Törökország okai a tűzparancsra:
- Többszöri szándékos orosz légtérsértés gyors berepülésekkel
- Oroszország beleköpött a török illegális olajbizniszbe
- Oroszország beleköpött a térségben alakuló török erőközpontba
Szerintem már eleve légtérsértéssel rakták össze az orosz repülési tervet. Mindenki tudja, hogy nem kell a szomszédba menniük egy kis bunkóságért, ha borsot törhetnek a NATO orra alá. Elképzelhetőnek tartom, hogy a mig több körben többször lépett be pár másodpercre. Szándékosan.
A rövid idegesítések nem adnak időt arra, hogy a légtérsértőt török oldalon érje a találat. Szerintem a török pilóta török légtérben lévő orosz gépre tüzelt, ami viszont a találat idejére már rég messze szír oldalon járt. Ennyi a történet. A sajnálatos, hogy mindkét pilóta életét vesztette pár állat keze által. Így nem lehet elsőkezi információt szerezni a mig útjáról. (Emberileg is sajnálatos, de lássuk be, hogy nem cukorkát mentek szórni a szír gyerekeknek.)
Következtetések:
Orosz oldalról széleskörű megtorlás következik. Főként gazdasági intézkedések. De szerintem tenni fognak róla, hogy a törökök ne tudjanak ismét velük foglalkozni. Én arra tippelek az kelet-ukrán munkásságuk után itt is megcsodálhatjuk a GRU szabotőr csoportok eredményességét. Ha pedig a törökök a keleti országrész jelentős kurd kisebbségével vannak elfoglalva a házuk táján, nem érnek majd rá Szíriával és az olajbiznisszel foglalkozni. A gépet lelövő türkmén/szír/kitudjami irregulárisoknak pedig meg vannak számlálva a napjai, mert ezek után biztosan tenni fognak az orosz egységek megfelelő kíséretéről.
Ha igazam lesz, akkor a kurdoknál tevékenykedő magyar missziókra oda kell majd figyelni.
Ellenvélemény?
Szerintem elég hülyének kell lenni ahhoz hogy úgy építsem fel a repülési tervet, hogy az permanens szándékos légtérsértésre adjon alkalmat.
Egyszer-kétszer el lehet játszani, de állandósítani nem, főleg ilyen térségben, ahol hamar "eljár" az illetékesek ujja az indítón és precedens is volt rá a közelmúltban.
Oo. ingencsak belepiszkált az olajsütőbe és Töröko. középhatalmi státuszába, ezért lettek pipák Erdoganék.
De arra nem gondoltak, hogy az akciót, reakció is követi.
Azt gondolom, hogy a török gépek is jártak szír légtérben, a kis csücsök pedig minimális ahhoz, hogy ilyen gyorsan ráfordulhasson és indításkor egyidőben mindketten a török területen legyenek. Szóval erőteljes török vetítés is megy, valószínűleg várták, éles tűzparanccsal a Szuhojt.
Amúgy az egyik pilóta megvan, túlélte.
Lehet nem cukorkát szórtak, de őket se várták kenyérrel meg sóval ...
Igen a kurdok támogatása az egyik legfontosabb retorzió lesz, ráadásul feltűnés nélkül kivitelezhető.
Aztán ott az olaj, gáz, a kétoldalú kereskedelem. Ne feledjük ott nincs EU, azokban a térségekben az oroszoknak jóval több szimpatiánsa van mint itt.