Én voltam az a bizonyos "egy". Az akkori hozzászólásomat még kiegészíteném egy dologgal, hogy értsétek a helyzetet. Én szilárd gyógyszerformákban (értsd tabletta, kapszola) utazó, generikus gyógyszergyártó cégnél dolgozom. Injekciókat nem gyártunk, az egy másik liga.
Az ilyen cégek mindíg igyekeznek a világ minden pontján jelen lenni és a nagyobb országokban regionális központokat (site) hoznak létre. Viszont ezek a siteok nem foglakoznak alapanyag (hatóanyag) gyártással, mert nem lenne gazdaságos az adott régióra külön alapanyag gyártó üzemet létesíteni.
Ezért a gyártást a költséghatékonyság jegyében összevonják egy üzembe és kiszervezik valami alacsony bérszínvonalú országba, tipikusan valami ázsiai országba (éljen a globalizáció), sőt általában magát a tablettázási folyamatot/gyártását is. India ebből a szempontból a helyi viszonyok miatt eléggé felül reprezentált. Majd a kész tablettákat hatalmas műanyag hordókban/zsákokban átutaztatják a regionális központ csomagolóüzemébe, ahol bliszterezik, dobozolják és a minőségellenőrzési vizsgálat befejezéséig és a felszabadításig ideiglenesen raktározzák.
Itt van az eb elhantolva. Az indiai gyártó kapacitásnál. Ugye India nem igazán törte magát az orosz elleni szankciókhoz való csatlakozással és az oroszok elítélésével, az USA / EU mégsem lép ellene semmit, még csak szóbeli úton sem vegzálja őket. Persze atomhatalom, de ez most itt lényegtelen. Van valami nekik, ami az USA/EU párosnak már nincs. Gyártó kapacitás. Nem szolgáltatásokkal üzletelnek, hanem képesek kézzel fogható dolgok előállítására.
Ha India úgy dönt, hogy inkább Orszországgal és Kínával menetel, akkor a gyártó kapacitása hirtelen fegyverré válik (kb. mint az orosz oldalon levő gázcsap). Az USA/EU döntéshozók valószínűleg reális fenyegetésként értékelik ezt a lehetőséget és elébe próbálnak menni a helyzetnek a gyógyszerkészleteknek a nagy gyógyszergyártóktól történő felvásárlásával (spájzolással), de ez az összeesküvés elmélet csak az én kompozícióm és lehet, hogy más okok állnak a gyógyszerhiány mögött.