Amúgy errôl a csodàról van valami hír azóta?
Nincs... szerencsére...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Amúgy errôl a csodàról van valami hír azóta?
Mindig ő jut róla eszembe, ha meglátom ezt a képet:Nincs... szerencsére...
Csodas terkep - Europaban az osszes problemas vagy csodnek bizonyult projectet is tartalmazza, de jo, hogy semmi kozunk egyikhez sem...
Szia,Hát ez megint egy nagyon attol függ dolog......
Egy nehéz IFVbe,ami utánpótlás nélkül amúgy se tud 3 napig,meg még egy napig se harcolni,abba szerintem is hót felesleges 3 napi deszantraj harcanyagot belezsúfolni.
De azt azért látni kell,hogy ma már az 1 napi harcanyag is olyan sok,hogy egy BMP-1be teljes mai nyugati felszereltségű személyzettel egyszerűen nem férne be.
Plusz a BMP-1 eredeti fegyverzete,védettsége,felszerelése ma már úgy elégtelen,ahogy van.Valójában már a maga korában sem vált be valami fényesen.Löveg pontatlan,hatótávja kicsi.Maljutka kézi vezérléses,éles harcba valójában nagyon alacsony volt a találati aránya.Védelméről meg elég beszédes,hogy zsidók M2 Browningokkal szitává luggatták (és ez arra is utal,hogy mennyire állja a tüzérségi repeszeket-ma már előformázott pct repeszes tüzérségi gránátok egyáltalán nem ritkák...).Aknavédelme lényegében nincs.
Én sem vagyok elégedett a Lynxel (többet igértek...),de az elavult BMPhez visszatérni,az nem megoldás.
M113 egy APC,BMP-1 meg egy IFV akart lenni.Szia,
Amit a jelenrol irtal, abban szerintem is igazad van, de hogy erted azt, hogy a "a maga korában sem vált be valami fényesen"?
Az M113-as teste birja az M2-es sorozatot? Azt nem is emlitem, hogy a tornya birja-e; hiszen nincs tornya egyaltalan.
A loveg pontatlanabb nagy tavolsagon, mint az M2, viszont cserebe olyan tuzerot kepvisel, ami mellett az M2 elenyeszoen gyenge, kozepes tavolsagon is.
Szoval a felsoroltakbol egyedul az aknavedelem ami valoban kerdeses, lehet hogy abban az 1 jellemzoben jobb az M113.
Maljutka: igen, idoigenyes kikepezni a kezeloket, cserebe kepes volt barmelyik ellenseges MBT-t megsemmisiteni barmelyik szogbol.
Már amikor nem volt szálszakadás.Szia,
Amit a jelenrol irtal, abban szerintem is igazad van, de hogy erted azt, hogy a "a maga korában sem vált be valami fényesen"?
Az M113-as teste birja az M2-es sorozatot? Azt nem is emlitem, hogy a tornya birja-e; hiszen nincs tornya egyaltalan.
A loveg pontatlanabb nagy tavolsagon, mint az M2, viszont cserebe olyan tuzerot kepvisel, ami mellett az M2 elenyeszoen gyenge, kozepes tavolsagon is.
Szoval a felsoroltakbol egyedul az aknavedelem ami valoban kerdeses, lehet hogy abban az 1 jellemzoben jobb az M113.
Maljutka: igen, idoigenyes kikepezni a kezeloket, cserebe kepes volt barmelyik ellenseges MBT-t megsemmisiteni barmelyik szogbol.
Szia,M113 egy APC,BMP-1 meg egy IFV akart lenni.
73ban a zsidók nagyon egyszerűen megoldották.Kisérőgyalogság sasolt,és ha észlelték az inditást,vagy a hk szétlőtte a BMPt,vagy ködösitettek,és az irányzó nem látta a célt.Már amikor nem volt szálszakadás.
Szia,
Kicsit pontosabban: a BMP-1 megteremtette az IFV fogalmat.
Marpedig az, hogy kategoriat teremt azt is jelenti, hogy ujkoraban a messze legjobb volt, mert egyedul volt a kategoriajaban.
Eros tulzassal orokke igy volt, hiszen 1966-tol volt rendszerben, 1980-tol viszont rendszerbe allt a BMP-2. Ezzel szemben ebbol az 1966-1980 intervallumbol kicsuszva, 1981-ben rendszeresitettek az M2 Bradley-t (nyilvan az eros tulzas reszben abban nyilvanul meg, hogy a BMP-2 rendszeresitesetol meg rendszerben maradt az 1-es, vagyis nem korrekt 1980-ig szamolni az 1-est, masreszt a Mardert figyelmen kivul hagytam).
Mondjuk ez a HS30 is egy ergonómiai rémálom volt ám...viszonylag hamar dobták is.
Ezt pl minek nevezzük?HS30,a BW lövészjárgánya.20milis gá,zárt toronyban.Ha az ugyanigy felfegyverzett AMX10P IFV,akkor ez mitől csak APC?
De igen,a BMP-1 hivatalosan az első BMP.Papiron félelmetes szerkezet volt,a gyakorlatban meg nem.Ennyi.
Szia,Amúgy az Sd.Kfz. 251/23-as is elmegy IFV-nek...
Pedig 25 évvel később kifejlesztett Marder IFV-ben is 20mm-es gépágyú volt illetve van még ma is...Szia,
Hat, egy apro problema van vele: "Probably never built." Es a 20 mm-es loszer eleg gyengecske volt a II. vilaghaboru masodik feleben (persze, ha letezett urmeret feletti loszer hozza, akkor nem).
Miért volt gyenge?Szia,
Hat, egy apro problema van vele: "Probably never built." Es a 20 mm-es loszer eleg gyengecske volt a II. vilaghaboru masodik feleben (persze, ha letezett urmeret feletti loszer hozza, akkor nem).
Szia,Pedig 25 évvel később kifejlesztett Marder IFV-ben is 20mm-es gépágyú volt illetve van még ma is...
Sőt: a második világháborúa német 20mm-es 20x138B kaliberű volt, míg a Marder 20x128mm - szóval még gyengébb lőszert használ a Marder mint a 2. vh-s FlaK-38...
Szia,Miért volt gyenge?
Rh202 20x139 lőszert használjaPedig 25 évvel később kifejlesztett Marder IFV-ben is 20mm-es gépágyú volt illetve van még ma is...
Sőt: a második világháborúa német 20mm-es 20x138B kaliberű volt, míg a Marder 20x128mm - szóval még gyengébb lőszert használ a Marder mint a 2. vh-s FlaK-38...
Eredetileg semmiféle IPTR nem volt a Marderon,csak benne,a deszantraj felszereléseként.Ahogy az AMX10P (ami szintén 20x139 lőszeres F2 gá-t használta) sem rendelkezett IPTRval,csak a deszantrajnak volt dedikált pct fegyvere.Szia,
A Marder-en a MILAN volt a panceltoro fegyver, nem a gepagyu!
Ilyen is volt: Sd.Kfz. 251/10Szia,
Amennyire en tudom, IFV-tol elvaras, hogy kepes legyen megsemmisiteni MBT-t ha elsonek nyit tuzet, ezt a II. vilaghaborus nemet gep eseteben ugy tudom ertelmezni, hogy kepes legyen T-34-t kiloni frontbol, ha az elbambul.
Az en tudasom szerint erre a 20 mm-es gepagyu keves volt, a 37 mm-es volt az, ami alkalmas volt erre, megha harchelyzetben nehezen is kihasznalhato ez a kepessege. Marmint az elozo hozzaszolasban szereplo urmeret feletti loszerrel volt kepes kizarolag ez is lekuzdeni a celt: