Akkora doktor professzor felsővezető burzsuj voltam, hogy a cégnél talán én voltam a legalja irodista. Legmagasabb adósávban.
De segítek tényekkel:
Nézzük 2009-et, mert az a legközelebbi.
Minimálbér, ami adómentes 70k
141 000 ft-ig 18%
141 000 ft fölött 36%
Tehát a minimálbér (ami szándékosan jó alacsonyan volt megállapítva) kétszerese már burzsujprofesszordoktor volt.
vagyis majdhogynem egyszávos adózás volt, mert minimálbér és legmagasabb sáv között alig volt valaki.
Ja és csak kis adalék, a 140 000 ft alacsony adókulccsal is többet adózott mint most az egykulcsos
Az adózott minimálbér több most mint akkor az adómentes (mai reál értéken).
Gyanítom, hogy vagy Budapesten, vagy egy vidéki nagyvárosban dolgoztál, ha igaz rád, hogy legalja irodistaként nem kaptál adójóváírást. Sajnos a környezetemben ez egyáltalán nem volt jellemző, pedig helyi szinten én is viszonylag jól kerestem!
De ahogy írtam, szerintem is vihették volna feljebb a sávokat! Viszont sokan örültek volna, ha nekik sem jár az adójóváírás, mert az magasabb jövedelemmel járt volna!
Azért a 12 évvel ezelőtti 140.000 forint, az adózás után jóval többet ért, mint most, látszólag alacsonyabb adóval! És arra se legyél büszke, hogy az akkori adómentes minimálbér kevesebb volt, mint most az adózott!
Azért azóta eltelt röpke 12 év, volt még a nem túl hiteles KSH szerint is kb. 50% infláció, foringyengülés, arról nem is beszélve, hogy a jövedelem adó csökkentéssel párhuzamosan, a fogyasztási adók lettek megemelve!
Az utóbbi 1-2 évben volt némi reálbér emelkedés a minimálbéreseknek, a korábbi visszaesés után, de a mértéke nevetséges, ahhoz képest, hogy mindig velük példáloznak!