Lehet szarásig fegyvereket eladni és kipróbálni az újakat!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Engelsz légibázis a neve
Lehet szarásig fegyvereket eladni és kipróbálni az újakat!
Hát meg a török fegyverek, tudom nem ide ebbe a topikba tartozik, elnézést is érte, de alapvetően nekem semmi bajom a török eszközök hazai beszerzésével sem.Remélem drónokat is veszünk tőlük, már amennyi esély van rá. De hogy egy katonai konfliktus és más emberek tragédiája milyen nyíltan, a média által minden eszközön megtekinthető, hát azért durva.És van egy pikantériája, hogy gyakorlatilag szovjet fegyverekkel vív mindkét oldal.
Mint egy gyakorlaton, csak itt igaziból lőnek egymásra...
Ez arra figyelmezteti Iránt, ha beavatkozik az örmények oldalán, otthon zavargásokra számíthat. Milyen katonai biztosítása volt ennek a szállítmánynak, ha a civil azeri kisebbség így felgyújtotta? Az iráni katonák meg leléptek?Az iráni azeriek felgyújtották az Örményországba katonai felszerelést szállító járműveket -
Az elmúlt napokban képeket tettek közzé a közösségi hálózatokon katonai felszerelések Iránból Örményországba szállításáról.
A fotókat és Iránban élő azeriek készítették. Tiltakozásul az iráni azeriek egy csoportja tegnap este felgyújtotta a felszerelést szállító teherautókat, majd videókat tettek közzé.
Forrás:Baki Xabar
Hiába na nincs új a nap alatt van az a helyzet,hogy meg kell csókolni azt bizonyos "gyűrűt"
Jogos ezen átsiklott a figyelmem.
Elég fakenews szaga van..."Dzsihádista zendülés Azerbajdzsánban, településeket fosztanak ki, a Sharia törvénykezést vezetnék be.
A terrorista zsoldosok, akiket felbérelt Azerbajdzsán, hogy támadják meg Artsakhot, elkezdtek boltokat kifosztani, állampolgárokat kirabolni Azerbajdzsánban. Több forrás szerint a zsoldosok ráadásul megpróbálják kiróni Sharia Law-t az azerbajdzsáni népességre. - mondta Vahagn Tevosyan örmény törvényhozó."
nem tudom ez mennyire hiteles most egy örmény szájából ,illetve hogy azonosítják be az örmények,hogy melyik halott melyik szervezethez tartozott ?
Jó a felvetésed, kíváncsi voltam, hogy ti hogyan ültetnétek be ezeket a tapasztalatokat, megfigyeléseket a hazai beszerzések kapcsán. Ha van még ilyen meglátás ezeket szívesen olvasnám.Eddig ezeket szűrtem le a konfliktusból tapasztalatként a magam számára:
- a lövészeket/páncélosokat csapatlégvédelem nélkül kiengedni a csatatérre felelőtlen ember és eszköz pazarlás
- a csapatlégvédelemnek képesnek kell lenni a drónok bemérésére és elpusztítására (Skyranger?),fel kell készülni a drónok elleni EW-re
- a harckocsiknak kell valami felülről jövő támadás elleni védelem
- be kell szerezni különböző rendeltetésű drónokat és profi szinten elsajátítani a kezelésüket
- @Negan mantrája a tüzérségről igaznak bizonyult (és az önjárók mellett kell az MLRS is)
Nem vagyok szagember, csak összeszedtem. De az is lejött, hogy a 44 Leo kevés Kellene még egy nehéz dd.Jó a felvetésed, kíváncsi voltam, hogy ti hogyan ültetnétek be ezeket a tapasztalatokat, megfigyeléseket a hazai beszerzések kapcsán. Ha van még ilyen meglátás ezeket szívesen olvasnám.
Az örményeknek azért jól kiépitett védelmi állásai vannak. Ezeket ezen a nehéz terepen lehetetlen veszteség nélkül bevenni. Sztem ezzel kalkuláltak. Mégis főleg az első napokban nagy veszteségeket okoztak az örmények. Sztem sokkal nagyobbat, mint amit bekalkuláltak. Itt felmerül a hirszerzés szerepe is.Eddig ezeket szűrtem le a konfliktusból tapasztalatként a magam számára:
- a lövészeket/páncélosokat csapatlégvédelem nélkül kiengedni a csatatérre felelőtlen ember és eszköz pazarlás
- a csapatlégvédelemnek képesnek kell lenni a drónok bemérésére és elpusztítására (Skyranger?),fel kell készülni a drónok elleni EW-re
- a harckocsiknak kell valami felülről jövő támadás elleni védelem
- be kell szerezni különböző rendeltetésű drónokat és profi szinten elsajátítani a kezelésüket
- @Negan mantrája a tüzérségről igaznak bizonyult (és az önjárók mellett kell az MLRS is)
Hát eddig azt hittem ez nem olyan rossz db szám, mihez képest nyilván, de ahogy ezeket a videókat megláttam, hát egy világ dőlt össze bennem. Nyilván nem értek annyit a hadviseléshez mint mondjuk az itt kommentelők nagy része. De mikor olvastam a NASAM beszerzéseknél is meg a magyar haderő lehetséges fejlesztéseinél is, hogy csapatlégvédelem, hát ez mostanáig nem sokat mondott nekem.....Nem vagyok szagember, csak összeszedtem. De az is lejött, hogy a 44 Leo kevés Kellene még egy nehéz dd.
Tegnap volt videó amin Orbiter 1K-t durrantottak le, meg egy másik roncsai közt turkáltak.Viszont arról nincs infó miket szedtek le. Bayraktart nem láttam lehullani.
Sok kicsi, olcsó drón kell, ami fogyóeszköz. A Bayraktarhoz hasonlóból is kell, mert azok is hullottak pl. Líbiában. Lehetőleg itthon gyártottak (akár licenc), mert ha nincs utánpótlás, akkor megette a fene. Ha pedig takarékoskodni kell a felhasználással, az már nem fegyver...Az örményeknek azért jól kiépitett védelmi állásai vannak. Ezeket ezen a nehéz terepen lehetetlen veszteség nélkül bevenni. Sztem ezzel kalkuláltak. Mégis főleg az első napokban nagy veszteségeket okoztak az örmények. Sztem sokkal nagyobbat, mint amit bekalkuláltak. Itt felmerül a hirszerzés szerepe is.
Viszont ezeket a veszteségeket az örmények nem drónról, hanem földi ATGM-el okozták. Vagy aknára futottak az azeriek. A török drónokkal inkább az azeriek operálnak. Itt azért jelentősek a drónvesztésük az örmény adatok szerint. Viszont arról nincs infó miket szedtek le. Bayraktart nem láttam lehullani.
Ezek mellé a google translatek mellé lehet az eredeti linket is kérni a jövőben? Csak hogy a forrás keresés kicsit egyszerűbb legyen.
Mindenesetre ez nem egy könnyű és olcsó műsor lesz. Több színtű masszív védelem kell: megerőstei a járművek felső részét, legalább 5 ből egy járgánynak csöves légvédelmisnek kell lennie, hogy fedezze a másik 4 et, a légvédelmisek egy részének rakétásnak kell lenni, olyanak ami 8-10 km közt repülőket is leszed. A drónokra is kell valamilyen barát idegen felsimerő rendszer. A sok salyát drón miatt integrálni kell a rendszert, ami rengeteg adatkapcsolatot jelent amit közvetítő drónok, vagy műhold továbbit. Aztán az egészhez kell pár gyorsan mozgatható erős radar, amit meg is kellene védeni a radarelhárító rakétáktól. A repterek, tartalék repterek, támaszpontok, kritikus infrastruktura védelmi igényeiről nem is beszélve.Hát eddig azt hittem ez nem olyan rossz db szám, mihez képest nyilván, de ahogy ezeket a videókat megláttam, hát egy világ dőlt össze bennem. Nyilván nem értek annyit a hadviseléshez mint mondjuk az itt kommentelők nagy része. De mikor olvastam a NASAM beszerzéseknél is meg a magyar haderő lehetséges fejlesztéseinél is, hogy csapatlégvédelem, hát ez mostanáig nem sokat mondott nekem.....
Valami kerek is leesett az egbol...
ruszki kerek...
Páncélautó neem. Páncélautó neem.Tadamm, van ilyen is!