Ez engem is elgondolkodtatott. A TOW-t kilőhette volna egy fordulóval a kísérő mi-24, amit a felvételen is látni. Nem értem a dolgot. Biztosan meg volt az oka, amiért nem csinált hegyvölgyet a TOW helyére. Abba bele se gondolok, hogyan került hozzájuk a fegyver...?...miért nem ment 2 Mi-24 vele, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva?
A hírek engem is nagyon megleptek. Tegnap óta igyekszem a helyükre tenni a dolgokat. A következőkre jutottam:
Törökország okai a tűzparancsra:
- Többszöri szándékos orosz légtérsértés gyors berepülésekkel
- Oroszország beleköpött a török illegális olajbizniszbe
- Oroszország beleköpött a térségben alakuló török erőközpontba
Nógrádi feldobta a kérdést, hogy helyi, vagy központi parancsról lehet-e szó? Én erősen kétlem, hogy az orosz jelenlét miatt ne lenne 24 órás vezérkari készültség a NATO-tag törököknél. Azon sem lepődnék meg, ha Incirlikben "állandósulttá válna az alváshiány" az orosz belépés óta.
Szerintem már eleve légtérsértéssel rakták össze az orosz repülési tervet. Mindenki tudja, hogy nem kell a szomszédba menniük egy kis bunkóságért, ha borsot törhetnek a NATO orra alá. Elképzelhetőnek tartom, hogy a mig több körben többször lépett be pár másodpercre. Szándékosan.
A rövid idegesítések nem adnak időt arra, hogy a légtérsértőt török oldalon érje a találat. Szerintem a török pilóta török légtérben lévő orosz gépre tüzelt, ami viszont a találat idejére már rég messze szír oldalon járt. Ennyi a történet. A sajnálatos, hogy mindkét pilóta életét vesztette pár állat keze által. Így nem lehet elsőkezi információt szerezni a mig útjáról. (Emberileg is sajnálatos, de lássuk be, hogy nem cukorkát mentek szórni a szír gyerekeknek.)
Következtetések:
Orosz oldalról széleskörű megtorlás következik. Főként gazdasági intézkedések. De szerintem tenni fognak róla, hogy a törökök ne tudjanak ismét velük foglalkozni. Én arra tippelek az kelet-ukrán munkásságuk után itt is megcsodálhatjuk a GRU szabotőr csoportok eredményességét. Ha pedig a törökök a keleti országrész jelentős kurd kisebbségével vannak elfoglalva a házuk táján, nem érnek majd rá Szíriával és az olajbiznisszel foglalkozni. A gépet lelövő türkmén/szír/kitudjami irregulárisoknak pedig meg vannak számlálva a napjai, mert ezek után biztosan tenni fognak az orosz egységek megfelelő kíséretéről.
Ha igazam lesz, akkor a kurdoknál tevékenykedő magyar missziókra oda kell majd figyelni.
Ellenvélemény?