@Leonidas !
Amit mondasz, az ebben a formában jogos. De két dolgot -szerény véleményem szerint- látni kell.
A környező országban még beszerzés alatt sincsenek ekkora mennyiségek. És ez fontos! Háborúzni még a Zrínyi által beszerzett csúcstechnológiával is csupán létező mennyiségek ellen tudunk, ha beérkeznek.
A másik nagyon fontos, hogy
ami problémát feszegetsz, az olyan, hogy még 5 évvel ezelőtt is feltették volna neked a kérdést, hogy mit csinálnál, ha Szerbia 300 tankot egy random kiválasztott pontra irányítva megpróbálna áttörni, te sem tudtál volna válaszolni. Halkan megjegyzem, hogy egyébként most sem. A II. vh. óta uralja a XX-XXI. század csatatereinek gondolkodását, hogy mind a mai napig nem tudtunk létrehozni olyan rendszereket, amelyek
pusztán védekező hadmozdulatokkal és beásott lövészárkokkal meg tudnának állítani az első falu határában több száz hk
egyidejű és koncentrált támadását.
Azt hinnénk, hogy ez a technológia fejlődésével és a háború elgépesítésével vele született fejtörő. Emlékezzünk 1066-ra! Oké, nem magyar történelem, részletesen nem is tanítják az iskoláinkban. A skandináv térségből érkező vikingek partra szálltak Anglia északi területein és
disznóorr pajzsformációban támadták meg az országuk védelmére felálló szigetlakókat. A honiak egyenes pajzsfala átszakadt és összeomlani látszottak a soraik, amikor az oldalszárny átkarolta a betolakodókat és végül felül kerekedtek. 1526. aug. 29. Mohács, 460 évvel az előző után; a nehézlovasok elsöpörték a betolakodók könnyű lovasságát és a gyalogságra zúdulva megroppantották a sorfalukat. Pár óra és több ezer halott múlva a törökök felőrölték a királyság vas öklét.
Remélem érthető a párhuzam. Ami számokról te beszélsz és amilyen képességeket hozzájuk rendelsz, arra teljes mértékben igazad van. De ha végig lövöd a meghódítani kívánt terület minden négyzetméterét nagyobb hatótávolságú tüzérségi eszközzel, mint ami neki van, akkor is eléred a célod és az élőerő bevonulásakor már nem marad lőhető célpont.
Viszont a válasz mindig ugyan az. Ha megindul a szerbek több száz páncélosa, az én gyanúm az, hogy óriási veszteségeket szenved a védekező fél,
amíg fel tudja őrölni. Kammm elmondta többször, hogy őt kiképezték két évtizeddel ezelőtt az ilyen helyzetekre. Rendelkeztünk védelmi alakzatokkal. Ettől függetlenül szerintem jelentős pusztítást végeztek volna/végeznének ma is az élőerőben.
@Wilson !
Egyetértek, vonjuk le a számunkra releváns következtetéseket és ne misztifikáljunk! Én is nem véletlenül igyekeztem kiemelni, hogy ez
egy összfegyvernemi csata volt, ahol vadászgépek, helikopterek, tüzérségi eszközök épp úgy szerepet játszottak, mint az általad említett Sigint és légtérfigyelő gépek. De ezek szerint megint nem ment át, hogy az örmény oldalon is volt minden, csak épp elvesztették a jóval kisebb darabszámok miatt és fentről elkezdték szabadon bontogatni az örmény harcállásokat az azeriek. (Még ha ez volt az első ilyen méretű drón bevetés, amire emiatt folyton hivatkozni fognak.)
Mi volt a gond? Alapvetően az, hogy nem is volt meg az erőegyensúly a két fél között, ami megvolt a '90-es évek elején. A döntően keresztény örmények egy demográfiai válság miatt folyamatosan fogytak, miközben a muszlim azerieknél egy demográfiai robbanás ment végbe és megsokszorozódott a népességük. Mire elszenvedték a vereséget, a háború már egy 3 milliós Örményországra és egy 10 milliós Azerbajdzsánra köszöntött be.
GDP (current US$) - Hungary, Armenia, Azerbaijan from The World Bank: Data
data.worldbank.org
A grafikonon jól látszik, hogy miközben a '90-es évek elején fej-fej mellett versengtek gazdasági erőben, addig az ezredfordulón túl már stabilan többszörös GDP lett a két ország között a
világválságok hullámzása ellenére is.
GDP per capita (current US$) - Hungary, Armenia, Azerbaijan from The World Bank: Data
data.worldbank.org
Miközben a GDP per capita ma épp úgy közel azonos kettejük között, mint ahogy 1990-ben volt. (A fegyverkezés tekintetében jelentős, hogy volt egy olajár miatti nagyon markáns elszakadás, amit egyes újság cikkek szeretnek túlmisztifikálni. De az első grafikon miatt és a mögötte lévő demográfia miatt szerintem érthető, hogy miért mondom, hogy nem ezt tekintem elsődleges és meghatározó oknak a fegyverkezésre költött pénzeknél.)
Tudom, és bocsánat, az emberek 80%-át az őrületbe kergetem a fórumon, hogy a Világ Bank grafikáit meg populációs adatokat hozok egy valós vagy egy fiktív háború megítélésének kezdetén.
Visszatérve mindkettőtök felvetéseire.
Tényleg nem modellezhető az örmény-azeri háborúból Erdély visszafoglalása. A két fél fegyverkezési versenye mögötti háttér sokkal jobban hasonlít az általam gyakran viccesen felvetett magyar-szlovén háborúhoz. És talán érthető, miért mondtam, hogy ha a következő alkalommal összetalálkoznak, akkor ugyan így járnak. Egyszerűen képtelen lenne Jereván kigazdálkodni olyan méretű fegyverkezési többletet, még orosz ingyenes segélyekkel együtt is, amit Baku ne tudna pár éven belül ellensúlyozni saját forrásból.
(És most jöjjön a lényegi mondanivaló, az általatok követelt következtetések ránk nézve!)
A másik nagyon fontos következtetésem az általam olvasottakból, hogy továbbra is döntő különbség lesz egy Szíriai Arab Hadsereg és egy Magyar Honvédség között. Az előbbit tényleg a frász kerülgeti egy ilyen túltelítő drón támadás gondolatától Izrael felől. Mert nekik nagyon vékony lesz a lehetőségük védekezni ezek ellen. Mi -szerintem- nagyon helyesen lépéseket teszünk ennek a problémának a kivédésére és egy pusztán eszközfölényre építő támadás esetén elképesztő méretű veszteségeket okozunk egy jól kiépített magyar védvonal esetén. (És nem a teljes Honvédségre gondolok, hanem hogy az adott frontszakaszoz 1 db Skyranger30, 1 db Leopárd2 és 2 db Lynx van a NASAMS és Gripen mellett, akkor a Leonidasz által elmondott támadásban több tízmillió dolláros veszteségek röpködnek az ellenoldalon is. Minden eszközt a hipotézis szerint immunissá tettek a GDP zavarás ellen. Mennyibe is fog ez a példában kerülni? Ha nem mindegyiket, akkor egy zavaró simán a földhöz vágja azokat és tömeges halál. 50 db "anyahajó drón"... mennyibe is kerül, ha ezek bekajálnak 1-1 Meteor rakétát? A Lynx IFV és a Skyranger gpú-ja hasra félezer mini drón leszedésére elég lőszerrel rendelkezik. Mennyibe is kerül az ellenségnél ennyi kilövése?) Hogy értsétek, szemben mondjuk Szíriával, ahol egy ilyen támadásnál durván 1 öngyilkos mini drón 1 elhullott katona. Beleszámolva azt, hogy kisebb csoportok közelében is robbanhat meg lennének ott is eredménytelen eszközök. Nálunk, ahogy elmondtam, óriási darab szám veszteség lenne, mire kifogynánk a lőszerből és az első katonák meghalnának. (Ha jól értettem, Leonidasz csak elég költséges cirkáló rakétákkal számolt, olyanokat nem említett, hogy ha lézerrel meg tudnak minket világítani, akkor az ágyúk okoslőszerei hamarabb és olcsóbban kivégeznek, mint hogy elfogyna minden pufogtatni valónk.)
Amikor drónokról, önvezető járművekről beszélünk és ezzel kapcsolatban egy szédítő ütemű automatizációról a hadseregben, akkor én kevésbé úgy látom, mint ami átvenné majd a helyét az élőerőnek a jövő hadseregében. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy
a drónok a jövőben a hadsereg egy fegyverneme lesz, mellyel számolni kell és amely növeli a szakadékot majd a jól felszerelt kis létszámú haderő és a tömeghadsereg között. (És itt beszélhetünk önvezető logisztikai járművekbe való befektetésről, pilótanélküli szf-i és légi felderítő járművekről, páncélozott gépek virtuális személyzetéről...)