SilvioD!
Arra kérnélek, hogy elemezzük ki a helyzetet mélységében, mert így semmit nem értek a te első védelmi vonalunk a kibocsátó országok stratégiádból, amit a politikai vezetés is szokott mondani, csak jelen pillanatban azt sem érti senki. Ideje lenne elmagyarázni az átlag polgároknak.
Ha a talibán átveszi a dominanciát minimum vidéken, ahogy ezt most a kormány sem akarja megakadályozni, csak a nagyobb városokra koncentrál, akkor el fog indulni egy menekült hullám. Itt a fő hangsúly a síita területeken van, de azokra még csak nem is telepítünk katonákat. Miben fog minket segíteni a kabuli reptér, ha és amennyiben az ország többi részében
1, nyugodtan fogják öldösni az eddig velünk együttműködőket
2, onnan el fog indulni az újabb menekült hullám
?
Mi a B Terv az ország hermetikus elszigetelésére? Jól hangzik számomra, hogy zárjuk be a tálibokat az országukba, ha mégsem tudjuk tartani őket, de szerintem te is tudod, hogy ezek mindig olyan jól sikerült tervek szoktak lenni. Le tudjuk zárni? Igen, ha minden szomszédos ország zár. Lehetséges? Igen, lehetséges, de akkor valami elkerülte a figyelmemet. Pakisztánnal nem is határos Afganisztán. Ha én afgán vagyok, érteni nem értem, hogy ott egy határ van. Ki-be járkáltak mindig is. Meg tudok akadályozni egy Pakisztánon át vezető embercsempészetet vagy hogy ne szivárogjanak ki a terroristák? (Nyilván ez ügyben valami segítség lehet a török tervben való részvételük, de még nem vádolta senki őket a határ lezárásának képességével.) Tudomásom szerint az embercsempészet fő útvonala Irán felé halad. Ahogy a drogé is. Itt lényegében a kettő kéz a kézben jár. Rá tudom venni Iránt, hogy zárja a határait? Igen, lehetséges, de akkor valami elkerülte a figyelmemet. Teherán amikor bármit is megpróbál a határon, felfegyverzett terepjárókkal szétlövik őket drog ügyben. És nincs is érdeke egy jelentős pénzbevételt jelentő drog-útvonalat lezárni, ami a "keresztes hadak" őshazájába megy rajta keresztül már nem tudom mióta. Menekült kérdésben pedig prioritás számára, hogy saját hittestvéreit nem hagyja a szunniták által lemészárolni. Érteni nem értem, hogyan akarnánk az országot hermetikusan leszigetelni.
Akkor ezek szerint igazad van. Csak az a megoldás, ha visszamegyünk és megvívjuk a háborút.
Van rá esélyünk, hogy megnyerjük? Biztosan, de én nekem elkerülte valami a figyelmemet. Nálunk és a törököknél néhány nagyobb vad már megpróbálta és hiábavaló a történelmi példák sora szerint. Valamit kormány oldalon is mondani kellene, hogy miért nem rendelünk hullazsákokat! Értem én, hogy az ügy legnagyobb része államtitok és ne az újságok címlapjain olvassák az iszlamisták, hogy mi mire készülünk pontosan. De a kabuli reptér két fontos oszlopot hiányol az eddigi szerepvállalásunkkal ellentétben. Az egyik a lakosság támogatottsága. A másik a helyi lakosság támogatása.
Szerintem minimum egy cikk kellene ebben a témában, hogy A, mit szeretnénk kihozni a témából (és itt ne menekülthullám megállításáról beszéljünk, hanem van-e valami katonai célunk, például béketárgyalás az iszlamisták és a kormányerők között, leválasztani az országból egy általunk jól kezelhető és védhető részt vagy hová is akarjuk kifuttatni az egészet). Valami kivezető stratégiát, hogyan nem akarok ott maradni még egy generációnyi időre! B, kellene számokról is beszélni, hogy milyen méretű kontingensben gondolkodunk és a másik két ország mennyi talpast hajlandó a történetbe bele rakni.