Szilveszterkor Moszkvában voltam és számunkra is érdekes dolgokat láttam. Olyan dolog történt ami 20 éve nem volt: elmúlt a Krím visszaszerzése feletti eufória és Putyin népszerűsége rengeteget csökkent. Ismerőseim, akik világéletükben rá szavaztak és támogatták most dühösen szitkozódnak az új nyugdíjtörvény miatt, ugyanis náluk is megkezdték a korhatáremelést. Ez az oroszok elemébe vág, mert egyfajta hallgatólagos megállapodás volt a nép és az állam között, hogy az állam minimális nyugdíjat (10 ezer rubeles nyugdíjak vannak) fizet (inkább segélynek lehet tekinteni) de ugyanakkor alacsony a nyugdíjkorhatár, pl. a nők már 55 évesen elmehetnek nyugdíjba. Most a férfiaknál felemelik 65 évre ami azért durva egy orosznak mert ez már eléri egy orosz férfi várható átlagéletkorát. Miért érdekes ez nekünk? Mert minden oroszok enökének tekintettel a továbbra is gyenge gazdasági helyzetre (alacsony olajár, gyenge rubel, nulla gazdasági növekedés) egyetlenegy esélye van a népszerűség visszaszerzésére: Ukrajna. Az ukrán téma folyamatosan benne van a levegőben: mikor az oroszok engem is megkérdeznek, hogy mi a véleményem Ukrajnáról és mikor hallják, hogy 30 éves "történelmű" kreálmánynak tartom, területét úgy lopták össze Oroszországtól, Lengyelországtól, Magyarországtól, a nyelvet, kulturát épp most hozzák létre stb. na akkor az oroszok még a szokottnál is barátságosabbak velem. Teljesen egyértelmű a véleményük: nncs szükség Ukrajnára. (ebben egyetértek velük). És ha hozzáadjuk a kercsi incidenst ahol szerintem azt tesztelték az oroszok, hogy a Nato meddig menne el Ukrajna védelmében. A válasz pedig várható volt: egy lépést nem fog tenni. Lesz néhány dörgedelmes nyilatkozat, további értelmetlen szankció, és ennyi. Mi jön ebből a számunkra: a Honvédség fejlesztését fel kell gyorsítani, nem várhatunk 7 évet az új Leo,Pzh stb megérkezésére. Amint Putyin dönt az Ukrajna nevű történelmi kísérlet befejezéséről akkor egy olyan történelmi helyzet lesz Kárpátalja felszabadítására, amit nyilvánvalóan ki kell használnunk. Biztos vagyok benne, hogy a még a durván oroszellenes lengyelek is lépni fognak a megszállt lengyel terüleletek (Nyugat-Ukrajna) felszabadítására. Ukrajna részéről nem várható nagy ellenállás: az oroszok néhány nap alatt elfoglalják az ország nagy részét, az ukrán hadsereg már nem lesz olyan helyzetben, hogy komoly ellenállást fejtsen ki Kárpátalján, ahol egyébként nemcsak a magyarok hanem a ruszinok és az ukránok jelentős része is várja a magyar felszabadítást. (jelenleg is több ezren tanulnak magyar Kárpátalján ahonnan nézve a magyar életszínvonal óriási előrelépés lesz).