Lusta vagyok mindenkit végigidézni, s megválaszolni, ezért egységes választ írok, s kérek mindenkit, hogy értse magára, ha megilleti..
Én önvédelmet (is) oktatok. Pontosan tudom, hogy miről beszélek. Teszek a liberális gondolkodásra, teszek a konzervatív gondolkodásra, teszek a jogszabályi háttérre. A tapasztalat mondatja velem, hogy az átlagembert végtelenül nehezen tudom megtanítani arra, hogyan védje meg magát kézifegyver ellen, s egyáltalán nem, ha lőfegyver kerül a játékba. Egy ilyen szituációban én sem tudok megállni és egy alkalom adta tapasztalat szerint bizton állíthatom, hogy csak a szerencse menthet meg bárkit (értsd: ha le akar lőni, akkor le fog).
Szerintem, ha valaki sikerként könyveli el az éles fegyverrel okozott sérülést egy önvédelmi esetben, akkor súlyos problémák vannak az értékrendjében, tudtommal ugyanis léteznek alternatív megoldások a riasztófegyvertől kezdve a gumimaciig. Azokkal legalább nagyon igyekezni kell, hogy valakinek maradandó sérülést okozzon a védekező.
Továbbra is azt mondom, hogy ha valaki azt hiszi, hogy egy önvédelmi szituációban el tud odáig jutni, hogy elővesz, csőre tölt és kibiztosít egy lőfegyvert (úgy, hogy az nem esik ki a remegő kezéből), akkor az vagy még nem volt ilyen stresszhelyzetben (és mellesleg nem fogott lőfegyvert), vagy profi és pontosan tudja, honnan fúj a szél. Írásban mindenki nagyon jó, de vérző orral már csökken a lelkesedés... Bátran meg lehet ezen sértődni, de ez egy tény és nem az átlagember lenézése. Ugyanis az átlagember kényelmes életében az ilyen stresszhelyzetek ritkák, s így nem azért nem tud higgadtan mérlegelni, mert hülye, hanem mert nem szokott hozzá. Ez egyszerű rutin, amire pl. egy profi katonának is szüksége van. Ezért vannak ugyibár a gyakorlatok. De mondok nyilvánvalóbbat: mi van akkor, ha a betörő helyett az asszonyt lövi valaki véletlenül? Az belefér?
Szerintem, aki lőfegyvert akar, annak oktatás és szintentartás kell, ami egyedül egy hivatásos közegben ellenőrizhető és biztosítható. De egyébként is: minek nektek lőfegyver? Milyen szituációban tartjátok indokoltnak az éles lőfegyver használatát? "Az oroszok a spájzban vannak?"
Érveket továbbra sem láttam az éles fegyver mellet, valamint nagyon kíváncsi lennék, hogy mit gondolnak erről a hivatásosok...?