A felszteroidozott ukrán haderővel szemben semmilyen magyar hadsereg nem tudná felvenni a versenyt. Tökmind1 mennyit költöttek volna rá, Még a ruszkik foga is beletört.
Persze jó időkben többet és gyorsabban kellett volna rá költeni.
Nem megszállók, szövetségesek.
Ilyen a világpolitikai kényszer.
Lehet emiatt dühöngeni, de jó hír, hogy az ukrán veszélyt látják és reálisan a megoldást is.
Voltak már itt Taszáron, amikor hasonló akció volt, de elmentek, amikor enyhült a helyzet.
Ez nem a ruszki megszállás, a szövetségesek kisegítik egymást.
AKkor sokadjára ráonanizálva az énmegmonttttam élvezetére. Én megmondtam! Időben gyerekek. Pont azt a készletet lehetett volna felvásárolni ténylegesen gombokért, aminek aztán a mégis meglévő harcértékét csodálatos éleslátással hirtelen felismerve mindenki méltathatja a csodálatra méltó ukrán ellenállás erejét, mert náluk hidegháborús formájában is alklmas eszközök hadviselésre!
Ha minimális agytevékenységet végez az államgépezet, akkor felismerte volna legalább egy része akkor, időben, hogy még van egy rakás minden ami használható, mivel köpködik, fillérekért elhozható az egész, modernizálható. Ha elhozzuk, más nem tudja elvinni. Ha modernizáltatjuk, lefoglaljuk a kapacitásokat és a lehetséges ellenfelek szopóágra kerülnek. Ha mellé újat is veszünk, a kapacitások azon részét is lefoglalhatjuk akkor, amikor a háborús tébolyban még nem szállnak el az árak. Ahogy felismerhette volna azt is, hogy van történelem és emiatt illetve az abban végbement tapasztalataink miatt kell ezt tenni, akkor amikor még lehet. Ahog, felismerhette volna, hogy beszerezve rengeteg technikát, felnőttként kommunikálva a lakossággal a várható jövőképről átszervezze a társadalmat, hogy az felkészülten várhassa a jövőt tudva, hogy kellő eszközök állnak a rendelkezésére. Felismerhette volna időben az ország területének védelmi megerősítésére szolgáló szükséges lépéseket az ebbe bevonható ember és eszközállományt.
Ehelyett a nevetgélős szintről (úgyse lesz, konteós...) elértünk a jajj szintre.
Kurvááára időben levezettem a miértet és a mit csináljunkot is! Egy összefüggő gondolatfolyamatban.
Per pillanat a költözést fontolgatom. Jelenleg úgy tűnik ez a hajó süllyed, a kapitány pedig elveszítette a kapcsolatát a valósággal.
Vagy nagyon is tisztában van vele, hiszen messze több infója van, mint neked vagy nekem csak épp az a dolga, hogy valahogy elteljen ez a sok idő érdemi fejlesztés nélkül.
Egyszerűen csak ismerem a mintázatokat, meg hogy működik a kormány közeli kisebb beszélő fejek, influenszerek elkezdik csepegtetni az infót, linkelgetik az angol cikket, aztán fél nappal később tegnap már megjelenik eshetőségként a nagyobb halaknál is, végül a "független" Híradóban de még nem hívatalos kormánytag szájából, de az irányt látva én mostanra kb. biztosra veszem hogy jönnek. Ja, és természetesen sikerpropagandának lesz felhasználva, mosolyogva mondják hogy ezt is kiharcoltuk, mert jó a kapcsolatunk etc, s sokan tapsolni is fognak neki, ez a szomorú!!!
Pontosan a(z évezredes) mintázatok alapján jutottam a következtetéseimre.
Érdekes, máshol felpörgött.
Mivel magyarázod amúgy, hogy mint egy papagáj erőltetünk egy tűzszünetet ami ránk fizikailag veszélyes lehet?
Mert ez a dolga, hogy szarul alakuljon?
Magyarország közvetlen közelében? Miért gondolod így?
Amit én látok az az, hogy a feltörekvő, ambíciózus és a lakosságszám valamint a (befolyásolt) terület növelésére törekvő lengyelek igyekeznek egy saját erőközpontot létrehozni (a németek ellenében is) és Románián keresztül az ugyanilyen stratégiai vonásokkal rendelkező, stabil demográfiai mérlegű Törökországgal összeköttetésbe kerülni egy folyosón keresztül, valamint kijutni a Fekete-tengerre. Ezek 20-25 év múlva megtérülő törekvések, de ilyen távon értelmezhető mozgásokat látni a világ többi részén is ezért személy szerint nem gondolom túl nagy időtávnak. A társadalmak elöregedése az egyik legmeghatározóbb stratégiai tényező lesz ekkorra, merőben új erőviszonyokat fog teremteni.
Mindenki más igyekszik befolyást szerezni (franciák), megtartani (US), releváns hatalom maradni (németek), így próbálnak befektetéseket, bástyákat szerezni a területen, tehát Ukrajna területén ezek a meghatározó érdekek.
Nagy európai háborúra akkor látnék esélyt, ha a Kreml be tudna maga alá gyűrni minden hatalmi szereplőt Belaruszban és Közép-Ázsiában akik erőforrásokat tudnának számára biztosítani, illetve proxiként így be lehetne tolni a fehéroroszokat a lengyelek ellen ami ugye nem lenne közvetlen NATO-orosz összeütközés... Ez jelenleg szerintem nem látszik megvalósulni, de biztosan gondolnak rá.
A csendes-óceáni térség jobban adja magát egy nagy konfliktushoz. Számomra a chipgyártással kapcsolatos amerikai beruházások is inkább ezt valószínűsítik.
Tehát a saját biztonsági helyzetünket a NATO-EU ( főleg a keleti szárnyának, de általában is) kapcsolatai és erőviszonyai határozzák meg, nincs mozgástér, ebben kellene óvatosan lavíroznunk, nem világméretű dolgokon agyalva hanem a saját, közvetlen, jól felfogott érdekünkre koncentrálva. Meg nyilván nem kimaradni a fegyverkezési versenyből.
Egyszerűen elfelejtitek azt, hogy nem a gazdaságért háborúzunk, mert a gazdaságért kereskednénk, ahogy az volt eleddig, amikor valahogy hirtelen elromlott a gazdaság és kereskedelem fogalma és a háború célja, hogy a korlátozott nemzeti értelmi felkorbácsolásra kaphatók akiknek tiltott nemzetileg gondolkodni amúgy, elmenjenek meghalni és a helyükre lehessen rakni a tényleges célközönségét a rendszernek.