1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

EMBT (European Main Battle Tank)

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Masztiff által indítva @ 2018. augusztus 13..

 1. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Jelenleg a Leókat veszi mindenki, de attól még német maradt.
   
  tonyo and arcas like this.
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Sztem felesleges mert még változhat párszor ez az európai elképzelés. Maradjon így. Legalább tudjuk hogy német francia európai elképzelés. Ha netán pár év múlva már lesz valami elképzelés és vonal akkor igen.
   
  endre and Mackensen like this.
 3. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Háát ha jól emlékszem, akkor a PESCO-ban még EMBT-ként futott. Az MGCS-t meg vállalati szinten használják, ezzel előrevetítve, hogy ha kész, akkor nem csak Európában szeretnék árulni. Aztán lehet, hogy a végén Leopard 3-nak fogják hívni. :)
   
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az Olaszok is gondolkoznak azon hogy csatlakoznak a programhoz
  "...Rome, 16 June 2020 – According to the Italian Undersecretary for Defence Giulio Calvisi, Italy might join the MGS (Main Ground Combat System) programme. “During recent bilateral talks with the German counterpart, the possibility of allowing Italy to participate in the so-called Main Ground Combat System programme, which aims at the development of a new main battle tank, emerged,” Calvisi said, underlining that the Ministry of Defence is committed to identifying further possible solutions should the project being currently underway by the CIO (Consorzio Iveco DV-Oto Melara) would not meet expectations. The CIO received a development contract worth 35 million Euro for the Mid-Life Update of the Ariete MBT, that will bring to the delivery of three prototypes. The Ariete MBT is currently in service with three tank regiments in the Italian Army, these units fielding a total of 123 tanks. According to the 2019 Army Report the current availability of the Ariete MBT is around 40%...."
   
  Terminator likes this.
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  130 mm -es löveg.:eek::hadonaszos:
  Ha jól látom a torony más.
  Ez nem a Leclerc torony, de a videóhoz mellékelt szöveg szerint aitomata töltő végzi a töltést.

  Megjegyzés: a Leo2A7 helyett.nem lehetne inkább ilyet kérni?
   
 6. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ez egyértelműen a Leo vonal továbbvitele.Talán a Leo 3 protója.Ha kiforrottá válik,nyilván ezt kell rendelni.De igy ránézésből szerintem a mostani toronyba is beépithatő lesz a fegyverrendszer.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mikor elvileg már gyártják a harckocsikat?
  Biztos megérné elsőnek és egyedüli üzemeltetőnek lenni? Kis mennyiségben? Anélkül is iszonyatosan drága fegyvernem a harckocsi.
  A kommented külön érdekes azért, mert néhány hónapja még kb. azzal jöttél, hogy a drónok miatt a hk. elavult és felesleges is.
   
  svajcibeka, fip7, Rotten878 and 2 others like this.
 8. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egyenlőre kicsit zavaros a dolog mert ha jól látom az új 130 mm es Rheinmetal tornyot egy Challanger 2 alvázra tették.
  Talán csak azért mert a konkorrns KMW - Nexter páros a Francia 140 mm es ágyú mellett tette le a voksát?
  Mindenesetre izgalmasan néz ki dolog...;)
   
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az alváz lényegtelen.Volt már a Vickersnek is ilyesmi vegyes protoja,csak akkor a Leo alvázra tették az angol tornyot.
  Egyenlőre semmi se biztos.De szerintem a 140milis lőszere már túl nagy,miközben bőven elég a 130milis is a belátható ideig.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Hát, végül is persze, ha a torony gyűrű elég nagy, a tömeg még belefér a határokba és a vezetőnek is marad elég hely ki-beszállni akkor persze rá lehet tenni.
  Mindenesetre én nem olvastam olyasmit hogy az Angolok megrendeltek volna ilyesmit.
  Eddig arról volt szó hogy a Rheinmetall / BAE Systems páros egy sokkal kisebb léptékű modernizációt kínál a Briteknek Challenger élettartam hosszabítás címén.
  Eddig csak arról volt szó hogy:
  - egy a meglévő tornyot alakítják át egy 120 mm es L/55-ös agyúhoz,
  - lecserélik a parancsnoki és irányzó.műszereker,
  - lesz egy APS rendszer,

  Ez a 130 mm torony elég új dolog és ezzel szerintem egy ütőképesebb harckocsit hoznak létre mint a KMW- Nexter EMBT vagy a Leo2 A7
   
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az is lehet,hogy az L55 löveg beépitése problémás az eredeti,osztott lőszeres L30 löveghez tervezett toronyba.És ha már új tornyot terveztek,130milis ágyúhoz tervezték.Ha mégse kell az új ágyú,belefér a 120as is.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ne őrüljetek meg!Ez a torony azért van mert valamivel tesztelni kell az ágyút meg a töltőgépet!
   
  fedett_mókus likes this.
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  És igen.Az is lehet,hogy túl sokat látunk bele.De ez a torony azért többnek tűnik egy sima tesztplatformnál.Egy komplett,kész felderitő-tűzvezető rendszerrel ellátott toronynak tűnik.
   
  rudi likes this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az azért durva lenne,ha nem férne be a lőszer meg az ágyú a Challanger 2 tornyába.Nem tudom hogy van a lőszer a Challenger 2-be de tuti,hogy nem egysoros a torony hátsó részében a lőszertároló.
   
  fedett_mókus likes this.
 15. dkes

  dkes Well-Known Member

  Ami lényeges ezen francia-német közös fejlesztési projektben, hogy véleményem szerint pont úgy fog működni, mint az összes többi előző.

  A közös fejlesztés és maguk a proto -k is rendkívül hasznosak az új "know-how" -k, technológiák és tapasztalatszerzés tekintetében. Aztán majd, ha körvonalazódnak a különböző igények alapján eltérő MBT szükségessége (valamint a saját hadiipar támogatásának igénye), akkor majd úgyis különválik két ágra. Ez a németeknél majd a Leo 3 -ban (valószínűleg ez lesz a neve) - a franciáknál meg majd pl. AMX-82 lesz (hozzáadtam 26 -ot az AMX-56 -hoz, mint ahogyan az előd AMX-30 -nál is gondolkodtak :)) ...

  Ilyenformán az, hogy a proto -knál jelenleg milyen teknőt milyen toronnyal stb. párosítanak az majdnem mellékes (igazából a fejlesztésben résztvevő német-francia tandemnek számít valamennyire). A mindenki mást majd a végeredmény fogja igazán érdekelni, ami meg még a legszerencsésebb forgatókönyvekkel is számolva évtizedes távlat még.

  Amiről viszont nincs szó kellő hangsúllyal az a kaliberváltás. Tegyük fel, hogy beválik. Véleményem szerint akkor is sokkal "nyögvenyelősebb" lesz ez, mint az előző generáció 105 mm-->120 mm váltása. Egyfelől ez sokkal inkább "must have" volt - másfelől volt a háttérben egy hidegháború is, mellyel lehetett "tüzelni" a fejlesztéseket illetve magát az átállást.

  Mostanában láthatjuk, hogy még a Leo 2 -t használó országoknál még a típusosztályon belül (és ugyanazon kaliberen) maradva is jó sok "fejvakarást" okoz még egy "sima" modernizáció is - még akkor is, ha Nyugat-Európai országokról is beszélünk. Az ő szempontjukból is elő fognak jönni olyan hülye kérdések, mint egyfelől a két külön logisztika párhuzamos üzemeltetése. Ez tekintve a mennyiségi szempontokat is (jelenleg rendelkezésre álló eszközök és lőszer mennyisége) és egyéb kérdéseket is. Az "egységesülő" (hadi szempontból) Európával kapcsolatban pedig az interoperabilitás kérdése más nemzetek harci egységeivel akár csak a közös gyakorlatok vagy éppen missziók szempontjából. Ekkor már előjönnek olyan országokkal történő együttműködés kérdése, akik anyagi szempontból "nem annyira szerencsések", mint nyugati társaik (azaz sok helyen nem a 130 mm -es MBT -k lesznek a fő erők valószínűleg). Itt gondoljunk az ilyen-olyan - akár minket is érintő, többnemzeti harccsoportokra stb. (évtizedes távlatokban gondolkodva ez lehet "mégilyenebb" lesz) ...

  Namost egyfelől lesz a németeknél Leo 2 vonalon is szerintem még egy modernizációs csomag az A7 vonal után is. Egyfelől szerintem Ők sem tudnak egy-az-egyben kvázi azonnal - másfelől nem hagyhatják figyelmen kívül (üzleti szempontból sem) a jelenlegi egyéb üzemeltetők hasonló igényit sem. Persze itt felhasználhatják majd a tapasztalatokat az EMBT projektből is (tűzvezető rendszerek, szenzorok, kommunikációs rendszerek, akár új lőszertípusok 120 mm -es új "deriváltjai" stb.). Majd itt jönnek a "kemény kérdések" nekünk is ...

  Tegyük fel, hogy a német vonal "bejön" majd nekünk (a tervezett 44 db Leo 2A7+ és 12 db Leo 2A4). Mondjuk egy évtized múlva elkezdünk gondolkodni (még nem megrendelni !!), hogy "elférne" nálunk egy második hk. zl. is ... Akkorra mondjuk körvonalazódik is, hogy mondjuk ezen EMBT projekt alapján körvonalazódó Leo 3 jó lesz és ez "lesz a jövő". Akkor merre tovább?

  Egyfelől várhatóan - alapul véve a a jelenlegi Leo 2 üzemeltető országok is hasonlóan gondolkodnak majd - elképzelhető, hogy megjelenik a piacon egy "szabad szemmel is látható" mennyiségű Leo 2 -esek (igaz, akkorra már javarészt "igen leharcolt" állapotban, de lehet, hogy némileg "jóárasítva"). Ehhez ugye várhatóan elérhető lesz még modernizációs csomag is ekkor (ugyanakkor ezt követően már nem nagyon). Ez elég csábító tudna lenni adott esetben ...

  Ugyanakkor korábban amikor szóba került a kérdés, akkor fejtegettem, hogy ezen időtávban, ha kellene nekünk második hk. zl. is, akkor már a Leo 3 vonalban lenne érdemes gondolkodni, akkor is, ha ez némileg drágábbra jönne ki (valószínűleg nem sokkal, mint egy potens Leo 2 + modernizáció) illetve vegyes logisztikát eredményezne. Ennek oka, hogy egészen egyszerűen ez a jövő és már középtávon (pár évtizedes távlat) is gazdaságosabb lehet ezt "reszelgetni" illetve üzemeltetni, mint, ha majd akkor kellene 2 hk. zl. -t váltani a hozzá tartozó lőszer adaggal. Leo 2 -n maradva (a 2. hk zl. -t is alapul véve) gyakorlatilag hosszabb távon jegyet váltanánk az EU második vonalas MBT vonalára (tudom ez jelenlegi szemmel első látásra viccesnek tűnik, de ...) ... A kompabilitási dolgokról nem is szólva - az átmeneti időszakban (ez ugye jó pár évtized) - akár a többnemzeti harccsoportokban illetve akár ezek gyakorlatain is bármelyik kaliber logisztikájával képviseltetni tudnánk magunkat - bármelyik is lenne az igény ...

  Zárójelben, ha a jövőben akár a Leo 2 -k komplett cseréjében (Leo 3 -ra) is gondolkodnánk, akkor az is aránylag egyszerűen kivitelezhető lenne ekkora mennyiségben (legalábbis egyszerűbben, mint bármely más jelenlegi Leo 2 üzemeltetőt alapul véve) - vevők biztosan akadnának ezekre, de írtam is, hogy nem feltétlenül ebben az irányban gondolkodnék ...

  Kérlek ne abban gondolkodjatok illetve kössetek bele, hogy "még több év mire beérkeznek a Leo 2, de már le akarja cserélni vagy mit?" meg hasonló jellegű dolgokba. Ahogy igyekeztem kihangsúlyozni fentebb ezek a távlati jövőre illetve jónéhány évtized távlatában levő gondolkodást feltételez a részemről ...
   
  fip7 and L.O.B like this.
 16. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ez még nagyon proto, britt teknő, francia-német torony, nem kell bele semmit se látni még, azért gyúrták össze hogy az ágyut tudják tesztelni
  Leo2A7 helyett meg semmi nem lenne jobb, ha egyszer lesz Leo3 az még vagy 10 év, nekünk meg kb tegnapra kellettek volna a harckocsik, megvettük a legjobbat, picit örüljünk már és értékeljük...
   
  fip7, molnibalage and Pogány like this.
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Van már kép és cikk is...
  Nem teszt platform hanem prototipus.
  [​IMG]
  https://www.armyrecognition.com/def...s_new_leopard_tank_mbt_with_130mm_cannon.html
  A cikk szerint ez egy Leo2 teknő módosított első résszel, de szerintem ebben a cikk téved.
  Én akárhogyis nézem szerintem ez egy Challenger 2 teknő.
   
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Hát nekem is egy továbbfejlesztett Challenger alváznak tűnik.A futómű és a vezetőállás is azt mutatja.Nem egy röviditett Leo.Meglehet megkapta a Leó motorját és váltóját.
  A torony nekem egy kész prototipusnak tűnik,nem csak egy tesztplatformnak.
  Lynxhez is javasolnak egy 130mils ágyús tornyot.Lehet,ez lesz ahoz is.
   
 19. rudi

  rudi Well-Known Member

  Kicsit furcsa de nekem úgy tűnik mintha a parancsnok és az irányzó továbbra is egy oldalon (jobb) ülne.
  Ha a torony hátsó részében lőszer tároló és töltő automata van logikusnak tartottam volna hogy - mint a T72 nél.és a Lecrecnél - a parancsnok és az irányzó a lövegtől jobbra-balra ülnek.
   
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Két búvónyilás van.Jobrol-balrol.Jobb egyértelműen a pk állása.Viszont előtte van a célzórendszer.De manapság ez nem feltétlenűl jelenti azt,hogy ott az irányzó széke.Az elektro optika képét bárhova vetithetik.A bal oldalon lévő optikai periszkóp lehet a tartalék hagyományos irányzék.
  És ha szerintem ez több is egy sima tesztplatformnál,de még nem is egy kiforrott sorozatgyártásra kész torony.Prototipus.
   

Ezen oldal megosztása