Te érted, ahogy akarod én úgy értem, hogy egy bizonyos szint felett nincs felelősség. Paks II termelni fog 2023-ban ha nem kik a felelősök? Mi a büntetésük? Megtérül e belőle a kár?
Ha mindenki tette volna a dolgát akkor nem kellene itt görcsölnöd mind a Simens a GE túl lenne a munkán max a kifizetést várnák. Attól kezdve ők aggódhatnának, ki lesznek e fizetve (nem ingyen, ugyan de érdekből melletted állnának).
Részvényből meg elég 1db is, az meg nem egy vagyon.
Kit szeretnél büntetni? Osztrákot? EU -t? Oroszt? Ezek valamilyen kombinációját? Igen, sajnos jócskán külső tényezőkön is áll a dolog ...
Ugy ezt te sem gondolod komolyan?
Mennyi idő egy gázerőmű megépítése, ha a politika mellé áll? Eltörlőd az összes bürokratikus akadályt?
Áram hiány, gondolm van ott pár leállított szenes erőmű, meg kirugott szénbányász legfeljebb ujra inditják, (ha esetleg nem jön urán, meg ha nem is megy vajon mennyi készletük van?) ez egy hiszti. Ha nem megy az urán majd megoldják. (nem hiszem hogy rájössz mi miért történik lehet hogy valamelyik szénbánya ujranyit vagy felfut a termelése abbol szavazatott remélnek egy billegő körzetben annyi érdek fut ott egyszerre, minden egyes szanátor képviselő sütögeti a salyát és havarjai pecsenyéjét persze mi majd innen átlátjuk, szerintem még ők sem)
Feltételezed, hogy az USA hülye, és 0 készlete van. Meg, hogy nem a belpolitikának rendelődik alá a kül, a szenátor, képviselő, kormányzó, az elnök mind mind választást akar nyerni. Ha kell a szenet is zöldre festik.
Feltételezem Te is láttál már erőműbontást. Akár GW nagyságrendűét is. Akkor csak éppen a szélesebb publikum számára zanzásítva hogy működik a dolog:
- üzemelő erőmű fázis: zakatol az erőmű, dől belőle a delej, mindenki boldog ...
- erőmű bontás vége fele: "erőmű állott, most kőhalom" ...
- + fél év múlva: puszta, ameddig a szem ellát ...
Namost, házi feladat: menj ki a helyszínre. Ok, megvagyunk - állunk és nézegetjük a végtelen pusztát. Na - itt indíts bármit újra! ...
Emberek kérdése: OK, az állomány egyik felét korkedvezményes nyugdíjjal engeded el - a többieket szélnek ereszted.
Ugye nem is olyan egyszerű dolog ez az újraindítósdi? Ezért kell(ene) előre "okosnak lenni" ...
SMR reaktorok ez lesz a jövő vagy a Thorium reaktor.
Egy költői kérdéssel kezdeném. Szóval - leszállt az est, sötét van. Odabattyogsz a villanykapcsolóhoz és kapcsolsz egyet. A kérdés az, hogy az alábbi két opció közül melyik lenne a Hozzád közelebb álló:
- kíváncsivá válsz, hogy mi lenne majd 100 év múlva - avagy akár 40 év múlva,
- VAGY: szeretnéd, ha világosság támadna. Mármint úgy értem - azonnal ...
Vegyük észre akár a jelen helyzetben is, hogy a még bevált és általánosan megszokott technológiáknál milyen brutális átfutási idők vannak akár csak a döntés/szerződés/engedélyeztetés tekintetében. Igen, ez ennyi. Még ezen esetekben is páros lábbal fog becsúszni az osztrák/EU/akárki. Simán lehet időközben "feketeseggű" az egyik kulcsszereplő (pl. orosz most) vagy éppen becsődölhet stb. Jöhet még égzengés, földindulás, sáskajárás ... És mindez a békeidőkre vonatkozik (!!) ...
Nem tudom figyelmesek lettünk arra, hogy az energiaszektor fölött egyre gyülekeznek a fekete fellegek. A "békeidőknek" vége ... "Winter is coming" ...
Azaz amire ki szeretnék lyukadni, hogy persze izgalmasak ezek az "egzotikus" dolgok - én is várom már mikor lesz valami belőlük. Mármint úgy értem valóságként illetve konkrétan az EU -ban és valós opcióként akár Magyarországon. Sajnos várhatunk mi tátott szájjal SMR -re, Tórium -ra, Rózsaszínű csillámpónira ... Ugyanakkor nincs nekünk erre évtizedeink csak várni (meg plussz évtizedek amire lehet belőle valami).