[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Az oroszok már azt is támadásnak érzik ha veszünk egy doboz gyufát az USA-tól.
Miután felpumpáljuk hazánkat korszerű nyugati légvédelemmel, nem oszt nem szoroz ha megfeddjük Lukasenkot jó európai módjára.

Hát az a légvédelem nem holnap fog rendszerbe állni nálunk,így ha ezen múlik a magyar kormány tökös fellépése Lukasenkoval szemben akkor még jó ideig csendben lesznek:)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 631
113
Ismeritek azt a havert a csapatban ti is, aki amikor mindenki nyugis, beszélget, a szórakozó helyen, buliban, az utcán, akkor ő ugrál, folyamatosan baromságokat beszél vagy csinál.
Aztán a buli végén mentek az utcán, tuti, hogy jó hangosan valamit szid, és amikor részegen már mindenkibe belekötött, akkor az első keményebb arc elsőnek üti ki, te meg magyarázkodhatsz miatta és pucolhatod le a vért a fejéről, ill. törölheted le a hányást a ruhájáról, hogy egy taxiba legalább bele tudd tolni, hogy az hazavigye? Az a haver az, akit egyébként nagyon szeretsz, ismered ezer éve, de amúgy, ha iszik, akkor egy baromállat, ha pedig csordában mozog, még kurva keménynek is érzi magát. A végén miatta szopsz te is, legalábbis a romok eltakarításában aktív részed van.

Na, ez a haver most Lengyelország. Jó fej, ezer éves barátunk, ha nem iszik mondhatnánk tök normális, de egyébként folyamatosan baromállatként viselkedik, mert az apja verte, és most úgy érzi mindenben kompenzálnia kell.
Nincs diszharmónia a V4-ben, 2022-től kezdve még annyira se lesz. Ha lengyelbarát kormány jut hatalomra hazánkban akkor a V4 egyként tud politikai erőteret képezni.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
jpNGFMJK1yg.jpg

Két adat a Lukasenkot támogatók kb 30000 lehettek az ellenzéki tüntetők létszáma elérte a 200.000 főt az orosz Kommersant tudósítása szerint.

A légifelvétel alapján nagyon távol, vannak a 200 ezertől. Eleve nem szeretem az ilyen több részletből összerakott felvételeket, mert a szektorok között van mozgás és ha nem ugyanakkor készültek a felvételek, hanem mindegyik akkor, amikor az adott szektor elérte a maximumát, akkor nagyobbnak mutatják tömeget, mint a valóságban volt. De egyidejűnek feltételezve is a fényképeket: A jobb felsőn talán, jóindulattal eléri a létszám a 10 ezer főt. A bal alsón alulról közelíti 10 ezret, de elmarad tőle. A jobb alsón 5 ezret alulról közelítő a létszám, a bal felsőn pedig 2-3 ezer embernél nincs több. Szóval ezen a légifelvétel mozaikon kb. 25 ezren lehetnek. És még ez is inkább felfelé becslés.

Általános szabály, hogy a szervezők és a velük szimpatizáló újságírók tüntetési létszámról szóló közléseit nem szabad komolyan venni. Bármilyen országban, bármilyen időpontban, bármilyen politikai oldalt érintően így van. Minimum 2-3-szorosan, de a legtöbbször 5-10-szeresen túlbecsült adatokat közölnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Molon Labe

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 309
55 594
113
Na, pontosítsunk :) Az USA nem Németországot ajánlja fel Oo.-nak (az már túlzás lenne!), a német érdekszférát (volt KGST) ajánlja fel.
Viszont, ha Oroszo. nem képes lépni, akkor igenis elveszíti a még meglévő területeit is, mert nemcsak az USA és Oroszo. a játékosok a térségben, hanem az EU (Németország, Lengyelo. és Litvánia) is.
A deal meg nem ez, hanem az, hogy a Közép-Kelet Európai területekért cserébe Oroszo. (SZU-ként) támogatja az USA-t Kínával szemben.
Csakhogy ezt Putyin nem akarja, és blokkolja ezt az egész folyamatot!
Putyin Eurázsiai Uniót akart, unióban az EU-val!
Ezt meg az USA nem akarta, mert egy Lisszabontól-Vlagyivosztokig unió már őrá nézve is veszélyes lett volna.
Itt tartunk most!
Ukrajnát még az USA szervezte, mert nem akarta a Lisszabontól-Vlagyivosztokig uniót!
A Belarusz-i eseményeket meg nem az USA szervezi, hanem Lengyelo. és Litvánia.
Az USA most "mindössze" azt akarja biztosítani, hogy Oo. ne foglaljon el túl nagy területet, értsd: Belarusz és a 3 Balti állam az övék, de Lengyelo. nem.
Az USA a mi megnyugtatásunkra van jelen a térségben, hogy ne pánikoljunk, amikor létrejön ismét a SZU.



Már írtam neked erre, hogy ez így szép, meg jó, de sem Oo-nak, sem Kínának nem érdeke, hogy kulon-kulon harcoljanak az usával and - akár gazdasági, akár katonai harcban, mert egyutt simán fogják az usát mindkét vonalon, de egynként necces.
Nem fogadnék rá, hogy usánka nem fut(ott) bele egy végso zakóba ezzel a deallel, mert a Kelet/a világ 5/6-a okkal kezeli fenntartásokkal az alkukat usánkával, szóval mi van ha Putyin nem hulye, és nem bízik a nyugatban, hanem marad Kína mellett, húzza a faxára usánka a szu régi országait, azt csókolom.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 631
113
Te nem 2020-ban élsz ugye? Lengyelbarát kormányunk van. :)

Ok, bocs. leesett- "hazánkban". Szóval hollandiára gondolsz. Ott nem tudom mi van.
Gondolom ngger vagy muszlim kormányotok lesz a következő
Akkor ez esetben felesleges lázadni a lengyelek döntése miatt, hiszen jóvá van hagyva a kormányunk által.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
Itt a Belarusz ellenzék programja(amit külföldön írtak meg) Undorító !

https://rusvesna.su/news/1597641990

Withdrawal from the Union state, the Eurasian Union, the Customs Union, and other integration entities where Russia dominates;
Ban Pro-Russian organizations whose activities are contrary to national interests, as well as Russian foundations and organizations that Finance such structures;
♦Introduction of criminal liability for public statements that challenge the existence of a separate Belarusian nation and/or its historical right to its own state. Introduction of criminal liability for public insults to the Belarusian language;
♦ Monitoring by civil society of the activities of the Pro-Kremlin initiatives in Belarus;
Implementation of border and customs control at the border with Russia
Ban the broadcasting of publicistic, socio-political and news programs created by Russian TV channels in Belarus;
♦ Inclusion of mandatory public TV channels from Latvia, Lithuania, Poland and Ukraine in the standard TV package;
Withdrawal from the CSTO, return of full control of Belarus over its air and missile defense systems;
Withdrawal of Russian military facilities from the territory of Belarus — the communications hub in Vileika and the radar station near Baranovichi;
♦ Strengthening Patriotic education in the Belarusian army;
♦Translation of educational work in the army into Belarusian;
♦ Development of border infrastructure on the border with EU countries, increasing the capacity of border crossings.
♦ Creating a cross-cutting education system in the Belarusian language from kindergartens to universities;
Restoration of the Belarusian Autocephalous Orthodox Church as a national alternative to the Belarusian Exarchate of the Russian Orthodox Church of the Moscow Patriarchate;
Belarus fulfills all the criteria for membership in the European Union and NATO, and submits relevant applications for membership in these structures.

Látszik, hogy külföldön írták meg, mert a fordító hibátlanul fordítja oroszból.

Nos, van még kérdés? És utána Kalinyingrád következik, ha Putyin nem lép.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 631
113
Amúgy nem kell világháborút vizionálni a belorusz forradalomból. Nyugatról senki se fog átlövöldözni a határon.
A kérdés inkább nem belorusszia hanem Putyin jövője. Hogy fog viselkedni? Lövet mint 1968-ban? Vagy rámegy a hullámokra és meglovagolja őket?
Lehet hogy Lukasenko marad. De onnantól kezdve egy hatalmas puskaporos hordó lesz Belorusszia, amelyik bármelyik nap felrobbanhat. Kell ez Putyinnak?
A tőke nem szereti a bizonytalanságot.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 631
113
Withdrawal from the Union state, the Eurasian Union, the Customs Union, and other integration entities where Russia dominates;
Ban Pro-Russian organizations whose activities are contrary to national interests, as well as Russian foundations and organizations that Finance such structures;
♦Introduction of criminal liability for public statements that challenge the existence of a separate Belarusian nation and/or its historical right to its own state. Introduction of criminal liability for public insults to the Belarusian language;
♦ Monitoring by civil society of the activities of the Pro-Kremlin initiatives in Belarus;
Implementation of border and customs control at the border with Russia
Ban the broadcasting of publicistic, socio-political and news programs created by Russian TV channels in Belarus;
♦ Inclusion of mandatory public TV channels from Latvia, Lithuania, Poland and Ukraine in the standard TV package;
Withdrawal from the CSTO, return of full control of Belarus over its air and missile defense systems;
Withdrawal of Russian military facilities from the territory of Belarus — the communications hub in Vileika and the radar station near Baranovichi;
♦ Strengthening Patriotic education in the Belarusian army;
♦Translation of educational work in the army into Belarusian;
♦ Development of border infrastructure on the border with EU countries, increasing the capacity of border crossings.
♦ Creating a cross-cutting education system in the Belarusian language from kindergartens to universities;
Restoration of the Belarusian Autocephalous Orthodox Church as a national alternative to the Belarusian Exarchate of the Russian Orthodox Church of the Moscow Patriarchate;
Belarus fulfills all the criteria for membership in the European Union and NATO, and submits relevant applications for membership in these structures.

Látszik, hogy külföldön írták meg, mert a fordító hibátlanul fordítja oroszból.

Nos, van még kérdés? És utána Kalinyingrád következik, ha Putyin nem lép.
Petőfi 12 pontja azért durvább volt.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 074
33 109
113
Tiború elolvassa a topikot,nem kell magát fárasztania a Konteo III könyvet.Csak kimásolja,és összerendezi.

Ahogy én látom a helyzetet.
Lukasenko rendszere kifáradt.Gazdasági vitalitása nincs.Az orosz apanázsbol él az egész ország.Lukasenko meg volt olyan ökör,hogy elhitte a saját agitpropját,hogy önálló és valamirevaló gazdasággal is rendelkező ország "fönie".
Putyin leszolt a vazallus ország fejedelmének,hogy kéne valamit neki.Kicsit kellemetlen,de az agitprop majd megoldja.De a vova 26 év után elhidte,hiogy ő tényleg egy szuverén ország ura.Nekiált új petrónust keresni.Erre a maci pőnt úgy reagált,ahogy várható volt.Ja,hogy te kilépsz a fészekből.Oké,de akkor keresd meg magad a vacsorára valót.És fizess vámot a világpiaci áron kapott olajra....Lássuk,mire mész?
Semmire.Gazdaság szar,az oljfinomitók olcsó dotált olaj nélkül szart sem érnek.Befektetni külföldről senki nem fog,mert nincs jogbiztonság.Meg nagyon nincs is mibe.Életszinvonal stagnál/csökken.Nincs pénz a kádári gulyáskommunizmusra.Gazdasági kilátások rosszak.A nagybetűs Nép elégedetlen."Öregkorára meghülyűlt ez a vova.Idele vóna már jönnie valami új idők új emberének!".Vova viszont maradni akar.És tényleg öreg,nem is tanult Soros pénzén Ángliában,régi jó komcsi módon való csalással akar választást "nyerni".Ahelyett,hogy profi amcsi médiaszakemberekkel intéztetné az agitpropot,vállasztási törvény finom kis "tökéletesitésével" és az ellenzék megosztásával biztositaná a hatalma legitimitását-letartóztatja az ellenjelőlteket.Ezzel pont ő maga egyesiti az ellenzékét.És durván csal.Na ez akkora hazukság volt,hogy nem nyelte le a nép.A verőlegényekkel meg olajat öntött a túzre.De mit várunk egy olyan ürgétől,ki elhidte magárol,hogy ő nem Oo vazallusa?
Semmiféle nyugati beavatkozás nem kellett ehez.Elég volt Lukasenko hülyesége egymagában.
Nekünk is volt ilyen istenbarma figuránk.Rákóczi György Erdély fejedelme.Keletről is és nyugatrol is szóltak neki,hogy ne legyen hülye,maradjon meg magának.De ő azthitte,hogy ö az istenfasza.Sekerűlt is elérnie,hogy Erdélyt felégesse a török-tatár.lengyel,és még polgárháború is legyen.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 052
9 574
113
Amúgy nem kell világháborút vizionálni a belorusz forradalomból. Nyugatról senki se fog átlövöldözni a határon.
A kérdés inkább nem belorusszia hanem Putyin jövője. Hogy fog viselkedni? Lövet mint 1968-ban? Vagy rámegy a hullámokra és meglovagolja őket?
Lehet hogy Lukasenko marad. De onnantól kezdve egy hatalmas puskaporos hordó lesz Belorusszia, amelyik bármelyik nap felrobbanhat. Kell ez Putyinnak?
A tőke nem szereti a bizonytalanságot.

Lukasenko nem érdekes. A terület fontos. És egyetértek, nem kell világháborút vizionálni abból, ha az orosz erők megindulnak Belaruszba, és akkor sem, ha netán ezt Kalinyingrádból is teszik, átvágva a Suwalki-rést, hiszen Belarusz nyugati felének kell a segítség elsősorban, ahhoz meg Kalinyingrád van közel. De ha a Suwalki-rés megvan, és ezzel Lengyelo. el lett vágva a Baltiaktól, akkor már itt a soha vissza nem térő alkalom a 3 Balti állam visszaszerzésére is. Bolondok lennének az oroszok ezt nem kihasználni.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
Amúgy nem kell világháborút vizionálni a belorusz forradalomból. Nyugatról senki se fog átlövöldözni a határon.
A kérdés inkább nem belorusszia hanem Putyin jövője. Hogy fog viselkedni? Lövet mint 1968-ban? Vagy rámegy a hullámokra és meglovagolja őket?
Lehet hogy Lukasenko marad. De onnantól kezdve egy hatalmas puskaporos hordó lesz Belorusszia, amelyik bármelyik nap felrobbanhat. Kell ez Putyinnak?
A tőke nem szereti a bizonytalanságot.

A tőke nem szereti de elviseli a bizonytalanságot, ha abból haszna származik. Bizonytalanabb ország a térségben nincs mint Románia (30 év alatt 27 kormány, és rendkívül változékony és ad hoc jogi környezet) és mégis mennek - ha nem is olyan mértékbe, mint a V4-ekhez, illetve ha nem is olyan prémium márkák - a beruházások.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 306
14 049
113
1. Maduro se mondott le.
2. Maduro is bevetette a hadsereget úgy, hogy mindenki rá pályázott, és most éppen nyugi van. Lehet ezt jól is csinálni. Meg ahogy egy ma már überdemokrata is mondta: "majd megunják, és hazamennek".
Maduro azért még mindig komolyab társadalmi támogatotságot élvez hazájában mind Lukasenko, meg ha nem a tobséget (ennek leginkáb torténelmi okai vannak), plus monopóliumja van az élelmiszerre.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2822

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 631
113
Ha megnézzük a tüntetéseket megelőző eseményeket a topikban akkor észrevehető közös pont az ukrán eseményekkel:

Lukasenkó el kezdett pávatáncolni. Keletre és nyugatra is elkezdett nyalni. Hasonlóan Janukovicshoz. Ez azt eredményezi hogy a jónép elkezd álmodozni egy alternatív jövőről ami a gazdag nyugat keblein belül történik. Az álomból ötlet lesz, az ötletből forradalom.

A mi pávánk csak azért úszta meg a pávatáncot mert már eleve a nyugati oldalon állunk. De mindenesetre veszélyes még tőle is ez a bohóckodás.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan
W

Wilson

Guest
Maduro azért még mindig komolyab társadalmi támogatotságot élvez hazájában mind Lukasenko, meg ha nem a tobséget (ennek leginkáb torténelmi okai vannak), plus monopóliumja van az élelmiszerre.

Madurot csak a hadsereg és a karhatalom támogatja ha az oroszok nem nyúlnak a hóna alá má régen vége lett volna szerintem nincs nagyobb támogatottsága mint Lukasenkonak.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 631
113
Madurot csak a hadsereg és a karhatalom támogatja ha az oroszok nem nyúlnak a hóna alá má régen vége lett volna szerintem nincs nagyobb támogatottsága mint Lukasenkonak.
Az ellenzéki bázis egy része nem várta meg ezt a kínlódást, hanem fogta magát és több százezer, milliónyi ember átcuccolt a gazdagabb Kolumbiába és egyéb latin-amerikai országba.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen