Nem az USA védelmében, de a "mindent elveszünk másoktól, így vagy úgy", a birodalmak alap működése. Ha nem így lenne, a latinok nem távolodnak el Róma városától, az angolok nem hagyják el Angliát, az oroszok meg ma is a Kijev-Moszkva környéki magterületen élnének csak. Bármyennyire szar is ezt kimondani. Az tény, hogy az amerikaiak kimondottan erőszakosak és gátlástalanok voltak, a cél náluk 100 %-ban szentesítette az eszközt, és ez a mentalitás a mai napig él.
Az USA saját tehetéségéből mit ért volna el, na igen, ez benne az érdekes. Mert ebből a szempontból nincs USA, nincsenek amerikaiak, hiszen nem egy "népről" beszélünk, klasszikus értelemben. Hanem egy angolok által alapított, de tucatnyi egyéb európai náció fiai és leányai által (és ez itt fontos, önszántukból) alkotott mixről. Minidig is ez volt az USA "tehetsége", ez volt szerintem mindig is az igazi motor, ami azt az országot előrehajtotta. És erre gondoltam, amikor a potenciálról írtam, bár már nagyon kezd eltemetődni, feloldódni, de ez szerintem a felszín alatt még mindig megvan.