[BIZTPOL] Szíriai helyzet

A BM-21 pont feléje repült vagy más irányba? Hatásos eszköz ez a mások ellen indított rakéták / bombák ellen is vagy csak önvédelemnél működik jól? Elvégre egy pont feléd közelítő rakétát könnyebb lekapni, mint egy nem rád indítottat.

<a title="Profile" rel="nofollow">joker</a>

Szinte kizártnak tartom,hogy felé indították mert ha ne adj isten bedöglik a rakéta és pont rázuhan a Silkára az baj.Vagy keresztbe lőttek vagy a Silka mellől így a cél távolodott bár ezt sem hiszem.De ezt csak én gondolom azt,hogy pontosan,hogyan zajlottak a lövészetek nem tudom.

A Pancirt-t objektumvédelemre találták ki így hatásos akkor is,ha nem rá indítottak rakétát.

Tudtommal azok a BM-21 rakéták csökkentett sebbeségüek voltak valami szögvisszaverővel a harci rész helyett. Kimondottal légi céloknak.

De amúgy igen, az újjabb SPAAG-ok képesek szabadesésű bombákat és alacsonyan szállórakétákat lekűzdeni.

Bertini, a tapasztalat az, hogy mindent rommá bombázznak/lőnek. Ha nézegeted a videókat láthatod, gogy gyakorlatilag minden épületbe belelőnek, ami egy picit is gyanús nekik.

Semelyik öhban nem tudok arról, hogy csövessel repülőt lelöttek volna. Pedig irtozatos mennyiségben volt rendszeresítve. 

"Cirkálórakéták vagy helikopterek ellen nem jó ?"

ÖHban ebben sem remekeltek. Hiába voltak a tankok mellé beosztva shilkak. A földhöz lapuló cirkálórakétát ellen detto nem hallottam róla, hogy értek volna valamit, amik gond nélkül kiszedték a high value asseteket.

De vizen se remekelnek a szimultán célleküzdés hiány miatt. pl egy phalanx/goalkeper... 1db anti ship rakétát tud legjobb esetben lelőn. Namost ugye Szovjetek anno minimum 60-70 P700+KH31et terveztek egy hordozó ellen bevetni. Tudtommal csak a sok kiscsonakos támadás miatt hagyták meg őket az újabb burkekon is.

Persze betont bontani kitünő. :)

<a title="Profile" rel="nofollow">Fade</a>

A 91-es Öböl-háborúban a legmodernebb nyugati technika ellen a legalább 20 évvel öregebb szovjet technika vonult fel és az iraki kezelők sem voltak éppen a helyzet magaslatán ezért az Öböl-háborúból kiindulni nem éri meg.Amúgy egy "cirkálórakéta" gyakorlatilag  nem manőverező szubszonikus cél ami ma már lehetetlenül könnyű feladat.

És miből induljunk ki? A shilka régivágású rakéták, bombák ellen se remekelt. Soha. Még pont cél esetén se tudok egyetlen esetet sem amikor képes lett volna azt megvédeni. 

"Amúgy egy "cirkálórakéta" gyakorlatilag  nem manőverező szubszonikus cél ami ma már lehetetlenül könnyű feladat."

Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a lehetetlenül könnyű feladatot akár egyszer is sikerült akár véletlenül is egy shilkanak megugrania. :)  Persze nem csoda alacsonyan jön.

Én úgy emlékszem, hogy 73 -ban egy csomó izraeli gépet a Silkák szedtek le és a megszerezett példányokat az izraeliek hadrendbe is állították.

F1: "A shilka régivágású rakéták, bombák ellen se remekelt. Soha. Még pont cél esetén se tudok egyetlen esetet sem amikor képes lett volna azt megvédeni. "

"Nem vagyok biztos benne, hogy ezt a lehetetlenül könnyű feladatot akár egyszer is sikerült akár véletlenül is egy shilkanak megugrania. :)"

Nem vitattam azt sehol, hogy ha egy repülőgép méretű cél, megfelelő magasságban (100-2500m), távolságon van akkor a shilka eredményes tud lenni. 

<a title="Profile" rel="nofollow">Fade</a>

Hány olyan esetről tudsz amikor egy Silka repülőre, ellene indított fegyverre vagy egy általa őrzött objektumot fenyegető célra nyitott tüzet?Van egy olyan táblázatod,hogy x tűzmegnyitásból y találat?Vagy csak a nemtudásodból kiindulva osztod az észt?

Ilyenkor tényleg elhiszem,hogy kiválóan képzett a semmiből használható képességet teremteni tudó katonák vannak itthon!

"Hány olyan esetről tudsz amikor egy Silka repülőre, ellene indított fegyverre vagy egy általa őrzött objektumot fenyegető célra nyitott tüzet?"

lInkább olyanról, hogy meg is védte azt firtassuk. kb mint az albán légvédelem.

"Vagy csak a nemtudásodból kiindulva osztod az észt?"

A te nemtudásod minősíti a hszed. Elég jól ismert a shilka képessége és cirkáló rakéták ellen ~szart se ér. A hozzászólásod stilusa meg téged.