Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 662
46 664
113
Ha már ismét szóba került az SMR:

Nagyjából valami hasonlót fejtegettem nyomingerként. De most olvasom ezt először.
Nyilván van piaci szegmens, amit letarolhat az SMR, de nem akkora megváltás lesz, mint aminek be lett harangozva.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 857
14 853
113
legnagyobb hírhamisító maga a kormány, és a hozzá tartozó közbulvár lakájmédia. Tessenek csak megnézni a helyreigazítási perek "elszenvedőit"!
Ja, és ne a "közmédiában", mert ilyenekről ott kuss van!
Ilyen már rég óta nincs, hogy közmédia. A média azé világszerte, aki az elmúlt évtizedekben felvásárolta, hiszen valahol le kell hoznia a M.I által segített F.O.S médiás cikkeket - hetente mocskolva egyes vezetőket, konkurrenciát, el kell hinteni a hivatalos "narratíva" gondolatokat az emberek fejében. A többi látszólag "független" tájékoztatással is h úgy mondjam, gondok vannak.

Persze értem én, hogy egyfajta inkvizíciót akartok, és ha lehetne, máglyán égetnétek el mindenkit, aki nem a kormány mellett hazudik.
Lett nekünk egy hivatalunk is (szuverenitásvédelmi), amit pont ezért állítottak fel nemrég, az egykori ÁVH mintájára.
Már nem elég az ellenzéki pártok ellehetetlenítése, csírájában akarnak elfojtani minden, a kormány szemszögéből kínos hír kiszivárgását is.
Ki akar itt inkviziciót? Csak normális tájékoztatást.. Tudom hogy ez a mai helyzetben egy lehetetlen kívánság

Az általatok csodált Putyinéknál meg ugye már teljesen tökéletesen működik ez e rendszer. Aki szembe mer szállni, az kiesik a sokadik emeletről, mérgezést kap, sugárfertőzést, vagy egyszerűen mondvacsinált indokkal lecsukják, ahol hirtelen meghal.

Senki sem tökéletes, Putyin sem az, így a rendszere sem. De ha a választékot megnézed körben a világon?
Legalább ő tett arra vonatkozva valamit hogy az ujságírók legalább az ő országukban - kevesebbet hazudjanak. Jó lenne ha ez az egész világon bevett szokássá alakulna - és a politikusoknak választáson való induláshoz - legalább erkölcsi bizonyítványt kellene szerezniük. Jelen helyzetben tudom hogy ez kizáró ok lenne, de valahol el kellene kezdeni?

A világon ha megnézed az összes országot, most a felfokozott hangulatnak megfelelően - túl sok a bekövetkező "baleset". Ez Nyugaton is általános jelenség - pld a Burisima gáz és olajkitermelő cég ukrán könyvelőnője feljelentette a saját főnökeit (Biden család) az offshore pénzmosások miatt, pedig annak idején a kevésbé tiszta ukrán vállalkozói környezetben nevelkedett, edzett volt, a gyomra sokat bírt - eddig.
Az USA-ba ment jogorvoslatért, a beadott anyagát az ügyészek egyik államból a másikba dobálják át, annyira forró dolgokat tartalmaz senki nem mer vele kezdeni valamit - legalább is míg Biden hatalmon van.
És érdekes ilyen körülmények között a könyvelőnő hirtelen, demokratikusan öngyilkos lett , saját magát kétszer, hátulról fejbe lötte egy sörétes puskával. Látod ez egyből sikeres öngyilkosság.
Ehhez képes mindíg röhögök, hogy az oroszok éveken keresztül kisérletezgetnek novicsokkal - ugyanannál a kuncsaftnál..

Az oroszoknál meg túl jól sikerült a Prigozsin féle nyúlkiugrató, egyfelvonásos harcibalett egész napos előadás "Puccs vagy amit akartok - ki velem s ellenem? " cimmel , nagyon sok nyúl ugrott ki a bokorból, még évekig tart őket levadászni, hiszen a szolgálatoknak most van fontosabb dolguk is.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 857
14 853
113
Az elektromos energia ugrásszerű áremelése, köszönhetően az eröltetett, gondolkodás nélküli Bezöldülési politikának, betett az elektromos autók értékesítésének is, erős eladás csökkenés van a piacon.

Ennek hatására akkumulátorból is lényegesen kevesebb kell majd a betervezetteknél - Iváncsai akkumulátorgyárban tömeges elbocsájtás műszak közben a múlt héten..

"Bod Péter Ákos közgazdász a híradónak azt mondta, a kirúgások mögött az állhat, hogy a korábbi tervekhez képest sokkal kevesebb elektromos autót adnak el Európában, és ezzel a munkaerőigény is csökken. „Sajnos az a magyar iparpolitika, ami az összeszerelő üzemmé tette ezt az iparágat, ez most megbosszulja magát, mert a kockázat az Magyarországon van” – nyilatkozta a korábbi jegybankelnök."


Frankó, ez azt jelenti hogy egy - két éve már benne ülünk a Zöldválságban, most kezdenek kibontakozni a hatásai. Gondolkozom hogy évekkel később az üres akkugyárakból mit lehetne csinálni?

Régen azt tanultam, hogy minden, szinte kivédhetetlen gazdasági válságot a politikusok végső megoldásként - háborúk generálásával oldanak meg.
Mintha most is pont ez történne..
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 857
14 853
113
Szia,

Szerintem meg kotelezove tette hogy hazudjanak, pl. arrol, hogy haboruban allnak-e Ukrajnaval. :-(
Szia,
Igazából ha megnézed - ez idáig ezt valóban nem nevezhetjük háborúnak, hanem valami másnak.

Két évvel ezelőtt megírtam erről az elemzésemet, a helyzet azóta sem változott. Mivel itt a fórumon ez az ukrán topikra tartozna - és az ott olvasók már párszor látták, privátban elküldöm Neked is, ott kibeszélhetjük.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 777
14 931
113
Mi történik, ha nemcsak egy órára megy el az áram egy panelben, hanem egy egész országrész marad anélkül napokig?

Hogyan hat az energiaellátásunkra az, hogy nyugdíjba mennek a boomer mérnökök?

Miként lehet a kitűzött klímacélokat a háború miatt megváltozott körülmények között teljesíteni?

A TEFI-projektünk keretein belül olyan témákkal foglalkozunk, amik valamilyen módon hatnak arra, hogy milyen az a biztonság, amiben itt, Közép-Európa szívében élünk. Most az energetika nagyon tág témaköre került terítékre, többek közt a fenti kérdésekről beszélgettünk dr. Vasárus Gáborral, a HUN-REN KRTK tudományos munkatársával.


 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby and bel

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 052
30 965
113
Német tudósok
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 052
30 965
113
Norvég gáz...USA ideg...