Én úgy tudom a Lengyel-Szlovák gáz vezeték még nem épült meg. Kb 2018-óta terv de még egy kapavágás nem történt.
De most nem az ár számít, hanem az ellátásbiztonság. Vagy számítsunk arra, hogy az ukránok és a bolgárok mindig küldenek orosz gázt?? Hááát, erős kételyeim vannak.Lengyel-szlovák beruházás nyit utat az LNG előtt Magyarországra
Az Eustream szlovák átvitelirendszer-üzemeltető és lengyel partnere, a Gaz-System bejelentette, készen állnak a szlovák-lengyel földgáz interkonnektor megépítésére; így 2021-től lengyelországi LNG-eredetű földgáz is érkezhet Magyarországra.www.portfolio.hu
Én nem tudom hogyan jöhetne hozzánk csövön a lengyelektől LNG, de javíts ki ha tévedek.
A másik amiről nem beszélnek az ár. Vagyis hogy mennyivel lenne ez drágább az orosz gáznál…
A délinél az azeri eléréséhez nem tudom mennyi idő kell. De Olaszországból, Szlovenián át is jöhet azeri gáz. Az olaszok már kapnak azeri gázt. Nekünk kellene a szlovénokkal megegyeznünk. Ha jól tudom szlovén oldalon van szükség beruházásra. Ha erre nem ad most pénzt az Unió....Az azeri gáz lehetne egy opció, de ehhez az kéne hogy a Bulgárok és Görögök között végre össze legyen kötve a TAP.
Szóval amit írsz az lehet közép távon egy opció, mondjuk ha most neki állnak 4-5 év. De először is semmi ráhatásunk mert nem a mi területünkön történő fejlesztések szükségesek hozzá, másod sorban jóval drágább lesz.
Egyébként ezekből is latszik, reálisan az évtized középre leválhatunk az orosz gázról. Persze nekem tök mind1, honnan jön. De ez a háború nem abba az irányba mutat, hogy az oroszokra lehet építeni és mind1 ki a hülye.