[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 780
113
Szerbek?
Valójában szerb NGO. Mint olvasható a támogatóik között: Open Soc. USA Belgrádi Nagykövetség, EU, Hollandia Nagykövetsége... és más ismerős donorok.
És ezt tükrözi a hivatkozási lista is. Nem tudom, hogy mennyire komolyan vehető az a "tanulmány", amelynek a hivatkozási listájában legtöbbször a Szabad Európa Rádió szerepel. Mennyire tudja bemutatni a témát, ha 80-90%-ban hivatkozik a magyarországi ellenzékre és más olyan külföldi cikkekre, amik szintén ebbe a finanszírozási körben vannak? Elolvasva a cikket meglepő, hogy -szerintem- ennyire politikával átszőtt írás lett ajánlva.

Ebből a szemszögből érdemes olvasni. (?)

Ha már vettem a fáradtságot és elolvastam, akkor összefoglalom. De semmi újat és érdekeset nem tartalmaz, amiről már a HTKA-n ne lett volna akár részletesebben is szó.
  • "Az Orbán Viktor pártja, a Fidesz 2010-es hatalomátvétele óta lezajlott átfogó magyarországi demokratikus visszaesés részeként számos nemzetközi megfigyelő aggodalmának adott hangot Magyarország növekvő nyugat-balkáni befolyása miatt." (Politiko, Florian Bieber)
  • Magyarország letért a Martonyi -Euro-Atlanti- útról, Magyarországon nem szakemberek 'csinálják' a külpolitikát.
  • "A magyar uralkodó elit úgy véli, hogy a neoliberális világrend a 2008-as pénzügyi
    és gazdasági válság után kezdett összeomlani."
  • "A „keleti nyitás” célja – bár az ukrajnai háború realitása némileg módosított – Magyarország délkeleten
    keresztül történő összekötése a világ többi részével, így kapcsolódva a globális ellátási láncokhoz"
  • "Orbán szerint e cél elérésének kulcsa azon hazai cégek megerősödése, „amelyek regionális szinten
    meghatározó szereplőkké válnak, mint pl. MOL, OTP bank vagy 4iG". Mindhárom cég fontos szereplő
    a Nyugat-Balkánon,"
  • "[a kritikusok] Úgy vélik, hogy Orbán stratégiájának ideológiai alapjait Vlagyiszlav Szurkov, a Kreml egykor
    meghatározó ideológusa, a „szuverén demokrácia” koncepciójának megalkotója, valamint Alekszandr
    Dugin szélsőjobboldali orosz politikai filozófus ihlette. Másrészt a kritikusok úgy látják, hogy Orbán
    külpolitikája „nyilvánvalóan alá van rendelve a gazdasági érdekeknek”,különös hangsúlyt fektetve
    az „örökbe fogadott politikai családjához” kapcsolódó érdekekre."
  • "A nyugat-balkáni instabilitás tovaterjedésének megakadályozása a budapesti döntéshozóklegfőbb prioritása. "
  • "Továbbra is Koszovót és Bosznia-Hercegovinát tartják a legnagyobb fenyegetésnek" Koszovó kapcsán némileg ellentmondásos a viszony, részben az elszakított magyar részek miatt és a szerb nemzeti és uniós érdekek ütközése kapcsán. Boszniában is cél a stabilitás és mint megválasztott törvényes képviselővel, Dodikkal való kapcsolata révén a szerb nemzetiséghez közelebb áll.
  • Fontos szempont a migrációs útvonal és ezzel összefüggésben is biztonsági kapcsolatai erősödtek Macedóniával.
  • "Magyarországnak erős érdeke, hogy kiálljon valamennyi nyugat-balkáni ország gyors csatlakozása mellett az Európai Unióhoz. A folyamat felgyorsítását szorgalmazó első cél [...] biztonsági problémák megoldása." "a konkrét politikai érdekeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor a csatlakozásifolyamat támogatásáról van szó. Orbán kormányának mindenekelőtt egyértelműen érdeke,hogy hasonló gondolkodású rezsimek csatlakozzanak az EU-hoz"
  • A "tanulmány" egyik fő gerince, amivel a tényleges tartalom jelentős mennyiségét kitevő politikai "illiberiális" kapcsolatok kiépítése.
  • Orbán -részben sikeres- célja, hogy Magyarország legyen a kapocs, a híd az EU és Nyugat-Balkán nem uniós országai között. Ennek belpolitikai okai is vannak. De ez a kapcsolat két oldalú "A térség autokratikus rezsimei számára Orbán ideológiai apafiguraként szolgálhat, aki kívánatos partnerként bizonyos mértékig leválthatja Putyint a szavazóik szemében.
  • Magyar nemzetiség: "Eddig több mint 100 ezer szerb állampolgár kapott magyar útlevelet, köztük 10-15 százalék olyan, aki
    nemzetiség szerint nem magyar" , de Magyarország 1920 előtti határai között születtek és sokan kihasználják akár átköltözésre, akár ingázásra pl. munkába járás végett. Félenk az "agyelszívástól" és megemlítik, hogy csökkent a magyar iskolások száma is. (De van olyan magyar nyelvi oktatás, ahol pedig bő megkétszereződött, amin inkább a szorványosodás, vegyes házasságokat lehet látni -phaid.)(A Délvidéki magyarok helyzetéről, illetve annak javulásáról elég érdekes, pl. a parlamentben Mi Hazánk által felállított Horthy szobor kapcsán elhallgatja, hogy semmi köze nem volt a Fidesznek. És a megbékélést és közeledést csak felszínesnek tartja. -ph.)
  • "Illiberális médiabirodalom a Balkánon" "Az elmúlt néhány évben az Orbán-rezsimhez közel álló magyar cégek Szlovéniában, Szerbiában,Észak-Macedóniában és a régió más részein fektettek be a médiába." "A nyugat-balkáni magyar befektetések a médiaszektorba politikailag és gazdaságilag motiváltak. A régióban három fő okból vásárolják meg a médiát: azért, hogy befolyást szerezzenek testvérpártok és baráti rezsimek felett, hogy a Fidesz bevándorlóellenes, illiberális propagandáját Magyarország határain túlra terjesszék, valamint a magyar üzleti érdekek és beruházási projektek támogatása érdekében a térségben." (Ennek némileg ellenmond, hogy leírják, hogy több médiabefektetés termelt hasznot a befektetőnek -ph.)
  • Főbb gazdasági kapcsolatok: "2015-höz képest, amikor a nyugat-balkáni magyar külföldi működőtőke- befektetések 690 millió eurót tettek ki, 2020-ban ez az összeg meredeken, másfél milliárdra nőtt.A nyugat-balkáni kereskedelem és befektetések mellett Magyarország számára
    kiemelten fontos az energiaszektorban való együttműködés a régióval" Szerbia Magyarországgal kereskedelemben 5. és befektetésekben a 8. helyen áll. Fontos az energiaszállítás terén is a Nyugat-Balkán. Mi meg gázt tárolunk Szerbiának. Továbbá részletei a MOL, OTP és 4iG nyugat-balkáni jelenlétét.
Köszi, ezzel megvolt a "képbe" helyezés.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani and aquarell

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 113
2 950
113
Ha belegondolok abba, hogy anno a nagyapám 1944-ben 2 hétre hazajött szabadságra, majd szó nélkül visszament harcolni a frontra....... Pedig próbálták vissza tartani de azt mondta nem bírna élni azzal a tudattal, hogy cserben hagyja a bajtársait. Szomorú ez a közfelfogás.


A cikk szerint az 50 alattiak 60% elutasítja a katonai stolgálatot. A "maradék" 40% még mindig milliós tömeg, ezeket hogyan szerelnénk fel, hogyan látnánk el?

Szerintem ez alapjan (persze minden ilyen felmérés eredménye megkérdőjelezhető) pont nem az ember lenne kevés.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 305
93
Pedig szívesen beleolvasnék.
Én végig olvastam.
Semmi különös... Orbán-Vucic kéz a kézben.
Kölcsönös történelmi sérelmek.
Magyar média és gazdasági terjeszkedés és befolyás szerzés a balkánon stb stb.. OTP MOL 4IG
Energiatermelés és energiahordozók,egymásra utaltság.
Demográfiai kihívások,kettős állampolgárság..stb stb..
Normális hangnemű,elemző stílusú..természetesen sejteti hogy minden cég Fidesz szekértoló.
De nem rossz indulatú írás,korrektnek mondható.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 572
18 443
113
A cikk szerint az 50 alattiak 60% elutasítja a katonai stolgálatot. A "maradék" 40% még mindig milliós tömeg, ezeket hogyan szerelnénk fel, hogyan látnánk el?

Szerintem ez alapjan (persze minden ilyen felmérés eredménye megkérdőjelezhető) pont nem az ember lenne kevés.
Ez már egy másik kérdés. Nem tudom, nem ismerem a honvédségünk készleteinek mértékét, de nyilvánvalóan nem az a hadsereg vagyunk ami hónapokig vagy akár évekig képes ellenállni és kitartani (pláne annak köszönhetően, hogy a kilencvenes és kétezres évek elején kb mindent kidobtak a kukába amit csak lehetett) mondjuk az orosz hadsereggel szemben, vagy úgy általában képes ellátni a honvédokat hosszú távon nagy mennyiségű lőszerrel és fegyverzettel. De gondolom tekintettel a NATO tagságunkra a cél nem is ez, hanem az, hogy aktív magyarországi harcok esetén addig tartson ki a hadsereg amíg megérkezik a szövetséges erősítés. Mondjuk azon megint csak el lehet morfondírozni, hogy ez mennyire nyerő stratégia.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 835
113
Igazság szerint a hadigazdasági helyzet sem a fegyverbeszerzésnek kedvez. Jelenleg keresleti piac van fegyverek terén.
Minden kurv@drága, és a gyártókapacitások még nincsenek felpörögve. Nem csak az ukránok habzsolják fel a NATO technikát, de maguk a tagországok is.
Ki gondolhatta volna, hogy ilyen bekövetkezhet majd? :rolleyes:

Szerencsére majd sitty-sutty lesz ami kell ha kell. Hiszen làtszani fog elôre, ha helyzet lesz és majd akkor beszerezzük a dolgokat. :D
CSak ez így a macisajt, meg a brummogás esete.
11.000 fő - akiknek a nagy része alkalmatlan a tényleges harcra, és csak harckiszolgáló feladatokat érdemes rájuk osztani - a jelenlegi társadalomból kinézhető mennyiség teteje.
Gondolom inkàbb örülnöd kellene nekik, hogy mentek ezt csinàlni, mert nélkülük a szerzôdésesekre hàrulna mindez.
A NATO vállalás technikailag nagyjából sínen van. De ha nincs ezerrel elkezdve az élőerő feltöltése, akkor cseszhetjük. Most az lenne a legfontosabb, hogy minél több embernek tudjuk legalább az (alap)kiképzést biztosítani. Erre volt kísérlet a tartalékos rendsz
Hàt ugye a NATO vàllalàs elszedte minden màs elôl a pénzt ( nesze b+ ), így csak ennek a feltöltésérôl kell gondoskodni. Jövôre, ha nem hazudott a kormànygépezet az népének, màr egész magas fizetés fog keveset érni itthon a legjobb rendszer alapvetô mechanizmusai szerint, szóval ha harsànyan a nagy szàmot mondogatjàk meg villogtatjàk, az àltaluk generàciónként egyre jobban erre szoktatott emberek egy része a nagyobb szàm miatt oda megy majd.
Az emberek nem érdekeltek ebben az egészben. És az állami szféra sosem fog tudni versenyezni a megfelelő számban a versenyszférával.
Még szerencse, hogy a kivàló ideológiàkra és rejtett erôforràsok tömeges kinevelésére épített az eddig kitalàlt legjobb rendszer része vagyunk. Ez sokkal gyorsabban, hatékonyabban, problémamentesen mûködik mint a múltbarévedô magyar nemzetes, amikor az emberek alaperkölcsének része volt ez is.

Szóval tömören, mind a kormàny, mind a nép azt zabàlja a moslékosvàlyúból a kérdésben, amit fôzött. Gratulàljunk nekik együtt. Hiszen ha mégis valami atavisztikus kényszert kellene bevezetni ami régen mûködött, az azt jelentené, hogy az eddigi baromsàgokat nemzetellenes alkalmatlan majmok vezették akik kiölték a hazafisàg gondolatàt ugye? :rolleyes:
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 835
113
.
Az ostobán fölényeskedő butaságodon kivül volt valami konkrét észrevételed is? Ha igen, ne tartsd magadban. Sri Lankán meg jobb az aszfalt, furcsa, de ez van. Ha jártál ott, beszélgethetünk róla, ha meg nem, és valószinűleg nem jártál ott sese, akkor meg ebbe is minek kötsz bele?
Srí Lanka összes útjàn jàrtàl és mintàt is vettél összehasonlítàshiz is mi? :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 867
35 253
113
A cikk szerint az 50 alattiak 60% elutasítja a katonai stolgálatot. A "maradék" 40% még mindig milliós tömeg, ezeket hogyan szerelnénk fel, hogyan látnánk el?

Szerintem ez alapjan (persze minden ilyen felmérés eredménye megkérdőjelezhető) pont nem az ember lenne kevés.
én kezdésnek a BM által alkalmazott méterárú tekercs kiszerelés betárolását praktikusnak látnám a honvédség részéről. kell pár db szabóolló vagy szabó vágógép. meg egy hengeres tartó és egy vagy 2-4 asztal. igazából raktárfelszereltség kategoria.
lehet pokróc vászon lepedővászon meg valami vízhatlan meg amire szükség van egyszerű kiszerelésbe akár lehhetnek abroszok vagy sátorlap szerű egyszerű vászonok. (még poncso se kategoria.) ponyva. stb. ez fillérekből megvan és nagyon asznos. kiképzési eggyenruha még van de ha jönne be egy anno az angolhoz hasonló kiárusítás vagy valamelyik hadseregnél egyenruhaválltás akkor onnan szerezhetőek be. bakancs betárolás macerás de lehetne egy speciálisan betárolásra tervezett könnyű általános verzió... olcsó-akár piacról nagytételbe beszerzett (gyorscserére is alkalmas kell legyen) modjuk ha egy gyakorlaton szakad szét haix. poloó szerintem a piacról beszerezhető erre a célra (akár állománynak is juttatható nem kell extra minőség ebből főleg betárolás a cél) erre a célra lehet olcsó bézbolsapkát ami szintén lehet részben kiosztós... máris van valami a raktárba ... táboriágyak vannak és egyszerübb hajlított fémvázas (ovis) táboriágy könnyen gyártható vagy a régiek újraponyvázhatók. (ponyva cserélhető alapból) és 1. a méterárú.)

térjünk át a harcászatira sátorponyva (nem igazán lap) ez már valami gyalásó (ez azért akad) utászszsrszámok már csak katasztrófavédelmi feladatokra is kell kollektív nem jelent nagy terhet a költségvetésnek nem kell feltétlen standardnak lennie a teljes mennyiségnek.
sisak az acél va. (nem új tapasztalat de bocskaival jól tart jobban mint a sisaksapka a sild miatt meg hogy a sapkacsúcs jóhelyre illeszkedik. egyébként egy kisebb tételt érdemes lenne átszivacs bélésezni. ez nem lehet nagy összeg a bőr textíleelemek eltávolítása (egyszerű oldás az egyszerű rögzítés miatt) nagy erősségű öntapadó tépőzár és a tépőzáras párnák bele.
ak akadna de lehet hogy amd hez hasonlókhoz is hozzá kellene nyúlni. fegyverkonténer viszonnylag gyorsan kialakítható.
gázállarc én nem vagyok benne teljesen biztos hogy mindenkinek kellene... p9 van még nagy mennyiségbe. és tártáska... talán BW öv már jutna értelmezhető mennyiségben.

vízet és konzervet lehetne még betárólni és hajtóanyagot illetve kenőanyagot. jelenleg erre lenne kapacitás ami sorozás esetén jól felszerelhető lenne. ekvirciós rendszerünk el van maradva tehát gépjárműfelszereltségbe nem állnánk a legjobban talán buszok lennének ami azért csoportos szállítási jelleg miatt egész jó. toborzóirodák kisbuszaival kiegészítve.

kiképzési anygbol és objektumbol már nagyobb a hiány . mivel tartalékos már létező egységeknek alegységeknek sincs elégséges mennyiség.....
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
586
5 347
93
Hat, en a szlovakokban soha nem biznek. Gatlastalan kis mafiaallam. A szlovenok meg szinten torpek, azert nem tenyezo, de bizni nem biznek bennuk soha.


A szerb biztosan nem lesz soha barat, maximum jopofizik, amig az az erdeke.

A merce mindig az, hogy altalaban egyetlen olyan szlavban sem lehet bizni, amelyikkel hataros az orszag avagy valaha megszallo volt, illteve egyetlen olyan orszagban sem bizhatsz, amelyik teruletet kapott a Magyar Kiralysagbol.

Azaz kb a lengyeleken kivul senkiben, aki szlav, es senkiben, akinek magyarlakta teruletet ajandekoztak szaz eve.
"Azaz kb a lengyeleken kivul senkiben, aki szlav, es senkiben, akinek magyarlakta teruletet ajandekoztak szaz eve."

Akkor lengyelekben se bízz.

"14 felső-árvai és további 14 felső-szepesi falu Lengyelországhoz Trianonban." Ez a terület egyébként nem is olyan kicsi, 584 négyzetkilométer,
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Ki gondolhatta volna, hogy ilyen bekövetkezhet majd? :rolleyes:

Szerencsére majd sitty-sutty lesz ami kell ha kell. Hiszen làtszani fog elôre, ha helyzet lesz és majd akkor beszerezzük a dolgokat. :D
Ahhoz a konfliktushoz (mármint szerintem ami fenyeget) nagyjából minden itthonról készül. Erről szól a hazai hadiipar fejlesztése.
Gondolom inkàbb örülnöd kellene nekik, hogy mentek ezt csinàlni, mert nélkülük a szerzôdésesekre hàrulna mindez.
Igazság szerint nem annyira örülök. Nekem is voltak/vannak ötleteim arra, hogy hogyan lehetne a tartalékos erőt felfuttatni, de valljuk be, az már régen kevés és és késő, ha a jelenlegi tartalékos rendszert pofozgatjuk tovább. A megoldást fentebb már leírtam.
Hàt ugye a NATO vàllalàs elszedte minden màs elôl a pénzt ( nesze b+ ), így csak ennek a feltöltésérôl kell gondoskodni. Jövôre, ha nem hazudott a kormànygépezet az népének, màr egész magas fizetés fog keveset érni itthon a legjobb rendszer alapvetô mechanizmusai szerint, szóval ha harsànyan a nagy szàmot mondogatjàk meg villogtatjàk, az àltaluk generàciónként egyre jobban erre szoktatott emberek egy része a nagyobb szàm miatt oda megy majd.
A NATO vállalás teljesítése a fontossági sorrend elején kell legyen. Mert amellett, hogy saját erőt növel, biztosítja a szövetségen belüli helyzetünket.
Ha még ez sem lenne, akkor lenne piszok nagy baj!
Még szerencse, hogy a kivàló ideológiàkra és rejtett erôforràsok tömeges kinevelésére épített az eddig kitalàlt legjobb rendszer része vagyunk. Ez sokkal gyorsabban, hatékonyabban, problémamentesen mûködik mint a múltbarévedô magyar nemzetes, amikor az emberek alaperkölcsének része volt ez is.
Akármennyire is fáj neked modern társadalomban nem akarnak az emberek katonának menni. És nem, nem látom, hogy a Mi Hazánk mozgalom összes tagjának kötelező lenne a tartalékos katonai szolgálat. Nem várom el tőlük, csak rávilágítok az ájtatosságra.
Szóval tömören, mind a kormàny, mind a nép azt zabàlja a moslékosvàlyúból a kérdésben, amit fôzött. Gratulàljunk nekik együtt. Hiszen ha mégis valami atavisztikus kényszert kellene bevezetni ami régen mûködött, az azt jelentené, hogy az eddigi baromsàgokat nemzetellenes alkalmatlan majmok vezették akik kiölték a hazafisàg gondolatàt ugye? :rolleyes:
Szerintem te egészen máshogy értelmezed a hazafias gondolkodást, mint a legtöbb ember Magyarországon. És ezzel nem azt mondom, hogy biztosan jól látod. Igazság szerint már az komoly érdem, hogy legalább annyira megmaradt a hazafias gondolkodás itthon a rendszerváltás után, amennyire.
Nyilván Orbánék is félnek a sorkatonaság reaktiválásától - mint ördög a tömjénfüsttől - de elkerülhetetlen lesz.
Olvastam vele kapcsolatban, hogy benne egészen mély nyomokat hagyott a sorkatonasága, és a jelenlegi állapot szerint nem jó formában. Szerintem Orbán nem csak a politikai kockázata miatt ódszkodik aktiválni a dolgot, hanem inkább amiatt, mert attól fél, hogy a Néphadsereg féle sorkatonaság létezik csak. Én nagyon örülnék, ha elvinnék egy kis osztálykirándulásra Skandináviába, vagy Izraelbe, hogy mutassanak neki jó példát is!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 835
113
Ahhoz a konfliktushoz (mármint szerintem ami fenyeget) nagyjából minden itthonról készül. Erről szól a hazai hadiipar fejlesztése.
Az kiràndulós pont miatt ment a làjk, amúgy viszont a hazai hadiipar termékeire építeni igen érdekes lesz, ha a kezdô csomag elkészülése is kérdéses, hogy a végére ér, mire az adott konfliktus jön amire màr azon túl is termelnie kellett volna, fôleg ha a szavaid szerint külföldi igények kielégítése lesz az elsôdleges. Szóval hogyan egyeztethetô ez össze a fejedben? :rolleyes:
kármennyire is fáj neked modern társadalomban nem akarnak az emberek katonának menni. És nem, nem látom, hogy a Mi Hazánk mozgalom összes tagjának kötelező lenne a tartalékos katonai szolgálat. Nem várom el tőlük, csak rávilágítok az ájtatosságra.
Ebben a modern tàrsadalomban mégis ôk azok, akik a sajàt àllamukban a sajàt àlamuk ellenkezését kapjàk ha a nemzet közösségi cselekedetének a kísérletét teszik, de teszik. És lehet, hogy nem dobjàk el a munkàjukat, mert ebben a fantasztikus modern tàrsadalomban nekik is kínlódva kell etetniük a gyerekeiket, de alighanem nàluk van képviselve az üldöztetett dolgok hagyomànya, mint erôs nemzet, erôs orszàg, meg a hasonlók amibôl szükség idején önkéntes lesz. Nem azokból, akiknek a fô gondja, hogy unalomból melyik testrészét tàvolítsa el. Szóval a szar rendszer szerint kiépített tàrsadalomban nem hiszem, hogy ôk jelentenék a törekvéseikkel a kerékkötôt. :rolleyes:
A NATO vállalás teljesítése a fontossági sorrend elején kell legyen. Mert amellett, hogy saját erőt növel, biztosítja a szövetségen belüli helyzetünket.
Ha még ez sem lenne, akkor lenne piszok nagy baj
Igen, csak nem maradt pénz màsra ugye? :D Miközben csak eljött a dràgasàg meg a kapacitàshiànyok kora amit nem làthattunk elôre. :D
Szerintem te egészen máshogy értelmezed a hazafias gondolkodást, mint a legtöbb ember Magyarországon. És ezzel nem azt mondom, hogy biztosan jól látod. Igazság szerint már az komoly érdem, hogy legalább annyira megmaradt a hazafias gondolkodás itthon a rendszerváltás után, amennyire.
Azok miatt maradt fent, akiket még ma is eltartott kisujjal szélsôségez a többi nàció annak hazàjàban, holott normàlis emberek többnyire, akik nem ôrültek meg a modernitàs eszközeitôl. De mivel a besorolàsuk és ehhez kötötten a hazafias nemzet gondolata is a laposföldes vilàghoz làncolt a mentàlis és asztràlis síkon is, rohadt érdekes lesz közben hazafias, önàlló gondolkodàsú, de azt a katonai berkekben a közért valahol feladni képes embertömegeket elôvaràzsolni.

És bàr aligha fogjàk ezt tenni, de nyugodtan emelhetnék a középsô ujjukat, miutàn eddig ezt kaptàk. :rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Az kiràndulós pont miatt ment a làjk, amúgy viszont a hazai hadiipar termékeire építeni igen érdekes lesz, ha a kezdô csomag elkészülése is kérdéses, hogy a végére ér, mire az adott konfliktus jön amire màr azon túl is termelnie kellett volna, fôleg ha a szavaid szerint külföldi igények kielégítése lesz az elsôdleges. Szóval hogyan egyeztethetô ez össze a fejedben? :rolleyes:
Mégegyszer elmondom. A jelenlegi konfliktusban nekünk sem pozitív, sem negatív értelemben nem osztottak lapot.
Hogy mellette Orbán milyen geopolitikai játszmákat csinál végig, nem számít.
Azzal meg ne legyenek ábrándjaid, a nehézdandárra költött lóvéból nem tudtál volna felállítani egy hasznáéható 60 ezres profi haderőt.
Olyan nagy az elmaradás, és olyan sokba kerül, hogy ezt ledolgozzuk, hogyha Mardereket veszünk 2018-ban, meg T-72-eseket, akkor sem vagyunk előrébb. Mert vagy megvenni nem tudjuk, vagy fenntartani. Az akkori kiizzadt honvédelmi költségvetésből képtelenség normális haderőt felállítani.
Félig szar vagy teljesen elavult szinten is. Tessék megnézni mire ment a kedvenc RC-10-esed. Maguk az ukránok is csak kínból nevetnek rajtuk.
Ha meg megkérdezed, hogy miért nem hoztuk el annak idején az 1 eurós Leopárdot, akkor én visszakérdezek, hogy lőszer a kiképzéshez, fenntartáshoz MIBŰ ŰŰŰűűűű lett volna hozzájuk?
Igen, csak nem maradt pénz màsra ugye? :D Miközben csak eljött a dràgasàg meg a kapacitàshiànyok kora amit nem làthattunk elôre. :D
Ha -200 forintod van, akkor nem vígasztal, hogy 1 eurért lehet Leopardot kapni. Elhiszed?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 835
113
Mégegyszer elmondom. A jelenlegi konfliktusban nekünk sem pozitív, sem negatív értelemben nem osztottak lapot.
Hogy mellette Orbán milyen geopolitikai játszmákat csinál végig, nem számít.
Azzal meg ne legyenek ábrándjaid, a nehézdandárra költött lóvéból nem tudtál volna felállítani egy hasznáéható 60 ezres profi haderőt.
Olyan nagy az elmaradás, és olyan sokba kerül, hogy ezt ledolgozzuk, hogyha Mardereket veszünk 2018-ban, meg T-72-eseket, akkor sem vagyunk előrébb. Mert vagy megvenni nem tudjuk, vagy fenntartani. Az akkori kiizzadt honvédelmi költségvetésből képtelenség normális haderőt felállítani.
Félig szar vagy teljesen elavult szinten is. Tessék megnézni mire ment a kedvenc RC-10-esed. Maguk az ukránok is csak kínból nevetnek rajtuk.
Ha meg megkérdezed, hogy miért nem hoztuk el annak idején az 1 eurós Leopárdot, akkor én visszakérdezek, hogy lőszer a kiképzéshez, fenntartáshoz MIBŰ ŰŰŰűűűű lett volna hozzájuk?

Ha -200 forintod van, akkor nem vígasztal, hogy 1 eurért lehet Leopardot kapni. Elhiszed?
Tehàt azt amit eddig összevàsàroltunk, azt nem fogjuk tudni fenntartani ezek szerint? :rolleyes: Vagy ez csak a bàrmi màsra igaz de ezekre nem mert izé, ööö... Legalàbb kicsit lennél konzekvens. :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Tehàt azt amit eddig összevàsàroltunk, azt nem fogjuk tudni fenntartani ezek szerint? :rolleyes: Vagy ez csak a bàrmi màsra igaz de ezekre nem mert izé, ööö... Legalàbb kicsit lennél konzekvens. :D
Mennyi jelenleg a HM költségvetése, és mennyi volt 2017-18 előtt?
Szerinted miért kellett 5 év hozzá, hogy leszállítsák a Leopardokat, vagy hogy miért tartott ilyen sokáig hogy elkezdjék a H225M-ek szállítását? Miközben a H145M egy sokkal zsúfoltabb gyártósorral rendelkezik.
Lehet verni az asztalt, hogy "MÉNINCSMÁITT", de te egészen biztos vagy benne, hogy a Honvédség fel van készülve az érkezésekre? :rolleyes:
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 469
67 835
113
Mennyi jelenleg a HM költségvetése, és mennyi volt 2017-18 előtt?
Szerinted miért kellett 5 év hozzá, hogy leszállítsák a Leopardokat, vagy hogy miért tartott ilyen sokáig hogy elkezdjék a H225M-ek szállítását? Miközben a H145M egy sokkal zsúfoltabb gyártósorral rendelkezik.
Lehet verni az asztalt, hogy "MÉNINCSMÁITT", de te egészen biztos vagy benne, hogy a Honvédség fel van készülve az érkezésekre? :rolleyes:
Tekintetbe véve, hogy addig is rendelkeztek technikàval, valamit arra hogy elméletileg annyira kurvàra fejlett rendszer van, készen kellett volna. :rolleyes: Munkavégzéseid soràn hànyszor toltad el az elvégzendôt öt évvel?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 113
2 950
113
Ez már egy másik kérdés. Nem tudom, nem ismerem a honvédségünk készleteinek mértékét, de nyilvánvalóan nem az a hadsereg vagyunk ami hónapokig vagy akár évekig képes ellenállni és kitartani (pláne annak köszönhetően, hogy a kilencvenes és kétezres évek elején kb mindent kidobtak a kukába amit csak lehetett) mondjuk az orosz hadsereggel szemben, vagy úgy általában képes ellátni a honvédokat hosszú távon nagy mennyiségű lőszerrel és fegyverzettel. De gondolom tekintettel a NATO tagságunkra a cél nem is ez, hanem az, hogy aktív magyarországi harcok esetén addig tartson ki a hadsereg amíg megérkezik a szövetséges erősítés. Mondjuk azon megint csak el lehet morfondírozni, hogy ez mennyire nyerő stratégia.
Igazából arra utaltam volna, a régi típusú "mindenki bevonul katonának" hadsereg nem működne a magyar valóságban, es nem is feltétlenül szükséges.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 572
18 443
113
Igazából arra utaltam volna, a régi típusú "mindenki bevonul katonának" hadsereg nem működne a magyar valóságban, es nem is feltétlenül szükséges.
Ja az szerintem sem. XX. századi 2. vh idéző tömeghadseregek kora szerintem már nem jön vissza. Legalábbis ahhoz szerintem sok feltételnek kellene érvényesülnie egyszerre. Többek között az is, hogy egy globális konfliktus esetén ne használjanak a felek atomot.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 867
35 253
113
Ja az szerintem sem. XX. századi 2. vh idéző tömeghadseregek kora szerintem már nem jön vissza. Legalábbis ahhoz szerintem sok feltételnek kellene érvényesülnie egyszerre. Többek között az is, hogy egy globális konfliktus esetén ne használjanak a felek atomot.
de az a "tömeghadsereg" amire gondoltok is csak a vh utolsó fázisába jött be (németeknél a totális háború) fázisába. nállunk meg a kárpátok előterében folytatott védelmi harcok idejére (4. hadsereg) 1. hadsereg vólt föleg megélhetés szerű katona. a 2. ba nagy arányú volt a sorállomány. 3. hadsereg volt a tartalékos (aktív) 4 . hadsereg meg a nem aktív mozgósított.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Tekintetbe véve, hogy addig is rendelkeztek technikàval, valamit arra hogy elméletileg annyira kurvàra fejlett rendszer van, készen kellett volna. :rolleyes: Munkavégzéseid soràn hànyszor toltad el az elvégzendôt öt évvel?
Azzal tisztában vagy, hogy egy tüzértiszt, vagy egy harckocsizó tiszt kiképzése mennyi időbe telik?
A helikopter pilótákról már nem is beszélve!
És mennyibe, ha nincs elegendő jelentkező azonnal?
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 319
12 698
113
Igazából arra utaltam volna, a régi típusú "mindenki bevonul katonának" hadsereg nem működne a magyar valóságban, es nem is feltétlenül szükséges.
De működne, csak;
  1. Nem a minimálbér tizedét kellene havi illetményként adni, hanem legalább a minimálbért
  2. Értelmes, életszagú kiképzést kell biztosítani, nem alibikiképzést, és a fennmaradó időben a kiképzendőket nem aljamunka elvégzésére kellene rákényszeríteni.
Ekkor lenne társadalmi elfogadottsága is a sorkatonaságnak.
Nem a sorkatonaság rossz, hanem az, ahogyan mi csináltuk.
 
Status
Not open for further replies.