1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Szíriai helyzet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Egy a második világháború idején a Londonba kirendelt és igen sok helyre bejáratos amerikai újságíró írta, hogy jellemző volt a brit propagandára a tény, hogy napról-napra több információt tártak a sajtósok elé, ám végső soron, aki vette a fáradságot, hogy lényegi információk után kutasson, az egyre kevesebbet talált. Valami ilyesmi illúziót kelthetett sokakban, így bennem is ennek a topiknak az olvasása. Csak most, hogy egymásra vetítettem a 2015 szeptemberi és a mai szíriai hadihelyzetet döbbentem rá, hogy mennyire megtévesztő volt itt a sok száz oldalon át ömlesztett anyag a szíriai frontról! Győzelmek, előrenyomulások, bevett falvak, lebombázott terroristák tömege.

  És a végeredményt majd egy év után ezek a kis körömpiszoknyi kis piros sarlók jelenti a valóságban! A kurdok kétszer annyi lakott területet hódítottak meg ez alatt az idő alatt.
   
 2. boki

  boki Well-Known Member

  Láthatod a térképen feljebb, hogy milyen mértékben visszaszorították. A NATO támogatta iraki és kurd erők visszafoglalták az ISIS birtokolta terület lakott részének egyharmadát, amíg a szír kormányerők a lakott területeken kétszer annyi területet nyertek, mint amennyit vesztettek, de ezek a területgyarapodások elenyészőek a kurd és iraki erők előrenyomulásához képest.

  A NATO támogatta erők szisztematikusan és megfelelő anyagi háttérrel a tömeges precíziós CAS-hoz támogatják az ISIS felszámolását, amíg az oroszok semmi ilyet nem tudnak nyújtani a szíreknek jelenleg.
  </blockquote>

  Ez koszonheto annak, hogy az oroszok 1 éve beléptek a konfliktusba.
  Az amerikaiak kénytelenk voltak csapást mérni az Isis-re addig csak a sivatagot bombázták, mely kovetkeztében az Isis új teruleteket szerzett. Az amerikaik célja az volt, hogy majd az Isis és a Nusra kozosen legyozik Aszadot és kikiálltják a Szíriai Iszlám (wahabita)Koztársaságot.

  Az oroszok elkezdték komolyan bombázni az Isis-t, Olajinfrastruktúrájuk bombázásával jelentosen visszaesett a bevételuk, kevesebb zsoldos érkezett, stb.
  Így a meggyengult- isist nem volt nehéz legyozni egyes kisebb teruleteken.
  Iraknak pedig az orosz fegyverszállítások által sikerult felvenni a harcot az iszlímisták ellen.
  Manbijnál egyébként amerikai és más kulfoldi speciális egységek is harcoltak a kurdok oldalán.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tehát elvesztettek egy halom lakatlan sivatagot megy nyertek egy halom lakottat?Rakjátok már ezt a térképet egy olyanra amin látszik a lakosság eloszlása.Meg azon is gondolkodjatok el,hogy a sok kis pötty mit jelent a saját területeiken.Továbbá azt se felejtsétek el,hogy a kurdok is az orosz bombázás miatt nyertek területeket.
   
 4. umbundu

  umbundu New Member

  Térkép jöhet, a marhaságaidat valami saját blogba sírd ki.
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  Már csak két kérdésem van a HITELESSÉGGEL kapcsolatban :
  - kik készítik ezeket a térképeket?
  - mennyi idő kellett a szíriai lázadóknak/IÁ-nak, hogy elfoglalják a kormánytól a területeket (emlékeim szerint 3-4 év?), és mennyi kell (majd) a kormányhadseregnek, hogy visszafoglalja legalább egy részét? (remélem, a kurd területekre többet be nem teszik a lábukat ők se).
   
 6. jani2

  jani2 New Member

  Valami <del>elmebeteg </del> olyan lehetsz, aki várja, hogy reagáljanak arra, ami éppen eszedbe jutottról.

  Továbbra is áll - már írtam- , hogy javaslom ide írjál:
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120426&la=140619242


  Nem bírtam megállni, hogy ne válaszoljak. (homlokraütőicon)

  2015. évi maszlag, amit belinkeltél. Kéretik a reagálásod.

  http://www.the-trench.org/idlib-chlorine-attacks-2015/
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Fele-fele arányban oszlik meg mind a nyereségük, mind a veszteségük. 2:1-hez az arány a kormányerők javára lakott területben, sivatagban 1:1 körüli.

  A kurd területnyereségnek semmi köze az oroszokhoz, az oroszok be se repülhetnek oda, éppen azért, hogy ne akadályozzák a NATO légioffenzíváját, ami amúgy viszont is így van, a NATO se repül az orosz érdekeltségű területek fölé! Nem tudom, hogy van e kijelölve pontos határvonal amúgy.
   
 8. laiki

  laiki Well-Known Member

  Egy FAB-250 nem csak akkor pusztít el egy épületet, ha telibe találja. Falazástól függően kb. 30 m (+/- 10 m) távolságról még bedönti a falát. De ezen a távolságon túl sem hatástalan, mert a nyomáshullám az ablakokon, ajtókon behatol és a bent lévőket ha nem is öli meg, de rendesen oda nyekkenti. A bent lévő érzékenyebb eszközöket összetöri, felborítja. Érdemes belegondolni, hogy például egy vegyi fegyver üzemben, vagy egy lőszer/bomba/IED/VBIED üzemben milyen ennek az utóhatása. A földben terjedő lökéshullám pedig szintén megrongálja a szerkezeteket.
  Az OFAB-250-ből különböző súlyú repeszek képződnek. A nagyobbak a vékonyabb falon is átmennek. De ha a komolyabb falon nem is megy át, a nyílásokon akkor is bemegy. Az épületek közt tevékenykedőket pedig lekaszálja. 10-12 OFAB egy ekkora területet úgy terít meg repesszel, hogy ott sok esély nem marad. Egy ilyen bomba sorozatból sok százezer repesz képződik. Minden bomba tömör repeszhatás körzete egy 80-100 méter sugarú kör.
  De elég megrongálni akár a falon kívül vezetett csöveket, az áram, gáz, víz ellátást, hogy az adott épületben folyó tevékenység egy időre leálljon.

  Egy Tu-22M3-as 10-12 bombát dob kevesebb, mint 1 másodperc alatt. Ezek egy szórással együtt is max 250-300 méter hosszú és magasságtól függően 100-150 méter széles területen csapódnak be. Ha az épület ezen belül van, akkor valamilyen kár valószínűleg éri. Márpedig annyira még buta bomba szórása sem nagy, hogy ne tudnák acélt a beterített területet a célon tartani. Az épület méretétől függ, hogy mekkora az esély a találatra. A telitalálatra nem nagy, de ez a fentiek szerint nem is feltétlenül szükséges.

  Ráadásul 6 db Tu-22M3-as megy és nem egy.

  A ledobott buta bombák értéke jóval kevesebb, mint 1 db irányítotté. Ráadásul buta bombából igen nagy hidegháborús készlet van és annak lejár a tárolási ideje. Ha úgy vesszük szinte ingyen van, mert csak költeni kellene a megsemmisítésére. Ezzel szemben az irányított bombák és rakéták viszonylag újak, még jó ideig használhatók maradnának. Kár azokat pazarolni. Valamint az irányított bombák és rakéták száma eléggé véges. Még az amcsik is kifogytak falludzsa ostrománál az irányított bombákból.

  Azért nem dobnak több bombát, mert a kis területen lévő célok ellen nincs sok értelme, hogy a bomba sorozat mondjuk 500 méter hosszú legyen. 6 gép meg minek forduljon rá a célra gépenként 2-3-szor?

  Az orosz módszernek egy igazán nagy hátránya van: a járulékos veszteség, ha civilek is vannak a megszórt területen. Ezért óvatosan kell kiválasztani a célpontjaikat.

  Amúgy meg dobnak precíziós is, ha szükséges, de csak módjával.

  Azt azért érdemes látni, hogy az oroszok a cél értékéhez mért értékű fegyvert használnak. Az nyugatiak, meg mert több a pénzük és szeretnének a hadiipari cégeik megrendelést kapni, mindenre a drága cuccot szórják.
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez nagyjából így volt a végkövetkeztetést leszámítva, arra nincs bizonyíték.

  Ez így szintiszta hazugság. Az oroszok lényegében nem támadták soha az ISIS-t, leszámítva a palmyra környéki harcmezőt. Egyetlen egyszer volt példa arra, hogy olajinfrastruktúrát támadtak, az pedig Erdogan fenyítésének a része volt az orosz gép lelövése után.

  Mégegyszer hangsúlyozom: nincs lényegi átfedés az oroszok és a NATO bombázta ISIS területek között. Az orosz légierőnek semmi köze az ISIS ellen harcoló kurdok és irakiak sikereihez, ott csak a NATO repülhet, hogy ne kerüljön sor összetűzésre az orosz és NATO légierők között.

  Ami megint nem igaz, hiszen az iráni önkéntesek segítségével állították meg az ISIS offenzíváját. Az orosz fegyverszállítások nem sokat adtak hozzá ehhez, hiszen majdhogynem jelképesek voltak a gyalogsági harcok intenzitásához képest.

  Ami hatalmas előny és ezt följebb is írtam napokkal ezelőtt, amikor rá akartam világítani arra, hogy miért sikeresebbek a kurdok a szír kormányerőknél: a kurdokat a NATO erők reorganizálják és NATO különleges erők is harcolnak az oldalukon. Ez hiányzik szíriában, direkt orosz irányítás és a kulcsfontosságú pontokon VDV századok, zászlóaljak.
   
 10. boki

  boki Well-Known Member

  https://twitter.com/sayed_ridha/status/764769526416232449
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az ISIS-nek például fél év (bár a munka dandárját két hónap alatt letudták):
  2013 október:
  [​IMG]

  2014 január:
  [​IMG]

  2014 július:
  [​IMG]
   
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ja, csak a butabombázás hatékonysága azért került elő, mert a gyakorlatban egyre kevésbé látszanak eredmények. Pontosabban az eltelt idő függvényében hiányoznak a valós sikerek. Még engem, aki már hónapok óta egyre kritikusabb az oroszok hatékonyságával szemben is meglepett, hogy térképre vetítve annál is kisebb a szíriai kormányerők területnyeresége, amire számítottam! Pedig én eleve nem voltam már elragadtatva.

  Jobb lenne több pénzt szórnának a drága cuccokra, mert ez így tényleg olyan, mint amikor az amerikaiak szórták a vietkongokat hasonló technikával!
   
 13. Montezuma

  Montezuma New Member

  Most komolyan azon folyik a vita, hogy a Közel-Keleten kihez igazodik mindenki jelen idő szerint - van aki önként és van, aki nem annyira önként? :D
   
 14. tomippo

  tomippo Well-Known Member

  Blogen.... az IS végig ott volt a zöld között, vagy átálltak vagy elfutottak.
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez így van, a mérsékelt terroristákat az IS választás elé állította, miszerint szakállt növesztenek, lefejezik a hitetleneket és fekete szemeteszsákba öltöztetik az asszonyaikat és akkor beállhatnak az ISIS soraiba lefejezés helyett. Persze ez nem volt nehéz, mert szakállasak voltak, lefejeztek eddig is mindenkit és az asszonyaik már évek óta szemeteszsákban éltek.
   
 16. jani2

  jani2 New Member

  A 1070 lakótelep látképe. :((

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Tegnapi Tocska,Idlib tartomány déli része
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=ZRBR3BGwEZQ
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Fekete emberek, syria edition
  [​IMG]
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tehát ahol van értelme ott abszolut fölény van a kormányerők oldalán ha terület alapon nézzük a dolgot.
   
 20. Roni

  Roni Well-Known Member

  Na jó gyelekik! Hazajövök így vasárnap a munkából és látom 60 hsz a szír topicban Gondoltam végre történt valami ! de erre csak Blogennel van mindenki elfoglalva.

  Én is ekézem az oroszokat a targeting pod hiánya miatt basszus de nem sírok egész nap rajta .
  De amit már levág megy nálam ignorba tomika után
   

Ezen oldal megosztása