Srácok, értem, én az atomenergia iránti feltétlen rajongást, de vegyük már észre, hogy Rosatom lobbistája van itt piedesztálra emelve Hárfás úr személyében.
Ő azért kapja a pénzt, hogy folyamatosan a megújulókat szapulja. Ti meg tapsoltok neki!
Van nekünk egyéb mérvadó atomenergia szakértőnk. Például Dr. Aszódi Attila. (csak hogy a legismertebbet említsem)
Tessék inkább rájuk hallgatni.
Hol lehet jelentkezni a Rosatom-hoz fizetett lobbistának?
Csak azért, mert már annyi németnek rágom a szájába az alap energetikai összefüggéseket, hogy most már jöhetne érte valami extra zsozsó. Le akarom cserélni az otthoni gépet meg kéne még pár kézi súlyzó meg megint otthagytam 200€-t a bringaboltban (láncszakadás meg repedések a hátsó felniben 2 év használat után).
Adott esetben lehet cserekereskedelem is, elfogadok kettlebell-t 30kg felett, kaviárt, lazacot, normális vodkát - illetve nagyon szívesen fogadok bármilyen meghívást, ahol a gyártást lehet megnézni.
Komolyra fordítva a szót, igazából azt nem értem, hogy miért nem egyértelmű a nukleáris energia létjogosultsága.
Ma egy online vitán vettem részt - én a nukleáris energiát képviseltem, mint energiaforrás a jövő vegyiparában. Bemutattam a 4. generációs erőművek típusait és ezt leszűkítettem arra, mely típusok és miért lennének jók a vegyipar számara. A téma aktualitása az volt, hogy a nagyfőnök a múlt héten bejelentett valamit, amiről itt is írtam.
Ennyi csodálkozó vagy értetlenkedő arcot nem láttam. Amikor elmondtam, hogy a német villamos hálózat szezonális volatilitása 16TWh évente, akkor azt elintézték annyival, hogy majd Musk-féle akkumulátorcsomaggal megoldják. Az ebédszünetben kiszámoltam, hogy csak a német hálózat szezonális balanszolása az Ausztráliában megépített cuccossal laza 68000 milliárd€ lenne és a 2018-as csúcs litium-kitermelést (95000 tonna) alapul véve úgy 151 évig tartana, mire a közel 180000 db Megabattery-hez szükséges litiumot kibányásznák - és a hivatalos teszlás írás szerint az élettartamuk 15 év...
Ugyanígy bemutattam, hogy a Nyugat-Európában hidrológiai tárolónak alkalmas helyek egy 2016-os EU-s tanulmány alapján is 1,6TWh nagyságúak, ebből 1,3TWh Norvégiában lehetne, vagyis ez sem működik.
Utoljára hagytam, hogy 2020-ban 294 órán keresztül volt Németországban negatív villanyár. Erre az egyik felkent fő bedobta, hogy ebből látszik, mennyire nem értem a világot, mert ezzel a negatív villanyárral lehetne ingyen hidrogént termelni, sőt még a szolgáltató fizetne az áramért. Erre visszakérdeztem kapásból, hogy mit gondol, mennyi ideig lenne egy ilyen helyzetben negatív villanyár - ha fel lehetne használni hidrogént termelni!? Persze válasz nem jött.
A helyzet az, hogy a ződenergiás mozgalom az ígéreteivel ott tart, mint a dollár az aranyfedezetes időben - amíg nem jönnek egyszerre sokan dollárt aranyra váltani/vagy nem akarnak váltani, addig nincs gond - de ha egyszerre sokan akarnak jönni, akkor gebasz lesz. Csak a mi krakkolóüzemünk ha megújulóból menne, akkor az összes eddig beépített megújuló
névleges éves kapacitásának 2%-át kérné - csak ez az egy berendezés. (kb. 6,8TWh/év)