Kedves Fip7!
(Gyors leszek, mert hijan vagyok most az idonek)
"Kétlem, hogy az IQ szint emelkedne, ugyanis csak nem olyan régóta léteznek adaptív tesztek. Ezek azért jobb eredményt adnak.
(Az előzőekből kevés teszt sor volt így lehetett rá gyakorolni így az eredmény sem volt olyan pontos, ezért nehéz összevetni azok eredményét a maiakkal)"
Jogos a ketseged, azonban ennek nem feltetlen van koze a tesztek "minosegehez". A legegyszerubb modja az osszehasonlitasnak, ha egy mai fiatallal toltetsz ki egy regebbi tesztet "azonos" kornyezetben/kulturaban (mondjuk ez is problemas, de erted, mire gondolok).
Az uj tesztek sem kepesek csodakra sajnos (abba nem belemenve, hogy mi is az IQ, meg mit is merunk es annak mi koze van a "valos" teljesitmenyekhez, stb.)
A meresek egyik komoly problemaja a "kultura-fuggetlenseg" volt (most is az szelsoseges esetekben, akarki akarmit mond).
"mert szerintem nem mindenki tudja, hogy az IQ az nem egy állandó hanem egy viszonyszám. Azt jelzi, hogy TE, hogy állsz a többiekhez képest.
E miatt pedig minden teszt eredmény kb. csak abban az időpontban érvényes amikor megírják."
Ez kb. igy van; azonban - a fentebb jelzett korlatokkal egyutt - megis adhat "abszolut" eredmenyt is (azzal egyutt, hogy fenntartasokkal kell kezelni az eredmenyt, azonban ez magara az IQ tesztre is igaz).
"Paks: egyertelmu, hogy valamikor kellene nyitni alternativ iranyba is, viszont szerintem egyelore itthon zero adottsagunk van hozza."
Egyelőre??? Miért, milyen változás állhat be? Vulkanikus lesz a talaj, megsokszorozódik az átlag szélsebesség, vagy sivatagi szintű lesz a napsütéses órák száma és intenzitása, vagy talán megsokszorozódik a Duna vízhozama és a folyó esése megnő?
"
Talan nem a megfelelo szot hasznaltam, amikor az "adottsagot" emlitettem. Arra gondoltam, hogy maga a technologiai fejlodes hozhat olyan (akar teljesen uj) eredmenyeket, amelyekkel alternativ megoldasokat hatekonyabban ki lehet hasznalni a mostaniakhoz kepest. Ugyanigy az aktualis tarsadalmi/gazdasagi/technologiai, stb. helyzet is befolyasolja az alternativak "eletkepesseget" (ez pont az alternativ eroforrasok idiota "tultolasan" latszik jelen helyzetben).
"Viszont ha már megújulók.
A folyóinkban rejlő lehetőségeinket (erről már írtam itt) és a talajhőnkben rejlő fűtési lehetőségeinket viszont jobban ki kellene aknázni. Ezekben van potenciál, még ha nem is túl sok. "
A folyoink kapcsan korlatozottak a lehetosegeink; a sotetzoldek bekavarnanak megint jo esellyel. A talajho futesre hasznalhato, aramtermelesre kb. ertelmetlen.
Majd jovok, ha lesz idom