirtelenjében arra tudok gondolni, hogy az USA visszavonulással csalogatja Kínát, bízva abban, hogy Kína katonai összeütközésbe kerül a helyi ázsiai országokkal.
Ebben az lenne a ráció, hogy nem az USA megy neki katonai erővel Kínának, legalábbis nem elsőként, hanem megvárja, amíg a többi ázsiai országgal keveredik háborúba keveredik Kína, amely legyengíti Kínát katonailag. Ehhez bátorítani - és hergelni - kell Kínát, hogy fogjon terjeszkedésbe.
Nem szabad elfelejteni, hogy a többi ázsiai ország sem kicsi, az ASEAN-nak (Dél-Kelet Ázsiai Nemzetek Szövetsége)
600 milliós
népessége van:
Szóval megértem, hogy a befektetőknek, tőkéseknek a TPP felmondásával az ázsiai biznisz kiesése üzleti szempontból hatalmas veszteség, de
Trump katonailag is gondolkodik és nem csak üzletileg.
Ad 2. Ha háború lesz a Csendes-óceánon, akkor pedig (költői) kérdés, hogy érdemes-e a termelő üzemeket az ellenség közelébe telepíteni? (Nem.)
Magyarán behúzódnak az Amerikai kontinensre, és csak a katonai bázisaikat tartják meg előretolt állásként a Csendes-óceánon.
Ez nagyon nagy háború előkészületeit jelzi.
Ad 3. A CNN-en most néztem a videót, amin Trump aláírja a TPP-t felmondó rendeletet. Ezenkívül Trump aláírt még valamit: a kormányzati szerveknél létszámbővítési tilalmat rendelt el (takarékosság), de EXCEPT FOR THE MILITARY (!) Ezt kétszer ismételte el. Azaz a hadsereg
kivételével.
Magyarán mindenhol takarékosságra állnak át, és minden erejüket a hadseregre fordítják.
Nagyon rossz előjel...
VIDEÓ ITT
http://edition.cnn.com/2017/01/23/politics/trump-tpp-things-to-know/index.html
+ Trump nagyfokú iparosításba kezd. Vas, acél és szén országa lesz az USA... a nehézipar felpörgetése megint csak háborús előjel.