Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mondjuk igény esetén könnyen növelhető a Leclerc töltőjének a kapacitása is, hisz az gyakorlatilag egy futószalag= ha növelni akarod a kapacitását, akkor semmi mást nem kell csinálnod csak növelni a futószalag hosszát, azaz szélesíteni az egészet.
Úgy, hogy jelenleg az elektronika az autoloader mellé van rakva, ha átpozicionálják akkor az elektronika mellé mehetne még lőszer.nem igazán értem, hogyan akarod könnyen növelni az autotöltő kapacitását....azt, hogy hány lőszer fér el egymás mellett azt a torony szélessége korlátozza...a jelenlegi szélességben 130mm-ből pl. csak 20 férne bele, a 140mm-ből meg csak 18
de egyébként meg nyilván az EMBT-ben is úgy van, mint a KF51-ben hogyha elhagyják az operátort, akkor mehet még a testbe plussz lőszer
Úgy, hogy jelenleg az elektronika az autoloader mellé van rakva, ha átpozicionálják akkor az elektronika mellé mehetne még lőszer.
Akár a a tetejére, biztosan van más opció is.és azt ami annak helyén van ahová át akarod rakni azt az elektornikát, azt utána hova rakod??
nyilván minél kisebbre veszed a tank térfogatát, annál nehezebb a belső elrendezést optimalizálni
Akár a a tetejére, biztosan van más opció is.
Én semmiképp nem raknék ember közelébe lőszert. Ennek alapvetésnek kell lennie egy újgenerációs harckocsinál. A küzdőtérbe rakott lőszer mindenhogy rossz, a különböző megoldások csupán a rossz állapot milyenségén változtatnak, tehát a szarból várat esetei.igen...az, hogy elhagyod az operátort és lőszert raksz a helyére
Azt meg jobb lesz ha mindenki megérti, hogy nyugaton nem fogják elengedni a 4fős kezelőszemélyzetet (kisebb csoda kell hozzá). Ez ugyanis nem technikai vagy technológiai kérdés, hanem elvi. Nyugaton a (németeknél és amerikaiaknál mindenképp) az üzemeltetés (ezalatt értem a harcot, a kiszolgálást és a mindent is) 4 főre van megalkotva, ők így látják legjobban biztosítottnak egy harckocsi mint fegyverrendszer képességeinek a maximalizálását.
A 4. embernek ha csak malmozik harc közben akkor is elengedhjetetlen szerepe van a nyugati (főleg a német és amerikai) alkalmazási elvekben. Persze nem fog malmozni, és ha drónja nem lesz akkor lehet, hogy ő kezeli valamelyik RC géppuskát vagy a gépágyút pl az EMBT-n.nem gondolod, hogy csak ezért fognak magukkal kocsikáztatni egy 4. főt? csak mert ha nincs drón akkor a 4. ember csak malmozik...
egyébként meg a T14-ben hol is van a lőszer?
A 4. embernek ha csak malmozik harc közben akkor is elengedhjetetlen szerepe van a nyugati (főleg a német és amerikai) alkalmazási elvekben. Persze nem fog malmozni, és ha drónja nem lesz akkor lehet, hogy ő kezeli valamelyik RC géppuskát vagy a gépágyút pl az EMBT-n.
Ez hogy jött ki? Mármint a térfogatos dolog.csakhogy az optimalizálási kérdés az lesz, hogy 4. főt akarnak-e vagy inkább több lőszert...szerintem nem triviális a válasz
egyébként meg nincsenek csodák....a 30 darab 130mm-es lőszer térfogata van annyi mint 40 darab 120-nak...emellett ráraksz még egy 30mm-es RC gépágyút, beleintegrálod a Trophy-t és közben meg a torony térfogatát masszívan visszavágod... a dolgoknak valahol el kell férniük...
Ez hogy jött ki? Mármint a térfogatos dolog.
Ha a tömegkülönbségtől eltekintünk akkor is kiválóan látszik, hogy egy ember egy harckocsiban át nem pakolja márcsak a méretéből adódóan sem a 130-as lőszer. Nem fér el a küzdőtérben. Aki nem tudja elképzelni annak leírom, hogy ezt a lőszert kéne a vezető mellől a torony hátuljába eljuttatni. Ez a küzdőtér két legtávolabb eső pontja.
Úgy, hogy nem elég csak az, hogy befér, nem elég, hogy fizikailag a sofőt mellett van hely (pl nem lóghat be a toronykoszorúba). Annak a helynek megfelelő alakúnak is kell lennie. Pl ha fél köbméter kell, akkor nem mind1, hogy, az a fél köbméter téglatest vagy kocka alakú hiába egyforma űrtaltalmúak.mi a kérdés?
eleve nem értem hogy kapcsolódik ez a kérdés/állítás ahhoz amit én mondtam
Úgy, hogy nem elég csak az, hogy befér, nem elég, hogy fizikailag a sofőt mellett van hely (pl nem lóghat be a toronykoszorúba). Annak a helynek megfelelő alakúnak is kell lennie. Pl ha fél köbméter kell, akkor nem mind1, hogy, az a fél köbméter téglatest vagy kocka alakú hiába egyforma űrtaltalmúak.
Nem csak a térfogat számít hanem a forma is. Pl a Leopard 2 teknőjébe a sofőr mellé nem rakhatod, mert hiába csökken 1 fővel a kezelők száma (veszd ki a töltőt és rakod a helyére az iranyzót), ha nem tud elfordulni a torony, mert a lőszer belóg a toronykoszorú alá. Érted?de pont ezt magyarázom én is...miközben összességében csökkentik a hk térfogatát, belepakolnak még csomó mindent.....szóval nehéz lenne 30 darab 130mm-est magával vinni....ettől függetlenül az RM azt állítja, hogy ha nincs operátor akkor berakható a helyére 10 lőszer...de nyilván annak az átpakolása nem lenne leányálom
Nos , még 2 ilyen rajzot megnézek a júliusi op.előtt , (remélhetőleg lesz ídőpont).akkor inkább magam megcsinálom.Az érzéstelenítést úgyis elcseszték legutóbb.Tessék lerajzoltam a két harckocsi tornyát sematikusan, hogy mindenki értse hogy miről van szó.
EMBT:
Kf51
nem igazán értem, hogyan akarod könnyen növelni az autotöltő kapacitását....azt, hogy hány lőszer fér el egymás mellett azt a torony szélessége korlátozza...a jelenlegi szélességben 130mm-ből pl. csak 20 férne bele, a 140mm-ből meg csak 18
de egyébként meg nyilván az EMBT-ben is úgy van, mint a KF51-ben hogyha elhagyják az operátort, akkor mehet még a testbe plussz lőszer
MTU MB 883-as motort és új kisebb hajtásláncot, szóval EuroPowerpack-et kapott, a motortérből vagy 2-3 m3 hely felszabadult. Van hová pakolgatni a dolgokat. Jó gép ez.Úgy, hogy jelenleg az elektronika az autoloader mellé van rakva, ha átpozicionálják akkor az elektronika mellé mehetne még lőszer.
MTU MB 883-as motort és új kisebb hajtásláncot, szóval EuroPowerpack-et kapott, a motortérből vagy 2-3 m3 hely felszabadult. Van hová pakolgatni a dolgokat. Jó gép ez.