Romániát is támadják a zöldek, mert vízerőműben látják a jövőt, nem pedig a szent napban és szélben...
Mondjuk érdekes módon náluk turistalátványosság 1-1 ilyen, nem pedig azon keseregnek, hogy betonból van és nagy.
Nézzük meg Románia jelenlegi, beépített vizierőműves teljesítményeit:
6 640 MW , vagyis több mint 3X Paks..
Blog írása pillanatában most 2 140 MW -al termel, lehet hogy az este 7 órás csúcsra tartalékolja az erejét (és a vizét) Nézzük meg majd akkor hogy igaz ez, a napelemei most 20% on termelnek, Romániában felhős az ég?
Én megértem a románokat, a magyar küldöttséggel történő, többszöri látogatásaim során a Vaskapun kívül megtekintettem a zeteváraljai
3 MW-os törpe vizierőművet is, egy Csau idején elkezdett, 1993 ban befejezett egyszerű sújygátas tárolóra utólag rátelepítve.
A tározó:
Saját fotóm az egyik gépcsoportról, a háttérben a villamos vezérlőpult látható:
Viszonyításképp, a generátor magassága a szellőzőinél kb 2 méter magasan van.
Mit termelhet ez? 8760 óra X 1 MW átlagos kihasználtság, de csúcsidőkben :
8760 MWh X 100 Euro / MW = 876 000 Euró / év..
És ezt úgy végzi hogy a tározó falába csak egy üzemvíz csatornát kellett a gát aljába építeni, a tározó már megvolt..
Pont ennek a tárolónak van egy másik, nagy szerepe hogy emiatt nem öntött ki a Küküllő a 2005 augusztusi villámárvíz során Székelyudvarhelyen, és dönti romba azt, mert ugyanakkor akkor a szomszédos Nyikóvölgyben a megáradt patak Tisza szélességben, helyenként 3 m magasan az alábbi károkat okozta, újságból idézve:
A rohamosan áradó Nyikó patak hét településen tizenhat áldozatot követelt. Az emberemlékezet óta nem látott áradás 29 lakóházat semmisített meg, közel 2000 lakó- és gazdasági épületben tett kárt. A mély döbbenetet tettek sora követte: a károk helyreállítása példátlan összefogást eredményezett.
(Forrás: Székelyhon.ro → https://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/tiz-eve-pusztitott-nagy-arviz-a-nyiko-menten#)
Tanúsíthatom hogy így volt, mert aznap Udvarhely felett lévő dombokon kirándultam Szerencsémre este 6 után időben észrevettem a felfejlődő felhözetet és kijöttem, leálltam a szeredai országúthoz 50 méterre, kővel leszórt úton. Mikor a vihar lecsapott, a víz mint a dézsából , a kocsi elejét sem lehetett látni bentről, ez kb egy órán át hömpölygött moccanni sem lehetett.
A következő posztban kifejtem,
miért köszönheti fennmaradását Udvarhely a felette lévő víztározónak.. akkor augusztusban.
Ez hozzátartozik a tárolós környezetvédelemhez..