[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 307
14 050
113
Azért ha Irán megtámadja Azerbajdzsánt, ahhoz a törököknek is lesz pár szavuk. Bár onnantól kezdve az már nagyon komoly regionális háborút fog eredményezni és csak a jó isten tudja, hogy kik fognak még belépni a balhéba.
No még az USA is valószinuleg csak arra vár, mikor lesz valami lehetosége odacsapni Iránnak (elsodlegessen persze a nukleáris komplexumát támadva). Szulejmáni likvidálásaval nem hagyta magát Irán kiprovokálni, hát most talán bejon ...
 
  • Tetszik
Reactions: plushun

Mokiengine

Active Member
2018. január 12.
221
243
43
A pilótának is gratula. Mi az istent keresett ilyen alacsonyan egy ekkora géppel ilyen lassan? Mondjuk ha kamikaze küldetésre készült akkor ok, bár a célját így sem tudta elérni.
Annyira életszerütlen, hogy így odarepült egy ancsa..... Tudom picit sci-fi de el tudom képzelni, hogy abban a gépben MÁR!!! nem ült senki mikor kilőtték, Tesztelték vele a légvédelmet.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 571
18 435
113
Annyira életszerütlen, hogy így odarepült egy ancsa..... Tudom picit sci-fi de el tudom képzelni, hogy abban a gépben MÁR!!! nem ült senki mikor kilőtték, Tesztelték vele a légvédelmet.
Mondjuk én sem értem, hogy mi lehetett az oka beáldozni egy AN2-t. Biztos nem megfigyelésre használták, mert arra ott vannak a drónok. Számomra is érthetetlen, hogy ezt miért csinálták.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 989
12 021
113
90 drón (ha igaz) akkor az azért "szép" veszteség.

ha igaz, de valoszinubb, hogy nem. Hacsak bele nem szamoljak, az ongyilkos dronokat is, amik feladatuk vegeztevel szinten megsemmisultek :) . A repulokrol (az 1 An kivetelevel) nem lattam kepi bizonyitekot, a heliknel se volt szamottevo dokumentalt eset, szoval a tobbi is nagyjabol ezen, a bemondasos szinten mozog. Nagy valoszinuseggel hazafias propaganda.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Hát ez az!
Ha Irán szétlövi Bakut, onnantól kezdve már csak a fegyverletételről és a feltételekről alkudozhatnak az azeriek!
Pontosan, esélyük se lenne. Irak harmad akkora volt és a 8 éves háború 90%-t védekezve töltötte, úgy hogy az összes nagyhatalom őket támogatta. Az irániak azóta kiépítették a saját hadiiparukat, az élőerő bőven rendelkezésre áll, lenyomnák az azerieket mint a bélyeget
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Azért ha Irán megtámadja Azerbajdzsánt, ahhoz a törököknek is lesz pár szavuk. Bár onnantól kezdve az már nagyon komoly regionális háborút fog eredményezni és csak a jó isten tudja, hogy kik fognak még belépni a balhéba.
Hóbagoly azon agymenésén lamentálunk, hogy a Szu visszaállítása miatt az oroszok odaadnák az azerieknek, a Iránban fekvő Dél-Azerbajdzsánt.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Na most jön az Irán és Azerbajdzsán közötti háború, amit évekkel ezelőtt megjósoltam? :)

Hát az, hogy Irán nem akarja Törökország térnyerését Kazahsztán irányába :D Nem kell az oroszoknak csinálni itt semmit, Irán úgyis be fog lépni a háborúba, hogy megakadályozza Törökországot a térnyerésben. Sőt, mint mondtam vagy 2-3 éve, Oroszországnak majd Azerbajdzsánt kell támogatnia - na nem Örményország ellen -, hanem Irán ellen! Hogy Azerbajdzsán vissza tudja szerezni Dél-Azerbajdzsánt Irántól, ezzel megnyerve az azeriek támogatását Oroszország számára és gyengítve Iránt, aki úgyis inkább Kína-szövetséges. Továbbá megnyerve ezzel Izraelt (és így közvetve az USA-t is) az ügynek, mivel az ő érdekük Irán gyengítése.

"Ez arra figyelmezteti Iránt, ha beavatkozik az örmények oldalán, otthon zavargásokra számíthat."

Ugye.

Az lesz, amit évekkel ezelőtt megjósoltam. Utána jöhet, hogy Oroszország megtámogatja Azerbajdzsánt Irán ellen. Évekkel ezelőtt többen kiröhögtek ezért itt a fórumon.

Nem kell Oroszországnak belépnie a háborúba Örményország oldalán!!! Meg kell várniuk, amíg kitör Azerbajdzsán és Irán között háború, majd Azerbajdzsánt kell támogatniuk Irán ellen. Ezzel megnyerik maguknak Azerbajdzsánt, Izraelt és az USA-t és kisebbítik Iránt, aki Kína szövetségese. Tiszta nyereség Oo. számára!

Volt már aki hiányolt a topikból ... :)

Tehát akkor a véleményed szerint röviden: "Azerbajdzsán nekimegy Iránnak és gyilkos háborúban kiszakítja annak szén-hidrogén lelőhelyeit és a 20 millió "elnyomott" azeri kisebbséget - és mindezt egy célból: hogy azonnal csatlakozni tudjanak így együtt Dagesztán mellé a SZU 2.0 -ba ..."

Nincs több kérdésem ... :D:D

Ugye másnak is feltettem ezt a kérdést ebben a topikban - most szószerint idézem:

Szerinted, ha az azeriek átmennének ilyen a "szomszéd országból kiszakítanánk a szén-hidrogén lelőhelyeket" meg mondjuk 20 millió lakost meg területeket aggresszív katonai akcióval (ugye az iráni azeriekre céloztál). Továbbá a térségben illetve a Kaszpi-tengeren a NATO (USA -t és Izraelt említetted, esetleg a törököket is idevehetjük valamennyire) megjelenne, akkor az alábbi 3 szomszédos állam mennyire díjazná?

- Irán,
- Oroszország,
- a CSTO tag Örményország.

Amennyiben igen, akkor indokolja, hogy miért nem ... :):)

Kazahsztánt magasról tojja le Irán. Gyakorlatilag egyetlen dolog érdekli most nagyon röviden (hosszabban fejtegettem már párszor): az USA és Izrael (e kettő különösen "nagy kedvence" Iránnak :)) valamint a török meg NATO ne jelenjen meg nagy tömegekben katonailag Azerbajdzsánban meg a Kaszpi-tengeren. Gazdaságilag meg, hogy ezek ne furkálják ki a javarészt feltáratlan gázmezőiket a Kaszpi-tengeren (ugye a gázmezők nem érnek véget az ország- illetve tengeri határoknál) ...

Meg persze az oroszokat ne zárják el teljesen a Közel-Kelettől - meg Iránt ne zárják be teljesen. Az oroszokat e mellett érdekelheti a Kaukázus békéje úgy általánosságban is ...

És itt a kulcs: a Déli-korridor ... Kivel is egyeznek meg e tekintetben tökéletesen Irán érdekei? Hát nem az oroszokkal? A "kutya rúgja meg" ... :D

Úgy egyébként Irán és Azerbajdzsán alapból nem ellenségesek egymással, sőt. Ugyanakkor létezik egy olyan határ, amit amennyiben Azerbajdzsán átlép, akkor kétoldalról (+1 a nevető harmadik Örményország) fogják szétcsapni. Amennyiben rámennek a Déli-korridorra (ez ugye nem ugyanaz, mint a Lachin -i korridor - erről is szintén sokat értekeztem), akkor ugye az iráni Forradalmi Gárda nyilatkozata alapján rámennek Nahicsevánra és élből kiszakítják maguknak (ugye ekkor minek a Déli-korridor az azerieknek ...) - a maradék Azerbajdzsánt pedig szétcsapják a pics@ba az oroszokkal közösen ...

Az én véleményem: Azerbajdzsán nem annyira hülye, hogy eddig elmenjenek. Az meg, hogy Karabah -ban csapkodják egymást az örményekkel az eddig se érdekelt senkit és a jövőben is a lőtéri kutyát sem fogja érdekelni ...

Elnézést a rövidségért - hosszabban mindezek ki voltak fejtve korábban. Ajánlom magamat - ebből a topikból illetve a 'Földközi-tenger" -esből ...
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Csak az érdekesség kédvéért egy torok konzervatív iszlamista napilap borítója - 2020 július 19. Érdemes megnézni a térképet - ezeknek nem csupán az ormények által megszált azeri teruletekre fáj a foguk:
Figure-1.1.png

Mondom én, hogy rosszabbak, mint a románok...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 802
25 405
113
Pontosan, esélyük se lenne. Irak harmad akkora volt és a 8 éves háború 90%-t védekezve töltötte, úgy hogy az összes nagyhatalom őket támogatta. Az irániak azóta kiépítették a saját hadiiparukat, az élőerő bőven rendelkezésre áll, lenyomnák az azerieket mint a bélyeget

Óriási rakétaarzenállal rendelkeznek, és 2020. január 8-án bemutatták, ha kell tűpontosan lőnek!
Nem okoznának gondot a Baku környéki ipari komplexumok. Nem lenne baki!
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Csak az érdekesség kédvéért egy torok konzervatív iszlamista napilap borítója - 2020 július 19. Érdemes megnézni a térképet - ezeknek nem csupán az ormények által megszált azeri teruletekre fáj a foguk:
Figure-1.1.png
Ja, hát szeretnék összekapcsolni Nakhicsevánt a magterülettel. Vágyálom. Amúgy 1828-ig Zangezur(a déli korridor) is főként muszlim azeri tatárok lakta terület volt.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Amit mondjuk nem tudtam, hogy az azeriek is síiták... ugytűnik hiába, mondjuk irán helyében engem is irritálna, ha 20millio giorgiu meg radu élne itthon...az sok, annyit azért nem lehet asszimilálni.

Most a pántürk álmok dominálnak a z'eriknél... erdogan létreakar hozni egy folytonos türk foltot a térképen... ennek útjában van Örményo. és a Karabah.

Oroszoknak meg nem érdeke egy ekkora pántürk birodalom a seggében, ezért nem támogatná az azerieket egy azeri-iráni konfliktusban, a törökök persze igen, a háttérből, ahogy most is csinálják.

Csakhogy az a "baj", hogy Iránt rohadtul nem zavarja, hogy 20 millió azeri van Náluk. Ez visszafelé is igaz. Az iráni ajatollah is azeri (!!). Egyébként baromi jól élnek - kvázi az elit.

Ez baromira nem egy hasonló arányú (80/20 millió) török/kurd viszonyrendszer. Pedig ott is ugyanaz a vallás - szunnita iszlám ... Ugye példának hoznám fel, hogy nem is tudtál róla, hogy az azeriek síiták illetve sokan még az azeri kisebbség Iránban sincs meg adott esetben ... A török-kurd viszonyrendszerről - okkal - sokkal naprakészebb az átlagember ...

Egyébként az azeriekre általánosságban jellemző:

- döntő többségük síita,
- a maradék - elsősorban Nahicsevánban (itt félmillióan vannak, közvetlenül szomszédos Törökországgal) keresztény (!!),
- a teljes azeri népesség büszke arra, hogy az Ottomán-birodalomba betagozódást megúszták (a perzsát meg a szovjetet nem tudták megúszni).

Nem egyértelmű, hogy a jelenlegi szén-hidrogénből származó "dolce-vita" -t illetve az ebből származó önálló államiságukat olyan szívesen feladnák.

Az, hogy amennyiben a szén-hidrogén ára lemegy (mint pl. most) és kialakul némi belső politikai feszkó, akkor levezetésnek elmenjenek Karabah -ba "boxolni" egyet - az benne van a pakliban. Eddig is így volt ...
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 565
15 480
113
Szerintem....
1. Iránnak qrvára nincs szüksége arra, hogy okot adjon bármilyen megtorlásra. Ezért tehát max. átenged ezt-azt, de kimarad a buliból, kivéve ha konkrét támadás éri, de akkor az önvédelem.
2. Változatlanul az a véleményem, hogy amit látunk, az a török-orosz sakkmérkőzés része.
3. Érdekes, hogy Kínával senki sem számol.
4. Ha az oroszok igazán szeretnének segíteni, egyszerűen átmennének Grúzián. Nem mennek át, így hatékony segítség sem lesz Örményországnak. TÉNYLEG az az érdek, hogy MINDKÉT állam orosz vazallus legyen. NE TÖRÖK.