Minden országba be kellett vonulni, hogy kiűzzék a németeket, de utána egyáltalán nem ugyanazt csinálták nyugaton és keleten. Franciaországot felszabadították, az emigráns kormány hazament és szabadon folytathatta úgy ahogy a háború előtt. A Benelux államokat szintén felszabadították, ahogy Olaszországot is, demokratikus államok lettek ahol maguk választhattak és maguk dönthettek a sorsukról. Nyugat-Németországot megszállták pár évig, de utána lemondtak a megszállásról és az amerikai- brit-francia zónát hagyták egyesülni és demokratikus államot létrehozni. A keletieket senki nem szabadította fel, itt az egyik megszállót követte a másik, miután már nem a német náci hurcolt a koncentrációs táborba az orosz komcsi hurcolt a Gulágra. 45 évig tartott a megszállás, itt nem volt függetlenség mint a franciánál vagy olaszoknál, itt mindenki Moszkva igájába került a felszabadulásig, amire itt fél évszázadot kellett várni.
Csak néhány példa milyen különbségek voltak a felszabadítás és az új megszállás között:
- Nyugaton Marshall-tervet csináltak, hogy helyreállítsák a gazdaságukat, keleten mindent elraboltak ami nem volt lebetonozva és vitték a SZU-ba.
- Nyugaton engedték a franciákat kilépni a NATO-ból 66-ban és nem küldtek ellenük tankokat, keleten ellenünk és Csehszlovákia ellen tankokat küldtek.
- Nyugaton normális, élhető, virágzó országok jöttek létre a háború után, keleten elnyomó, lepukkant diktatúrák jöttek létre.
- Nyugaton a koncentrációs táborokat bezárták, keleten a komcsik még évekig tovább üzemeltették.
Ne gyere azzal, hogy ugyanazt csinálták, mert teljesen más volt a felszabadítás és a megszállás.
Annyira naív vagy, mint egy ma született csecsemő.
Az USA és a SZU pont ugyanazt csinálta az általa felszabadított és megszállt területeken, csak az eredmény lett más. Mind a kettő a maga ideológiáját építette ki. Magyarországon is volt "szabad" választás, pont olyan "demokratikus", mint pl. Franciaországban ahol a kommunista párt nem indulhatott, mert féltek, hogy hatalomra kerülnek.
Egyébként a SZU sem tartotta megszállva egyik országot sem, hisz mindegyik "önként" része volt a keleti tömbnek és mindegyik kormánya megengedte, hogy szovjet csapatok legyenek ott. Pont mint ahogy jogilag Irak sincs ma már megszállva, hisz a megszállás után amerikabarát kormányt hoztak létre, akik persze megengedik, hogy ott legyenek az amerikai csapatok. Viszont, ha te azt állítod, hogy a Szu megszállta a keleti tömb országait, akkor nincs mese, el kell fogadd, hogy az USA mind a mai napig megszállva tartja a világ nagy részét, hisz szinte mindenhol vannak amerikai katonák. Persze tudom, számodra a szovjet/orosz katonák más országokban megszállót, eltiprót jelent, míg amerikai katonák más országokban felszabadítót/védelmezőt. Meg persze a fing is rózsaillatú ha made in amerika.
A gazdasági részhez: az USA is épp eléggé lerabolta a németeket, csak ők nem a szétbombázott gyárakat vitték el, hanem a szakembereket, fejlesztéseket, szabadalmakat, stb. Nézz csak utána kinek a rakétájával jutottak el a Holdra?
Azért mert a hidegháború végére a kapitalista blokk győzött és nem a kommunista, ebből az eredményből ne vezess már le visszamenőleg is mindenféle hülyeségeket. Sokan szeretik hangoztatni, hogy a kommunista rendszer azért bukott meg, mert zsákutca volt. Én azért nem vagyok ebben annyira biztos.
Kezdjük ott, hogy a kommunista blokk egyetlen egy nagyhatalomból állt, a Szovjetúnióból. A kapitalista: USA, Anglia, Franciaország, Japán, Nyugat-Németország, Olaszország. Az USA-nak a fél világ a csalósuk volt, a szovjeteknek pár jelentéktelennek mondható ország. Így az USA a Föld nyersanyagjainak a nagy részéhez hozzáfért, míg a szovjetek többnyire csak a sajátjukhoz (persze az is elég jelentős volt, de azért messze nem annyi, mint az USA oldalán). A szovjetek a világháborút befejezték egy szétvert országgal, az USA meg egy jól felpörgetett és teljesen megkímélt hadigazdasággal.
(Egyébként én ennek a számlájára írom azt, hogy az USA azóta is folyamatosan hadban áll. A 2. világháború alatt annyira felpörgött a haditermelés, hogy azóta sem tudtak/akartak leállni. Egyszerűen túl nagyra nőtt a gazdaságukban a hadianyaggyártás aránya amivel aztán kell valamit kezdeni. Csökkenteni meg nem lehet, mert túl sok munkanélküli és bevételkiesés lenne a vége.)
Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha a hidegháború úgy kezdődött volna, hogy van egyedül az USA, Közép-Amerika és Kanada a szövetségese, míg a Szu-nak egész Európa és a maradék világ nagy része is a szövetségese, akkor a kommunista blokk nyeri a hidegháborút és ma azt írogatnád, hogy milyen elnyomó, lepukkadt országokat hozott létre a kapitalizmus, míg a kommunizmus milyen virágzóakat.
Amúgy azt is birom, hogy a magadfajták mindig egyenlőségjelet tesznek a SZU és Oroszország közé, akkor a Náci Németország is egyenlő a mai Németországgal?
Még a Sztálin halála utáni Szu sem egyenlő a Sztálin alatti Szu-val. Az országok folyamatosan változnak, ahogy a politikai vezetés változik, sőt sokszor még ugyanazon párt alatt is változik egy-egy ország magatartása.
Amúgy mindezt úgy írom, hogy 1945-ben amerikapárti lettem volna, ma viszont inkább egyik oldalán sem kötelezném el magam. Mind a kettővel igyekeznék kereskedni, de azért megtartanám a tisztes távolságot is. Én teljes mértékben EU-párti vagyok és úgy veszem észre, hogy ma már inkább az USA veszélyes ránk Európaiakra és nem az oroszok.
Persze ne érts félre, nem katonailag értem (egyik nagyhatalom sem lenne olyan hülye, hogy megtámadja direktbe az EU-t), hanem gazdaságilag, mert 1945 után már gazdasági háborúkat vívnak egymással a nagyhatalmak. Amikor a proxijaik összecsapnak lényegében az is gazdasági háború az őket finanszírozó nagyhatalomnak.
Ebben a versenygésben pedig ránk leginkább az USA veszélyes, majd idővel Kína valószínűleg veszélyesebb lesz. Az oroszok viszont ma már és a belátható jövőben nem veszélyesek az EU számára.