Na most jön az Irán és Azerbajdzsán közötti háború, amit évekkel ezelőtt megjósoltam?
Hát az, hogy Irán nem akarja Törökország térnyerését Kazahsztán irányába
Nem kell az oroszoknak csinálni itt semmit, Irán úgyis be fog lépni a háborúba, hogy megakadályozza Törökországot a térnyerésben. Sőt, mint mondtam vagy 2-3 éve, Oroszországnak majd Azerbajdzsánt kell támogatnia - na nem Örményország ellen -, hanem Irán ellen! Hogy Azerbajdzsán vissza tudja szerezni Dél-Azerbajdzsánt Irántól, ezzel megnyerve az azeriek támogatását Oroszország számára és gyengítve Iránt, aki úgyis inkább Kína-szövetséges. Továbbá megnyerve ezzel Izraelt (és így közvetve az USA-t is) az ügynek, mivel az ő érdekük Irán gyengítése.
"Ez arra figyelmezteti Iránt, ha beavatkozik az örmények oldalán, otthon zavargásokra számíthat."
Ugye.
Az lesz, amit évekkel ezelőtt megjósoltam. Utána jöhet, hogy Oroszország megtámogatja Azerbajdzsánt Irán ellen. Évekkel ezelőtt többen kiröhögtek ezért itt a fórumon.
Nem kell Oroszországnak belépnie a háborúba Örményország oldalán!!! Meg kell várniuk, amíg kitör Azerbajdzsán és Irán között háború, majd Azerbajdzsánt kell támogatniuk Irán ellen. Ezzel megnyerik maguknak Azerbajdzsánt, Izraelt és az USA-t és kisebbítik Iránt, aki Kína szövetségese. Tiszta nyereség Oo. számára!
Volt már aki hiányolt a topikból ...
Tehát akkor a véleményed szerint röviden: "Azerbajdzsán nekimegy Iránnak és gyilkos háborúban kiszakítja annak szén-hidrogén lelőhelyeit és a 20 millió "elnyomott" azeri kisebbséget -
és mindezt egy célból: hogy azonnal csatlakozni tudjanak így együtt Dagesztán mellé a SZU 2.0 -ba ..."
Nincs több kérdésem ...
Ugye másnak is feltettem ezt a kérdést ebben a topikban - most szószerint idézem:
Szerinted, ha az azeriek átmennének ilyen a "szomszéd országból kiszakítanánk a szén-hidrogén lelőhelyeket" meg mondjuk 20 millió lakost meg területeket aggresszív katonai akcióval (ugye az iráni azeriekre céloztál). Továbbá a térségben illetve a Kaszpi-tengeren a NATO (USA -t és Izraelt említetted, esetleg a törököket is idevehetjük valamennyire) megjelenne, akkor az alábbi 3 szomszédos állam mennyire díjazná?
- Irán,
- Oroszország,
- a CSTO tag Örményország.
Amennyiben igen, akkor indokolja, hogy miért nem ...
Kazahsztánt magasról tojja le Irán. Gyakorlatilag egyetlen dolog érdekli most nagyon röviden (hosszabban fejtegettem már párszor): az USA és Izrael (e kettő különösen "nagy kedvence" Iránnak
) valamint a török meg NATO ne jelenjen meg nagy tömegekben katonailag Azerbajdzsánban meg a Kaszpi-tengeren. Gazdaságilag meg, hogy ezek ne furkálják ki a javarészt feltáratlan gázmezőiket a Kaszpi-tengeren (ugye a gázmezők nem érnek véget az ország- illetve tengeri határoknál) ...
Meg persze az oroszokat ne zárják el teljesen a Közel-Kelettől - meg Iránt ne zárják be teljesen. Az oroszokat e mellett érdekelheti a Kaukázus békéje úgy általánosságban is ...
És itt a kulcs: a
Déli-korridor ... Kivel is egyeznek meg e tekintetben tökéletesen Irán érdekei? Hát nem az oroszokkal? A "kutya rúgja meg" ...
Úgy egyébként Irán és Azerbajdzsán alapból nem ellenségesek egymással, sőt. Ugyanakkor létezik egy olyan határ, amit
amennyiben Azerbajdzsán átlép, akkor kétoldalról (+1 a nevető harmadik Örményország) fogják szétcsapni. Amennyiben rámennek a Déli-korridorra (ez ugye nem ugyanaz, mint a Lachin -i korridor - erről is szintén sokat értekeztem), akkor ugye az iráni Forradalmi Gárda nyilatkozata alapján rámennek Nahicsevánra és élből kiszakítják maguknak (ugye ekkor minek a Déli-korridor az azerieknek ...) - a maradék Azerbajdzsánt pedig szétcsapják a pics@ba az
oroszokkal közösen ...
Az én véleményem: Azerbajdzsán nem annyira hülye, hogy eddig elmenjenek. Az meg, hogy Karabah -ban csapkodják egymást az örményekkel az eddig se érdekelt senkit és a jövőben is a lőtéri kutyát sem fogja érdekelni ...
Elnézést a rövidségért - hosszabban mindezek ki voltak fejtve korábban. Ajánlom magamat - ebből a topikból illetve a 'Földközi-tenger" -esből ...