[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 366
113
Elfajulhatott a helyzet arrafelé ha hidakra LORA-t küldenek


EjUXtLNXsAEGFTq
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 802
25 405
113
Potyognak az azeri légi eszközök, állítólag még egy harci repülőt leszedtek.
https://tass.com/world/1207855
"At 12:15 [local time] the Armenian air defense forces downed an enemy aircraft in the south-eastern direction of Artsakh [unrecognized Republic of Nagorno-Karabakh - TASS], and 2 UAVs in the northern direction in the period from 12:07 to 12:10. Fighting is raging on in different directions of the front, the enemy manpower, armored fighting vehicles, particularly tanks have been destroyed,"
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 051
18 754
113
Az egy dolog, hogy a ormény fenhatóságot senki nem ismeri el, de a tárgyalásnak az elofeltételének csakis a harcok azonnali beszuntetése kell hogy legyen. Mo-nak már nincsen igazi diplomáciája, amely meg tudna ezt rendesen fogalmazni (és ezt a fogalmazást belpolitikailag is átnyomni), hanem csak kulgazdasági kulugye, ami pont az ilyen eszméletlenul kényes helyzetekben nagy kár ...

Ez így elég szerencsétlen megfogalmazás volt. Mivel a külügyünk talán a kormány legaktívabb része. Ráadásul elég eredményes.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113
Én megint visszamennék a 19.század elejére... A mai Örményország és Azerbajdzsán lakosságának 20-25%-a volt örmény. A Cári birodalom hódítása nyomán létrehozták Armenia oblastot, a helyi türk lakosságot részben legyilkolták, részben elűzték, a helyükre örményeket telepítettek. Ne haragudj de engem az örmények története nem a magyarokéra emlékeztet, hanem a zsidókéra.
Egyes elképzelések szerint a XIV-XV. században Havasalföld lakosságának kb egyharmada magyar eredetű volt. A X.század első felében meg egyértelműen magyar uralom alatt ált a terület.

Az arab forrásokra ez még csak-csak áll, de a bizánci források elég konzekvensek. Közel egy évezred alatt mindössze 5 népet, köztük a honfoglaló magyarokat nevezik türknek. Abba most nem mennék bele, hogy jó eséllyel Árpád népe jó eséllyel legalábbi egy jeletős mértékben türk volt.
Az oszmán-török hódítókkal kapcsolatban meg csak annyit, hogy az magyarországi oszmán helyőrségek kétharmada, meg a birodalmi sereg jelentékeny hányada balkáni eredetű volt. Arról nem is beszélve, hogy mind a tatárok, mind a törökök esetében lett volna esély arra, hogy másként alakuljanak a dolgok.
De szerintem zárjuk le ezt a vitát, mert ugy sem tudjuk egymást meggyőzni meg eléggé OFF


:):):)
Ez nagyon komolytalan... ne haragudj, nem lehet összehasonlítani a két népet... kb, mintha Rómát hasonlítanád New Yorkhoz.

Azerbajdzsán egy picsaország, a tojáshéj még a seggén, kb az ottani szlovákok... a türkjeid még a térségben se, és még muzulmánok se voltak, amikor az Örmény Királyság már létezett, elég rég, Kr. e. 600 környékén... az örmény fővárost még ennél is korábban, Kr.e 782-ben alapították.

"I. e. 600 körül az örmény királyságot az Orontida dinasztia alapította, amely számos helyi dinasztiára bomolva i. sz. 428-ig létezett. A királyság hatalmának csúcsán II. Tigranész alatt volt i. e. 95-66 között, akkor a régió leghatalmasabb királysága volt. Történelme során az örmény királyság hol független volt, hol autonómiát élvezett különböző átmeneti birodalmakban. Földrajzi helyzete okán, hogy két kontinens határán fekszik, számos inváziót kellett átélnie Örményországnak: jöttek az asszírok, a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az arabok, a mongolok, a perzsák, a törökök, az oroszok."

---

A Bizánci források valóban türköknek nevezik a keletről jövő lovasnépeket, a magyart is. Ebben vita nincs.
Az Árpád-ház DNS-t, már kutatják, a legutóbbi cikk Afganisztán északi részére helyezi a forrást.
A ruméliai hadtest egy része a leigázott és behódolt népekből állt, vagy inkább azon népek janicsárnak nevelt gyerekeiből, illetve behordott tatárokból, ez sem új információ. Lehetett volna másképp is persze, ha alájuk fekszenek az akkori Magyar Királyok :D:D:D de mivel a Magyar Király nem egy térdeplő, behódoló típus volt, pláne ilyen civilizálatlan barbár hordák előtt és szerette a gerincét is, inkább így felvette/felvették a kesztyűt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 824
113
Ez így elég szerencsétlen megfogalmazás volt. Mivel a külügyünk talán a kormány legaktívabb része. Ráadásul elég eredményes.
Így van. Martonyit nem is lehetne Km-nek nevezni mert végképp nem állt ki a magyar érdekek mellett(nem volt saját véleménye). Csak átvette a jenki vagy az izraeli álláspontot-tipikus csatlós-vazallus külpoltikát folytatott.
 
W

Wilson

Guest
Ilyen gyorsan kifogytak volna belőle...?

Nincsenek valós megbízható számok,statisztikák arról,hogy mennyi drónt vesztettek az azeriek,nagy valószínűséggel jó párat elvesztettek a harcokban,de ha arról van szó akkor a Bayraktar drónokat Kardigan pótolni fogja,hozzáteszem,hogy már június,júliusban arról szóltak a "harci dobok"a török sajtóban ,hogy készek minden haditechnikai segítséget megadni az azerieknek,úgy,hogy pontosan nem lehet tudni,hogy a háború megkezdésekor mennyi Bayraktar drónnal rendelkeztek.de persze nem csak az okozhatja a török drón tevékenység csökkenését,hogy nagy veszteséget szenvedtek el, az is lehet,hogy kezdenek kifogyni a preciziós lőszerekből ,rakétákból,amelyekkel nagy magasságból tudják kiiktatni a légvédelmi állásokat,nem szabad elfelejteni,hogy ugyan a Bayraktar drón képes az örmény hadsereg karabahi légvédelmének gerincét képező Osa légvédelmi rendszer hatótávolsága (7400 m) felett tevékenykedni de ehhez preciziós lőszerek,rakéták kellenek amelyek nem két forintba kerülnek Az mindenesetre biztos,hogy a török dróntechnikának ez egy nagyon komoly pr bemutató amiben az a különösen tragikus,hogy emberi életek árán valósul meg.Amúgy orosz katonai szakértők az eddig eltelt időszakot elemezve kicsit értetlenül állnak az előtt,hogy a meglévő azeri légi fölény ellenére az örmények nem sok gondot fordítanak az álcázásra,nyilt területeken is ahol nyilvánvalóan nagy egy légi(drón) támadás veszélye nagy csoportokban tartózkodnak,Ez szerintük a háború első napjaiban még talán valamilyen szinten érthető,de jelenleg már furcsának találják.A katonai eszközök álcázásának elégtelenségére szerintük az szolgáltat némi(de nem teljes)magyarázatot,hogy az örmények valószínűleg érzékelték,hogy az azeriek a drón technikájuknak köszönhetően nagyon pontosan bemérték az örmény állásokat különösen a légvédelmi állásokat és így aztán úgy gondolhatják,hogy nem teljesen éri meg az álcázás teljeskörű kiépítése főleg abban az esetben,ha időszűkében vannak.
 
W

Wilson

Guest


Azért ez egy jóval bonyolultabb és drágább drón ahhoz,hogy mi egy hónap alatt összedobjuk gyakorlatilag egy mini cirkáló rakéta nagyon komoly haditechnika és tudás van benne és figyelemre méltó képességekkel rendelkezik.

https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harop

Angolul van a google fordító vígan megeszi:)
 

Mokiengine

Active Member
2018. január 12.
221
243
43
Azért ez egy jóval bonyolultabb és drágább drón ahhoz,hogy mi egy hónap alatt összedobjuk gyakorlatilag egy mini cirkáló rakéta nagyon komoly haditechnika és tudás van benne és figyelemre méltó képességekkel rendelkezik.

https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harop

Angolul van a google fordító vígan megeszi:)
Jó oké a pontos méter pontosságú mozgó célpont kemény dió. :) :) De ha fix célpontról van szó, akkor nem lehetetlenen küldetés. Üdv!
 
W

Wilson

Guest
Jó oké a pontos méter pontosságú mozgó célpont kemény dió. :) :) De ha fix célpontról van szó, akkor nem lehetetlenen küldetés. Üdv!

Persze egy DJI Phantom 4-l is lehet öngyilkos drónt csinálni,de azért ez a drón más ligában játszik azért linkeltem be a leírását,hogy lásd(ha esetleg nem ismernéd)hogy az egyszerű örmény közkatonák mivel néznek szembe,minden tiszteletem feléjük(és az azeriek felé is),hogy egy ilyen környezetben kitartanak.
 
  • Tetszik
Reactions: Mokiengine

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
:):):)

Azerbajdzsán egy picsaország, a tojáshéj még a seggén, kb az ottani szlovákok... a türkjeid még a térségben se, és még muzulmánok se voltak, amikor az Örmény Királyság már létezett, elég rég, Kr. e. 600 környékén... az örmény fővárost még ennél is korábban, Kr.e 782-ben alapították.

"I. e. 600 körül az örmény királyságot az Orontida dinasztia alapította, amely számos helyi dinasztiára bomolva i. sz. 428-ig létezett. A királyság hatalmának csúcsán II. Tigranész alatt volt i. e. 95-66 között, akkor a régió leghatalmasabb királysága volt. Történelme során az örmény királyság hol független volt, hol autonómiát élvezett különböző átmeneti birodalmakban. Földrajzi helyzete okán, hogy két kontinens határán fekszik, számos inváziót kellett átélnie Örményországnak: jöttek az asszírok, a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az arabok, a mongolok, a perzsák, a törökök, az oroszok."

---

A Bizánci források valóban türköknek nevezik a keletről jövő lovasnépeket, a magyart is. Ebben vita nincs.
Az Árpád-ház DNS-t, már kutatják, a legutóbbi cikk Afganisztán északi részére helyezi a forrást.
A ruméliai hadtest egy része a leigázott és behódolt népekből állt, vagy inkább azon népek janicsárnak nevelt gyerekeiből, illetve behordott tatárokból, ez sem új információ. Lehetett volna másképp is persze, ha alájuk fekszenek az akkori Magyar Királyok :D:D:D de mivel a Magyar Király nem egy térdeplő, behódoló típus volt, pláne ilyen civilizálatlan barbár hordák előtt és szerette a gerincét is, inkább így felvette/felvették a kesztyűt.
Erre mondtam, hogy ezen az alapon mi is magunkénak követelhetjük a Csendes-Óceánig a sztyeppesávot. Az elmúlt ezer évben az örményeknek nem nagyon volt önálló államiságuk, ha egy külső hatalom(Orosz birodalom) nem szervezi meg Armenia Oblastot és nem telepít oda nagy számban örményeket, akkor nem is létezne Örményország. Ez engem határozottan a zsidók államalapítására emlékeztet. Az meg hogy azerbajdzsán picsaország egy erős csúsztatás, az azeri tatár törzsek számos birodalmat szerveztek az elmúlt 6 évszázadban. természetesen a modern azeri nép nem létezett mert törzsszövetségi keretek voltak.

Éppen arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy a bizánci források közel 1000 év alatt, kizárólag 5 sztyeppei népet illettek türk nevezettel. Ezekből az egyik Árpád népe.
Az Árpád-ház DNS-ének kutatásánál van sokkal szélesebb mintavétel és hasonló mélységű kutatás, amely szerint a honfoglalók 30%-ban kelet-ázsiai, 10%-ban eurázsiai, 40%-ban szrubnaja(proto-szkíta), 20 %ban kaukázusi génekkel rendelkeztek. Az Árpádok baktriai eredete amúgy rosszul van kommunikálva, erről a Szabados György írt is elég részletesen. Ha érdekel rákérdezek
A nem behódolásról meg csak annyit Batu szövetségi ajánlatot tett, a haderő egyharmadát a zsákmány negyedéért. A saját testünkkel védtük Európát, hoggy aztán Harcias Frigyes osztrák herceg jól elragadjon még 3 vármegyét. Megérte?
A török korban meg a magyar arisztokrácia egy vékony rétege, 13 főnemes és főpap választotta királlyá Habsburg Ferdinándot. Kb 1 évszázadot kellett volna török vazallusként kihúzni és nem pusztult volna az ország 150 éven keresztül.
Amúgy voltak tatárok a Balkánon, már a török érkezése előtt is. ;)
 

Mokiengine

Active Member
2018. január 12.
221
243
43
Persze egy DJI Phantom 4-l is lehet öngyilkos drónt csinálni,de azért ez a drón más ligában játszik azért linkeltem be a leírását,hogy lásd(ha esetleg nem ismernéd)hogy az egyszerű örmény közkatonák mivel néznek szembe,minden tiszteletem feléjük(és az azeriek felé is),hogy egy ilyen környezetben kitartanak.
Igen ismerem a típust. Az IAI még kért is tőlünk ajánlatot motorra anno. Legalább ők megkerestek és kértek..... nagyon impozáns gép, szuper paraméterekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 824
113
Sztyepanakertet- civileket/civil infrastruktúrát támadták az azeriek.
Két lövedék csapódott a városra.

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Az afgán misszónál kellene kommunikálni, hogy a DNS-eink rokonok. A tálibok még meg is védenének minket :)
A pastuk(etnikai afgánok) egyik szárnya a Durrani 1747 előtt az Abdel nevet viselte, ami már a VI.században feltűnik egy örmény forrásban, mint egy hun "nemzet" elnevezése. ;)