A legnagyobb hírhamisító maga a kormány, és a hozzá tartozó közbulvár lakájmédia. Tessenek csak megnézni a helyreigazítási perek "elszenvedőit"!
Ja, és ne a "közmédiában", mert ilyenekről ott kuss van!
Ilyen már rég óta nincs, hogy közmédia. A média azé világszerte, aki az elmúlt évtizedekben felvásárolta, hiszen valahol le kell hoznia a M.I által segített F.O.S médiás cikkeket - hetente mocskolva egyes vezetőket, konkurrenciát, el kell hinteni a hivatalos "narratíva" gondolatokat az emberek fejében. A többi látszólag "független" tájékoztatással is h úgy mondjam, gondok vannak.
Bár itt off-topik, de mivel az energiabiztonságról, -stratégiákról, stb. is a médiákokból (Ugye ez a helyes többesszám?
) tájékozódik az átlagember (én meg Sunlight56-ot olvasok), ezért merem itt megemlíteni több régebbi saját tapasztalatomat.
1, Ismerősöm több tévének is (arc nélküli) videóanyagos vidéki tudósítója volt még 2010 előtt.
Egyszer akkora hó volt, hogy egy vidéki települést átmenetileg elzárt a külvilágtól. (Kérésükre a konkrétumok még mindig embargósak)
Ők indultak oda tudósítani, miközben mi hordtuk ki kétkerekű furikkal a havat az út menti árokba.
Megkérdeztem tőle, hogy minek mennek oda, ha úgysem tudnak bemenni a faluba!?
Készítsenek vágóképeket a településünk határában levő érintetlen földúton közlekedő autójukról, meg az utcánk végéből, ahogy hordjuk ki a havat.
- Igazad van!
...úgyhogy aznap este az ominózus tv híradójában látszott egy rárakódott hóval eltakart rendszámú szgk., ahogy a szakadó hóban közlekedik egy nem meghatározható területen (a határban) az érintetlen hóban.
...meg látszik egy falusi utca (hogy jutottak be felszereléssel?), ahol távoliban egy helyi ember az asszonnyal furikkal hordja ki a havat az út menti árokba olyan hősiesen, ahogy a szovjetek építették a duzzasztógátakat.
...meg persze
bemondta a tévé, hogy annyi hó esett az ominózus vidéki településen, hogy a helyiek kézikocsival hordják ki az udvarról a havat.
Mi meg visítva röhögtünk a
zasszonnyal, hogy az adott faluban hogy vitázhattak a tévé előtt a helyiek:
- Láttad!? A Béla hogy hordta ki a havat?
- Melyik?
- Melyik, melyik, amelyik a Jóska sógora!
- A Jóskáé!?
- Tudod; amelyik tavaly nem vágott disznót, mert akkor volt kórházban.
- A Jóska nem volt kórházban, az a Pista volt!
- Jajj ne mondd már, mondom, hogy ő volt asszony, ne vitatkozzál velem. Én tudom!
- De a Bélának nincs is furikja!
- Na most már tényleg fejezd be! Te ehhez nem értesz. Ahelyett, hogy okoskodnál önts egy stampót!
2, Amikor nálunk árvíz volt és
néztük este a tévében rólunk a beszámolókat, mi is csak hasonlóan lestünk, mert olyan marhaságokat mondtak be (a hatóságok felkészültek, azok biztosítják pl. az élelmet, meg nincs semmi potenciális veszély a közbiztonságra - persze; azért köröztek felettünk egész éjjel(!) a rendőrségi helikopterek, meg a járőröztek a fegyveres katonák az Uralokon, KRAZokon ülve), hogy a fal adta a másikat.
3, Jól gazdálkodó (pozitív számlaegyenleg), jó szakmai hírű közintézményünket be akarták olvasztani egy monstrumba úgy másfél évtizede (Jól be is olvasztották).
Kőkemény kamarillapolitika volt a háttérben, a szakmai, gazdálkodási vonal nem volt szempont.
Intézményünk vezetése szervezett egy országos sajtótájékoztatót, amire kiküldtek vagy 40 meghívót (én vittem a postára) ún. kormánypárti és ún. ellenzéki médiákoknak is. Mit lehet tudni.
Tudod mennyi jött el?
Kettő!
Egy helyi magánvállalkozó - afféle Falu alsóvége-felsővége Harsona - legalja bulvárja, meg egy kb. senki által nem olvasott, felső tízezernek szóló, jó esetben hotelek aulájában kitett színes magazin.
Semmi tévé, semmi rádió, semmi napi-/hetilap. Sem kormánypárti, sem (akkor még létező) ellenzéki.
Ennyit a médiából való tájékozódásról.
Ha tűrhetően hitelesen tájékozódni akarsz, az olyan, mint az árnyalt gondolkodás a kétbiteshez képest:
Ötször annyi energiát (no meg időt) igényel.
(Lásd ukrán helyzet)