Nem tudok vitatkozni a személyes tapasztalatoddal.Dehogyisnem mert ez tény, hogy pl egy baskir nemzetiségű átlag orosz fiatal számára az egyetlen lehatőség ha bevomul az orosz hadseregbe, az a baj, hogy sokan az orosz életszínvonalat a moszkvai vagy a szentpétervári emberek életszínvonala alapján ítéli meg , de ez nem nagyon nem jellemző Oroszországra mondok neked egy példát 2015-ben voltam egy Szentpétervártól nyugatra kb 30 km-re található faluban , olyan volt mintha 60 évet visszamentem volna az időben , és most Oroszország nyugati részéről beszélek nem Szibériáról...
Ahogy írtam fentebb, nekem elsőkézből (családból) van tapasztalatom a kinti helyzetről, és a Moszkva környékieket leszámítva egyáltalán nem szupergazdag helyeken élnek (Orenburg és Hanti-Manysiföld). De jól élnek. És a kötelező katonai szolgálaton kívül nem láttak hadsereget (már aki egyáltalán, mert volt aki felmentést kapott) - ugyanakkor már csak a nagy számok törvénye alapján is egy akkora haderő, mint az orosz, rengeteg embert foglalkoztat így vagy úgy. Ld még USA, ott is rengetegen mennek a seregbe, szimplán mert stabil munkahely, utána van még hova menni, ad valamilyen szakmát, stb.
Ide keverted még a különböző nemzetiségeket is, ami (még ha el is fogadjuk, hogy bizonyos etnikumok felülreprezentáltak) amúgy mire is lenne magyarázat? Például arra, hogy adott etnikumoknál (csecsenek, tuvaiak, burjátok...) egészen más a korfa, mint az orosz etnikumnál?
Ezt viszont ne keverd össze azzal az ötleteddel, hogy bárhol is ez az egyetlen alternatíva - ez ugyanis, azon kívül, hogy ezt állítod, semmivel sincs alátámasztva, továbbra sem. De ha ilyen előszeretettel dobálózol a "tény" fogalmával, akkor esetleg támaszd alá valamivel. Akár ha belegondolsz, hogy megfordult az elmúlt egy évben kb 3-400000 katona az OF oldalán ukrajnában - az a teljes lakosságnak kb 0.25%-a. Ebből próbálsz bármilyen következtetést levonni?
2021 Russian census - Wikipedia
en.wikipedia.org