A dronok veszedelmesek,nem szabad félválrol venni őket.Pont.
Ugyanakkor fétisizálni sem kell őket.A bevetésükhöz ugyanúgy felderitési információ kell.Az infót el kell juttatni a dronokhoz-vagy a dronok között áramoltatni.Kommunikáció kell.Az bemérhető és zavarható.A dronok programvezéreltek,nincs intelligenciájuk.Egy alakfelismerő algoritmus jóval könnyebben megzavarható,mint egy ember.Álcázás,ami amúgy is kell.A dronoknak nincs túl jó röpkészségük és sérülékenyek.Az apró drónok hasznos terhe kicsi,a robbanótöltet alakithatóságát korlátozza a helyhiány.Ez korlátozza a harci rész hatékonyságát.
Ugyanakkor a mai járművek erős páncélzatuak,növekszik a fő fegyver ürméret,terjed a programozható löszer (a kiegészitő fegyverzetnél is),alapkövetelménnyé válik a járművenkénti EW képesség és a hálozatos BMS rendszer.
Ugyanúgy lehet ellene védekezni,ahogy a maga idején a nyilzápor ellen is lehetett.Ez nem technológiai,hanem anyagi probléma.Mert a védelem lehetséges-csak drága,meg kell fizetni.
Sok mindenben egyetértek veled, de nem mindenben !
Azért az AI annak ellenére hogy nem egy emberi agy ma már rengeteg dolgot képes önállóan kezelni és döntéseket hozni, ráadásul szédületes sebességgel. A jövő csatáiban a támadó és védő oldalon is az AI-k fognak küzdeni egymás ellen az emberi tényező visszaszorul a háttérbe, persze parancsnoki, logisztikai, ellátói stb. funkciókba, amik szintén létfontosságúak a harcászati lépességek folyamatos szinten tartásában. lőszer és üzemanyag utántöltés, különféle modulok cseréje, újak telepítése stb. stb..
A dronoknak nincs túl jó röpkészségük és sérülékenyek.
Ebben te ne bízzál, ezek nem tescos meg aliexpresses kommersz drónok, hanem direkt a feladatokra tervezett célorientált fegyverek. Ez volt a kritika anno a harci helikopterekre is, de már a Vietnami háborúban is jött vissza olyan helikopter a bázisra amelynek a szétlőtt fülkéje helyén vázba kapaszkodott a pilóta és mégis repült és hazament vele. (persze kuka volt az egész roncs, de az ellenállóságot jól mutatta +1 példa: boszniában is sikeresen kijöttek a kommandók a pilóta mentéssel a súlyosan sérült egyik helivel is) Folyamatosan fejlődik a drónok találat tűrése is.
A dronok veszedelmesek,nem szabad félválrol venni őket.Pont
Így van, egyetértünk ebben.
Ugyanakkor fétisizálni sem kell őket.A bevetésükhöz ugyanúgy felderitési információ kell.Az infót el kell juttatni a dronokhoz-vagy a dronok között áramoltatni.Kommunikáció kell.Az bemérhető és zavarható.
Ebben tévedsz. Képesek már hadműveletekre önállóan, előre feltöltve őket infokkal, térképekkel, egy modern drón felett már nem tudod átvenni az irányítást, zavarással akadályozni a feladatában. Tesz rá nagyívben. Az egymás közötti kommunikációt ha közel vannak földközelben NEM tudod kiütni semmivel. A koordináta navigációs rendszerek vételét is hiába nyomod el helyileg (az összeset - GPS, BEIDU, Glonass, Gaileo), ha földet lát azonnal korrigálja a pozícióját méter pontossággal feladat közben az előre betáplált terepképek alaján, és ekkor is be fog találni egy 50x50 centéteres kockába, vagy egy mozgó objektum (harckocsi, légvédelmi ágyú, lézerágyú, mikrohullámú ágyú, parancsnoki vagy bármilyen más deffiniált jármű stb.) legkényesebbnek megjelölt pontjába. Akár "válogat" az emberek egységek között is csapásméréskor, hogy a "baráti tüzet" elkerülje.
Ugyanúgy lehet ellene védekezni,ahogy a maga idején a nyilzápor ellen is lehetett.Ez nem technológiai,hanem anyagi probléma.Mert a védelem lehetséges-csak drága,meg kell fizetni.
Sok minden boncolgatásába nem kezdek bele, de ezt az egyet még alapszinten elkezdem.
Egy komolyabb méretű fejlett drón támadás hatásos kivédése olyan iszonyatos költségekkel jár, hogy képtelenség a leggazdagabb legfejlettebb országoknak is ebből nagy számú hardvert kifejleszteni és legyártani, hadrendbe állítani és tartani. Ezért nem lesz ellenük megfelelő védelem sem. Nekünk sem lesz, ebben szinte teljesen biztos vagyok.
Nagyon köszönöm
@Negan -nak
@Xpert -nek
@Roni -nak
@bel -nek
@molnibalage -nak
@Gaudi -nak
@rudi -nak
@milagro -nak
@Hpasp -nek
@azim -nak
@szzsolt81 -nek (nem tudok mindenkit felsorolni sajnos) és mindenki másnak akik részt vesznek most és a későbbiekben ezen teljesen új és képlékeny állandó fejlődés alatt lévő harcászati területnek a boncolgatásában és az új technológiák és koncepciók idecipelésében hogy minél szélesebb spektrumban átláthassuk a harcászat ezen egyre fontosabbá váló szegmensét IS.
Én most egy kicsit látszólag kiszállok a postolásból, mert megírom azt a postot amit ígértem az embervadász drónokról, de ugye ebben a készülő postban a hozott anyagokban rengeteg további információ lesz a mai modern drón technológiáról. Számomra akkor sem volt új amikor ezt az előadás anyagot komoly tudományos szakemberek megjelentették a világ figyelmét felhívva rá demonstrációs drónok és fikciós video anyagokat készítve a témához, hogy az átlagemberek is megérthessék, ez a valóság, nem egy utópisztikus mese, és nincsenek már technikai akadályai modern robothadseregek építésének, amelyek ellen az emberek már csak újabb gépekkel fognak tudni harcolni. Az az igazság hogy félig már megírtam egy hete ezt a postot, de mivel nem volt teljesen kész és így nem küldtem el, a szerver letörölte...
Most írhatom újra mert nem volt lementve sehova.
A másik postom az egy fikciós kibontása lesz egy lehetséges front áttörési stratégia koncepciónak, amelyek alapját vegyes drónok alkotják, ezen kívül természetesen a mostani rakétás - löveges tüzérség is részt vehet benne. A légierő fontos résztvevője egy ilyen akciónak, mivel a stratégiai bombázók vinnék a drón egységeket bevetésre, a vadászoknak pedig a légelhárítással a srtatégiai bombázók teljes védelme a kiemelt feladatuk amíg a frontzóna közelében el nem eresztik a drónsereget. A "vegyes drónok" értelmezése: több különböző funkciójú drón együttes bevetése.
Az embervadász drónos postot mindenképp megírom ide mert az az alapokat tartalmazza a drónos témában, számtalan neves professzorra és tudományos intézményre hivatkozva, tehát nem lehet arra hivatkozni hogy ez az én szubjektív véleményem csupán.
Én magam elektronikai végzettségű vagyok + CNC, eléggé mélyen ismerem az elektronika sok területét. Már a 80-as években akkor csúcskategóriás mikroprocesszoros berendezéseket szervizeltünk, aztán nem sokkal később mélyen megismertem a nagyfrekvenciás technikákat is, a mobiltelefon rendszereket, és mindezeket hardver javítás mélységben. Számítástechnikát is nagy mélységekben ismerem, akár merevlemez szinten turkálok az adatokban. A repülés és űrtechnológia születésem óta érdekel és foglalkozom vele, ahogy a rakétatechnológia és a fejlett stratégiai fegyverek is. Repülőmodellezéssel gyermekkorom óta foglalkozom, drónokkal 10 éve. Ezért azt gondolom elég jól átlátom a témát, elég széles és alapos ismeretekkel rendelkezem hozzá.