[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
<blockquote rel="phaidros">Megy az erősítés Aleppóba. (13 órával ezelőtti feltöltés.)
CpSqoKkVIAARa46.jpg

CpSqpIEUMAExhuM.jpg

Ezzel nem sokra mennek. semmi komolyabb fegyverzet,csak talpas AK-s gyalogság.</blockquote>

Nekem is feltűnt.
Észak-Aleppoban ott vannak a harckocsik, tüzérség -vagy nem jól emlékszem, hogy kb. egy hete még ott voltak?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 413
113
Aleppó körülzárása után elég nagy volt a nemzetközi hiszti ha emlékeztek. ENSZ, Keery, szatomi69 stb. Lehet tudatos volt az oroszok részéről a be nem avatkozás. A szíreknek a körülzárás után eléggé arragáns is lehetett a modora, itt pl a kurdok rendreutasítására gondolok.
Mindenesetre mivel Asszad oldalán szálltak be a játékba ugyanojan hibásak mint a SAA. De nem lehet az oroszok nyakába se varrni az egészet. Van egy ország,aminek a saját hadserege van otthon,védi a hazáját. Az ellenfeleik semmilyen légi támogatást nem élveznek.- És ami hab a tortán,hogy rajta csücsülnek egy fegyverarzenálon, egy tüzérségi akadémián és nem, használják, nem lövik szét vele akár közvetlen irányzással a közeledő birkacsordát. Inkább elfutnak, meg megadják magukat. És mindezt úgy hogy közel 2 éve szinte változatlan ott a front. Semmi védelmi vonal, az öngyilkoz autók simán bekocsikáznak, a páncélosokról nem beszélve. Még a gyalogságot se szedik le a BMP-k mögül pedig 3 emelet magasan figyelve belátják a környéket.
Ha most északon Mallahnál is áttörnek akkor egy szép nagy csorda SAA kerülne katlanba, hát nem tudom hol kerítették be utoljára az ostromlókat, Sztalingrád rémlik talán.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Mindegyik arab itt az ellenfelek közül. Miért mozognak jobban a terroristák jelenleg, mint az SAA? Légi támogatása az SAA-nak van, a terroristáknak nincs. Ugyanaz a fegyelmezetlen fajta mindkettő, ha az ISIS-nél amerikai tanácsadókkal és kiképzőkkel el lehet érni sikereket, akkor az SAA-nál miért nem? És már az sem lehet válasz mindenre, hogy bezzeg az ISIS-nek van utánpótlása emberekből bármennyi. Lehet ha van, de az sem képzettebb, mint a frissen sorozott SAA-s.

Nem mind arab ami szakállas... Valószínűleg igen elszánt/megfizetett/harcedzett mudzsahedinek vannak a soraik közt Csecsen/Ingusföldről, Dagesztánból, Törökországból, Boszniából, Koszovóból.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Látva az arab átlagteljesítményt, többek közt arra kell gondolja, hogy az izraeli erőt is erősen túlbecsülhetjük, hiszen ezek ellen értek el hasonló sikereket, ráadásul ezek az arabok volt, hogy meg is szorongatták a zsidókat!
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 338
20 789
113
A lázadók meg, lehet pont ezt várták, hogy északon bezárnak a kormányerők, mindenki ott van, happy. Délen ekkor meg lehetett indulni.
Ezt komolyan mondod? Lapozz vissza nyugodtan, itt a fórumon is volt erről szó a Castello Road lezárásakor. Akkor ezt többen kizártnak tartották, mondván több éves, jól megerősített állások, reménytelen.

Szóval mi itt kibicek erről beszélünk, nekik meg eszükbe se jut? Ugye viccelsz.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 873
113
Daraya, Szír légiero
https://www.youtube.com/watch?v=NJVFto4p1iA
https://www.youtube.com/watch?v=MMMipVNJa2A
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 241
1 494
113
<blockquote rel="bat77">A lázadók meg, lehet pont ezt várták, hogy északon bezárnak a kormányerők, mindenki ott van, happy. Délen ekkor meg lehetett indulni.
Ezt komolyan mondod? Lapozz vissza nyugodtan, itt a fórumon is volt erről szó a Castello Road lezárásakor. Akkor ezt többen kizártnak tartották, mondván több éves, jól megerősített állások, reménytelen.

Szóval mi itt kibicek erről beszélünk, nekik meg eszükbe se jut? Ugye viccelsz.</blockquote>

Csak egy feltevés. De ami innen távolról egyértelmű, lehet ott nem. Sokszor van, hogy az ember szeme előtt van a megoldás, de arra nem figyel.

Egyébként, ha meg tudták, akkor még szánalmasabb teljesítmény. Ezt légierő, bármilyen támogatás nélkül a htka fórumozok megállították volna, az adott eszközökkel...:)
Kellett volna kb. 50 rpg, zárótűz, meg tökös emberek.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 338
20 789
113
Van a Halál 50 órája c. filmben egy jelenet. Amikor megindul a német támadás az első védelmi vonal szanaszét akar futni, pánikban menekül. Akkor jelenik meg egy őrmester, elkapja az egyik menekülőt, visszarántja, hogy hova fut? Nem kapott kiképzést? És elveszi a gyerektől a gránátvetőt, tölt, letámaszt, tüzel. Aztán hozzáteszi, így kell csinálni.

Tudom hogy a jelenet idealizált, filmszerű. A véleményem mégis az, ha minden szakaszban lenne egy ilyen ember más lenne az eredmény.
A túloldalon nagyon sok bátor van, még ha azt a Captagon teszi is.

A deir ezzori tábornok előtt is kalapot emelek amikor oda áll a többiek közé géppuskázni. Persze, nem ez a dolga. De amikor kiépített állásokból folyik a harc és ő voltaképp csak nézhetné meg vakargathatná, akkor emberi tényező, hogy odamegy és beszáll ő is. Nem egy helyen és nem egész napra.
Azt meg persze remélem, hogy a helyettese közben a központban csücsül és intézkedik ha kell.
 
S

szpg9

Guest
Boki, ha az amit a legutolsó kommentemre írtál így igaz, akkor ez a dolog rosszabb, mint aminek eddig látszott.. Azt nem értem, miért láttunk a tüzérségi akadémiás videókon könnyű fegyverzetű gyalogosokat, amikor a nehéz fegyverzet ott volt a raktárban? Miért nem használták, amikor még orosz irányított pct. rakéták is voltak ott gyári csomagolásban... És azt nem értem ilyen körülmények között az oroszok miért vállalták el ezt a küldetést egy ilyen balfék banda (mint az SAA) mellett. Én minimum a csapattisztekig (kb. zászlóalj pk.) terjedően betettem volna a tanácsadókat, mert ha ilyen szervezetlenség van, amikről én is és az előttem szólók is írtak, ott a tiszti állomány képességeivel is baj van...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 117
82 873
113
Ezeket a bombákat hiányolom Szíriában.
https://www.youtube.com/watch?v=uYtizhJDC6c
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Azt nem értem, miért láttunk a tüzérségi akadémiás videókon könnyű fegyverzetű gyalogosokat, amikor a nehéz fegyverzet ott volt a raktárban? Miért nem használták, amikor még orosz irányított pct. rakéták is voltak ott gyári csomagolásban
...
ha ilyen szervezetlenség van, amikről én is és az előttem szólók is írtak, ott a tiszti állomány képességeivel is baj van...

A Balkántól Pakisztánig terjedő keleti civilizációban éppen feudalizmus van, ami az egyik legindividuálisabb rendszer. A javakat és tudást itt birtokolják és mivel semmilyen kohéziós erő nincs, az adott társadalom fejlettségi szintjén a valláson kívül, ezért ezek a birtokolt javak és tudás lakat alatt vannak a birtokos kezén. Az arab tiszt nem adja át a tudását, mert akkor a hatalmának a bázisa, a tiszti képzettsége megkérdőjeleződne és bárki a helyébe állhatna meritokratikus úton. Ugyanezért nem adja ki a kezében lévő eszközöket sem olyanoknak, akik kezelni is tudnák, akkor sem, ha ő és emberei nem tudják kezelni azokat. Arra pedig nincs lehetőség, hogy mások kiképezzék az embereit a kezelésükre, mert ebben a világban senki nem fogja a tudását más javára fordítani.

Aszad erőit a közös síita vallás tartja össze, de nem önmagában, hiszen a feudaális piramis létezik ebben a síita társadalomban. Mindenki kivívott ott egy helyet, amit a tudására és a birtokolt javaira épített fel, ez háborúban a fegyverek mennyiségét is jelenti. Azok a beásott ágyúk ott a tüzérségi bázison puszta presztízsjavak voltak. Szinte biztos, hogy soha nem is használták őket ebben a konfliktusban.
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 241
1 494
113
http://syria.liveuamap.com/en/2016/8-august-from-1070--where-saa-controle--and-moment-when-syaf

From 1070 , where SAA controle , and moment when SYAF hit rebels in 1070
 
S

szpg9

Guest
Nincs mit szépíteni most épp szétrúgják Asszadék seggét...és még ha fáj is az oroszok tétlenül nézik.Egy szövetséges azért szövetséges,hogy segítsen még akkor is ha hibázik a másik.
Kitehetik ezt a nagy monitorra a szipiszupi vezetési központba.
ulBo-vhBowY.jpg

Ebben nagyon igazad van, én is ezt gondoltam...