[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 241
1 494
113
Akkor már inkább Klingonnét kéne, meg a "pajtijait". A GB, T6 és a Delta pont nem tehet semmiről.
Igen, de az lehetetlen.
Itt se tehetett róla a hazáját védő katona.
Hidd el eléggé fájna az USAnak. Akik meg ott vannak spec.egységek tudták, hogy nem homokozni mentek.
Még így is fej nélkül térhetnek haza.

Azért más helyeken meglátszott, hogy viselkednek a jenkik idegenbe... Bár ők az egész világon a szabadságot védik és csak ők lehetnek patrióták...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ez a szíriai "polgárháború" ami eddig is egy nagyhatalmak közötti proxy háború volt egyre inkább egy "mini világháború" kezd lenni a nagy játékosok között! Legalább is retorikai szinten mindenképp...! :(
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Egyre furcsább ez a "téves" amerikai bombázás...
Az eddigi leg objektívebb összefoglaló a tényekről amit eddig olvastam:
warisboring.com/u-s-warplanes-mowed-down-dozens-of-syrian-troops-c30652c35995#.vlzszpcas

A tények: 2 A-10-es és 2 F-16-os (amiből az egyik Ausztrál volt) támadta több rácsapásban a szír kormányhadsereg állásait Deir ez-Zor-nál 6 km-re a reptértől.
A légtérben mindvégig jelen volt legalább egy amerikai drón is.
A legközelebbi kurd állások 100 km-re vannak Deir ez-Zor-tól.
Az USA légierő hivatalosan utoljára múlt év májusában járt a térségben amikor egy kommandó megölte Abu Sayyafot és kiszabadított egy csomó yazidi túszt.

Következtetések: az amik látták hogy mit csinálnak (ott volt a drón!) Az is valószínű hogy földi egységeik nem voltak a térségben (az szerintem túl durva feltételezés lenne hogy közvetlen az ISIS csapatok közé vegyülve lennének USA célmegjelölők).

Kérdés:
- mit kerestek 100 km-re délebre a legközelebbi szövetségeseiktől (ahol másfél éve nem is működtek)?
- a szíriai helyszíntől több mint 10 eKm-re (Las Vegas - Creech Air Force Base) ülő operátorok és parancsnokok tévedhettek-e akkorát hogy hogy a szír kormánycsapatokat összekeverjék az ISIS-szel?

Szerintem két válasz lehet és az egyik sem túl hízelgő az amikra:
1.) szándékos volt a támadás;
2.) az amiknak hiába vannak precíziós fegyverei ha a felderítési (illetve az adat kiértékelési) képességeikben és a parancsnoki láncban -a jelekből ítélve - óriási bugok vannak!
 
  • Tetszik
Reactions: minszk2

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 899
56 762
113
Ha ekkoràt lehet tèvedni okos fegyverekkel, akkor nyilvànvalóan a kezelők butàk. Jobb lenne forditva: buta bomba, okos kezelő.
PS: persze, hogy szàndékos tàmadàs volt. Csak éppen a logikàjàt nem tudjuk ( egyenlőre).
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 382
113
Gyönyörű hasonlat ulippó, hányan haltak meg az NySA-ból? Valóban ugyan azért lettek lebombázva mint az SAA katonák, amerikaiak nem akartak együtt működni, egyszer akartak segíteni annak is az lett a vége ami.

Csp4Js0XYAADiRH.jpg
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Inkább közel 100 % a szándékosság.
- Ott csak kormányerők és IÁ volt. Az USA a kormányerőket soha nem támogatta és több mint nehezen hihető, hogy most a kormányerőket segítve akarták volna az IÁ-t bombázni.
- Az áldozatok száma kissé túl magas ahhoz képest, hogy félre sikerült támadás. Mondhatni a félre bombázás elképesztően hatékonyra sikeredett.
- Az amcsik azt állítják, hogy IÁ utánpótlási vonalakat akartak bombázni, ami finoman szólva is kétséges, mert az utánpótlási vonalak nem a fronton húzódnak, hanem mélyen mögötte.
- Deir-Ez-Zornál a kormányerők egy kicsi területet birtokolnak és ott hatalmas mozgások nincsenek a frontvonal tekintetében. Talán ott a legnehezebb eltéveszteni, hogy egy adott pont kinek a területéhez tartozik.
- Pár száz métereket még lehet "tévedni", de itt sokkal többet sikerült a legközelebbi valamire való (értsd: nem 10, vagy 20 gyalogot rejtő) IÁ álláshoz képest.
- 2 db F-16 és 2 db A-10 akkor tud ilyen pusztítást okozni (62 halott, 98 sebesült, több, mint húsz haditechnikai eszköz, köztük 3 harckocsi, 3 műszaki jármű, 4 aknavető és 1 légvédelmi gépágyú) ha tisztességen meg van pakolva, tudja mit támad és a célnak megfelelő fegyvereket használ. Ehhez néhány kis, vagy közepes hatóerejű precíziós bomba kevés.
- Értelemszerűen rácsapásból sem egy kellett hogy legyen ekkora pusztításhoz.
- Mivel két UAV derített fel a csapásmérő gépeknek, az is nehezen hihető, hogy nem tudták milyen állás ellen megy a támadás.
- Ennyi halotthoz és sebesülthöz terület elleni fegyverek kellettek, amihez közelebb kellett menni. Tehették, hiszen a kormányerőknek valószínűleg ki van adva, hogy amerikai gépre ne lőjenek, sőt valószínűleg semmilyen gépre ne lőjenek, mert a legtöbb gép arra felé szír, vagy orosz. IÁ légierő nincs. Közelről viszont még kevésbé hihető a "tévedés".
- A gépek útvonala végig vezet a kormányerők területe felett, pedig az annyira kicsi, hogy sokkal egyszerűbb kikerülni, mint átrepülni felette.
- Biztos csak véletlen, hogy egy IÁ csapatnak pont akkor támadt kedve megtámadni a kormányerők korábban három harckocsival megerősített nagyobb létszámú állását, amikor az amcsik "tévedésből" lebombázták. Ha nem bombázták volna le a szír katonákat, akkor az IÁ egységnek esélye sem lett volna ilyen létszámmal és technikával védett szír állás bevételére, de ez nem zavarta a derék IÁ katonákat abban, hogy felbuzogjon bennük a támadási kedv. Az csak totál véletlen, hogy az amcsi csapás nyitott utat nekik a támadáskor.
- Biztos az is csak véletlen, hogy Izrael is most bombázta a kormányerők állásait.
- Biztos csak véletlen, hogy ezt pont akkor játszák el, amikor életbe lépne az orosz-amerikai megállapodás.
"Ott csak kormányerők és IÁ volt."
Az izraeliek szerint nem. Az izraeli hírszerzés szerint a támadás előtt több orosz helikopter volt a bázison.
Ma déli friss hírek. "..ha 15 percet késnek a felszállással, akkor most a világ nagy lángokkal égne."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
T

Törölt tag 1526

Guest
"Ott csak kormányerők és IÁ volt."
Az izraeliek szerint nem. Az izraeli hírszerzés szerint a támadás előtt több orosz helikopter volt a bázison.
Ma déli friss hírek. "..ha 15 percet késnek a felszállással, akkor most a világ nagy lángokkal égne."
Már vártam mikor ütik fel a fejüket a velősebb konteók. Akkor már ne aprózzuk el, az izraeli hírszerzés mást is mondott.
Ma esti legfrissebb hírek. "Az egyik helikopterben Putyin ült."
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
"Ott csak kormányerők és IÁ volt."
Az izraeliek szerint nem. Az izraeli hírszerzés szerint a támadás előtt több orosz helikopter volt a bázison.
Ma déli friss hírek. "..ha 15 percet késnek a felszállással, akkor most a világ nagy lángokkal égne."

Nem tudom mit kerestek volna orosz helik Deir ez-Zor-ban. Eddig nem nagyon mászkáltak arra. Veszélyes ilyen nagy távolságon IÁ terület felett repkedni helikopterrel és egy körülvett reptéren le- és felszállni. Különösen mióta a szír légierő gépei feltűnő sűrűséggel potyognak.
De a légicsapás egyébként sem a repteret érte, hanem attól 6 km-re délre egy állást.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 831
30 927
113
"Ott csak kormányerők és IÁ volt."
Az izraeliek szerint nem. Az izraeli hírszerzés szerint a támadás előtt több orosz helikopter volt a bázison.
Ma déli friss hírek. "..ha 15 percet késnek a felszállással, akkor most a világ nagy lángokkal égne."
Akkor meg főleg tudták, hogy kik vannak ott, így kizárt, hogy nem volt szándékos az SAA ellen támadni. Gondolom nem arra számítottak, hogy az orosz pilóták megálltak a híres szír teveszarból főzőtt IÁ-s pálinkát megkóstolni, aztán továbbrepültek.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 868
113
Hezbollah tudtommal nincs Deir Ez Zornál. A zold csíkos videok a Hezbollahtól vannak.
Aleppo bombázása.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Közben nézem én is és a dátum szeptember 4. Szóval nem lehet az.
Állítólag a légicsapás ott volt ahol a nyilak vannak ott meg csak homok van.
CskyOzIWAAA6caR.jpg

Amúgy nagyon közel lehettek egymáshoz az IS és SAA katonák szóval lehet tényleg csak félrement az IS elleni csapás.
De persze az is lehet, hogy Putyin helikopterét akarták lelőni...
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 382
113
Nem ostromolják a repteret, sehol nem írnak ilyenről. 3 része van a Thardah hegynek 1 SAA másik 2-nél van csata.