Pedig érdekelne. Hátha bejön.
Pedig igény vóna' rá!
Nekem elsőre két képtelen ötletem támadt. Az a verzió az volt, hogy a fickó hülye. Ami nem lehetetlen de mint mások is megállapították nem lehet a környezetében és s pénzügyi körökben is mindenki hülye. A b verzió az volt, hogy el akarnak indulni egy visszafelé vezető úton a független, gazdaságilag elzárkózó nemzetállamok irányába. De kis gondolkodás után oda jutottam, hogy mindkettő képtelenség és kell lennie minimum még egy harmadik magyarázatnak is.
A magyarázat lehet mint azt előzőleg említettem egy súlypont áthelyezés kikényszerítése és a kóbor tőke kvázi megadóztatása is de ez számomra elég vérszegény indoknak tűnik. Ez valószínűleg csak helyileg és rövid ideig működne.
Egy globális gazdaságban a szabadon mozgó tőke és cégek korában a vám klasszikus funkciói értelmezhetetlenek. Tök mindegy, hogy hol termelek ha a céget nem ott jegyeztetem be, a termék származási helyét és a nyereséget nem ott mutatom ki ahol adót vagy vámot kellene fizetnem.
Ebből következtetve számomra két értelmes magyarázat adódik. Az egyik, hogy a célzottan, csak egyes szereplőkre kivetett vámok lokális gazdasági visszaesést , illetve a kapcsolódó gazdaságokban helyi recessziót okozva a pénzügyi piacokon a kisebb, kontroll alatt tartható krízis során ezek a körök, ezek a megtakarítók elveszítik a megtakarításaik értékét. Ezzel mint a legnagyobb hitelező, megtakarító Kína veszítene.
A másik, sokkal egyszerűbb és ebből továbbfejlesztett magyarázat pedig az, hogy ha ez kicsiben kipróbálva beválik és működik akkor ezt kiterjesztve globálisan a megtakarítások és ezzel az adósságok mértéke folyamatosan csökkenthető.
Olyanná válhat mint egy globális fogyasztási adó.
Csak nincs nevesítve a számla ahová befolyik.