W
Wilson
Guest
Ha nekem nem hiszel akkor remélem hiszel Medvegyevnek ugyanis ő jelentette ki, hogy az orosz gáz export tekintetében az európai piac prémium piacnak számít itt tudják a legmagasabb áron eladni az orosz gázt.Ami pedig az oroszok kiszolgáltatottságát illeti szerintem a Gazprom vezetői nagyon örülnének annak ha megmaradt volna ez a fajta orosz "kiszolgáltatottság"...Nem, eddig volt egy európai piac, semmi prémium nincs európában, ezt most el kellene felejteni. Viszont annyiban az orosz volt kiszolgáltatott, hogy eddig európába volt csak kiépített gázvezeték rendszere.
Akkor nézd meg, hogy azt követően, hogy európa leépítette az orosz gáz importját Oroszországból mennyiért vették pl a kínaiak az orosz gázt és szerintem azt nem kell ecsetelni, hogy a jelenlegi helyzetben nem Oroszország hanem Kína diktálja az árakat..A gázért eddig is ugyanannyit fizetett (sőt sok esetben kevesebbet) európa, mint India, vagy Kína. Ami miatt olcsóbb az európai gáz, az a szállítási, és egyéb költségek kedvezőbb voltából származott.
Na most kiépül az infra India és Kína felé, és ha akar se fog tudni úgy alkudozni Európa, ahogy eddig tette.