Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 249
10 806
113
Én mondjuk 99%-ban 230V/8A-val tölteném mert kb. annyit bír a legtöbb állomás vezetékezése.
Ott ingyen lenne akárhova drágítják az utcai töltést :D
Nem lett rendelet a Mav-nal erről? Meg még a mobiltelefon toltesrol is.
(Amúgy meg lesz úgy is minden állomáson a parkolóban elektromos autotolto)

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 999
15 888
113
Szerencsére nagyjából egy nem létező piaci igényre lősz. A legtöbb embernek ez nem kell 10-20-50 perc alatt ben van a melóhelyen nem fog naponta 400-500km beletekerni az autóba. Sőt mivel a villanyautó elég drága nem is a sori melós veszi, akik megveszik azok sokszor be sem kell, járjanak minden nap.

Nem azért kell 1000kmes autó, mert napi 500at mész. Hanem azt a két percet se kelljen és főleg ne naponta eltölteni a kúton.

De azt mondd meg nekem, ha nincs erre igény, akkor miért erre fejlesztenek? Miért nem elég a gyártóknak a mostani?
Meg ha elég a mostani, akkor miért köszörülbek 100al szélárnyékban?

Amúgy nekem pont jó lenne, napi 120kmre egy villanykocsi.
De persze sosem hozná meg az árát. Ahogy semmilyen más új kocsi sem.

• Tetszik
Reactions: nyugger

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Nem azért kell 1000kmes autó, mert napi 500at mész. Hanem azt a két percet se kelljen és főleg ne naponta eltölteni a kúton.

De azt mondd meg nekem, ha nincs erre igény, akkor miért erre fejlesztenek? Miért nem elég a gyártóknak a mostani?
Meg ha elég a mostani, akkor miért köszörülbek 100al szélárnyékban?

Amúgy nekem pont jó lenne, napi 120kmre egy villanykocsi.
De persze sosem hozná meg az árát. Ahogy semmilyen más új kocsi sem.
Az a két percet pont akkor spórolod meg, ha otthon töltöd. Velem ilyen hosszabb úton nem fordul elő valakinek el kell mennie WC re valaki rágyújt (én) akkor kávé, lemosom a szélvédőt stb.

Marketing.

A kocsi sok embernek egy élvezi cikk. Autószerelőm, amikor kérdeztem milyen autót vegyünk az asszonynak, azt mondta, amibe beleszeret, mert a szerelmedtől nem sajnálod a pénz. Azóta abba az autóba prépium benzin van tankolva (nem örülök a jó tanácsnak)

• Tetszik
Reactions: alali77

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 518
4 073
113

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest azért némi haladást látok.
Mondjuk épp ideje már! :hadonaszos::hadonaszos:

Paks-2023-06-01.jpg

• Tetszik
Reactions: gergo55 and Nber

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 433
113
Az ural olaj ára jelenleg kb. 20 dollárral kevesebb hordónként mint a brent. Éves szinten ez Magyarországnak kb. 600 - 700 millió USD. Ez azért számít.

...amihez hozzáadandó a ukrán(USA) zsarolási potenciálként használt ukrán tranztit díj, ami most kb. 12$/t(onna, mennyi hordó is 1 tonna urali?) és mindjárt ökölbe szorul a rendes magyar keze!

...szerintem.

U.I.: Nam nagyon hallok híreket az ukránba ömlő MOL-üzemanyag tranzitdíjáról, áráról és kifizetéséről!!! :mad:

.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 856
6 041
113
...amihez hozzáadandó a ukrán(USA) zsarolási potenciálként használt ukrán tranztit díj, ami most kb. 12$/t(onna, mennyi hordó is 1 tonna urali?) és mindjárt ökölbe szorul a rendes magyar keze!

...szerintem.

.
21 USD / tonnára emelik, de közben az orosz olaj 120 - 140 USD -vel olcsóbb mint a brent. És ezt úgy, hogy nem vagyunk túl jóban. Ezzel szemben a horvát "szövetségeseink" ennek a többszörösét kérik.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 433
113

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 189
14 433
113
Nem szoktak ilyet csinálni. Az olaj sima tartályokban könnyen tárolható.

Gázból a téli(éves) fogyasztással összemérhető mennyiséget lehet tárolni a kimerült és erre alkalmaz mezők használatával.
A tartályos nyers-olaj tárolás --szerintem-- nagyságrendileg más(alacsonyabb) kategóriát jelent.
Jól becsülöm?

Az van a kérdésem mögött, hogy egy 3-4-5 hónapos olaj-tartalék megléte esetén tudnánk egyenlő(közeli) felekként tárgyalni, mert egy "Barátság-baleset" esetére ilyen helyzetünkben "járhat" a MOL-elzárás --jogos nemzetbiztonsági érdekből--, mert ilyen tartalékkal a MOL-üzemanyag(unk) nélküli ukrán haderő összeomlik, Magyarország (gazdasága, észszerű korlátozásokkal) pedig NEM!
Vagyis *elenszkíj(USA) veszít többet, mert ekkora tartalékkal nincs magyar --gazdasági=>politikai-- összeomlás, nincs ellenünk zsarolási potenciál, sőt, ilyen esetben jelezhetjük is a rosszallásunkat akár egy soron kívüli karbantartás lehetőségével!!!

Magyarul/egyszerűen, a jó végén leszünk/lennénk az asztalnak! ...is!!! :oops:

U.I: Véleményem szerint egy ilyen tárgyalási pozíció kidolgozójának jár a "kora meghatározó politikusa" értékelés, nem pedig a társadalom-leépítő kényelem feltétlen biztosítójának.

Lehet rápillantani Németországra, hova vezetett a nyugdíjért remegő német nyugdíjasok "sikeres motiválása"...

.

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 641
3 355
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 856
6 041
113
Gázból a téli(éves) fogyasztással összemérhető mennyiséget lehet tárolni a kimerült és erre alkalmaz mezők használatával.
A tartályos nyers-olaj tárolás --szerintem-- nagyságrendileg más(alacsonyabb) kategóriát jelent.
Jól becsülöm?

Az van a kérdésem mögött, hogy egy 3-4-5 hónapos olaj-tartalék megléte esetén tudnánk egyenlő(közeli) felekként tárgyalni, mert egy "Barátság-baleset" esetére ilyen helyzetünkben "járhat" a MOL-elzárás --jogos nemzetbiztonsági érdekből--, mert ilyen tartalékkal a MOL-üzemanyag(unk) nélküli ukrán haderő összeomlik, Magyarország (gazdasága, észszerű korlátozásokkal) pedig NEM!
Vagyis *elenszkíj(USA) veszít többet, mert ekkora tartalékkal nincs magyar --gazdasági=>politikai-- összeomlás, nincs ellenünk zsarolási potenciál, sőt, ilyen esetben jelezhetjük is a rosszallásunkat akár egy soron kívüli karbantartás lehetőségével!!!

Magyarul/egyszerűen, a jó végén leszünk/lennénk az asztalnak! ...is!!! :oops:

U.I: Véleményem szerint egy ilyen tárgyalási pozíció kidolgozójának jár a "kora meghatározó politikusa" értékelés, nem pedig a társadalom-leépítő kényelem feltétlen biztosítójának.

Lehet rápillantani Németországra, hova vezetett a nyugdíjért remegő német nyugdíjasok "sikeres motiválása"...

.
3 havi olajtartalékunk van. Ez az EU előírás. + a normál feldolgozáshoz és ellátáshoz szükséges mennyiség.

• Tetszik
Reactions: bel and LMzek 2.0

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 135
9 800
113
Ebből a C-R2 interjúból szerintem 2 dolog fontos:
  • 5km-re lakik a Gödi akkugyártól, tehát személyesen is fontos neki a szennyezés minimalizálása, ami szigorúbb, mint máshol EU-ban, ezért nehezebb is idecsábítani a gyárakat.
  • a beszélgetés utolsó 1 percében mondja, hogy a Paks2-nél nincs változás a határidőben, ha az oroszokon múlik, akkor készen lesznek időben. Úgy legyen!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 856
6 041
113
..
Az inkább 1 hónap, nem hiszem hogy az olaj tartaléknak szolgáló tározók kapacitása egyenes arányban nőt az elmúlt 10eves növekvő felhasználással
Megvan a 3 hónap. Ez EU előírás. (Kőolaj + üzemanyag)

"A biztonsági kőolajkészletek tárolótelepei Százhalombattán és Tiszaújvárosban találhatók, összesen 715 ezer köbméteres kapacitással; míg a kőolajtermékek tartalékait Celldömölkön, Komáromban, Pétfürdőn, Szajolban, Tiszaújvárosban és Vámosgyörkön őrzik 1010 ezer köbméteres névleges tárolókapacitásban."

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 340
14 746
113
..
Megvan a 3 hónap. Ez EU előírás. (Kőolaj + üzemanyag)

"A biztonsági kőolajkészletek tárolótelepei Százhalombattán és Tiszaújvárosban találhatók, összesen 715 ezer köbméteres kapacitással; míg a kőolajtermékek tartalékait Celldömölkön, Komáromban, Pétfürdőn, Szajolban, Tiszaújvárosban és Vámosgyörkön őrzik 1010 ezer köbméteres névleges tárolókapacitásban."
Igen ezt tudom de kérdés hogy ez a mennyiség ma már helytálló úgy értem hogy mivel azért az ország valamilyen szinten haladt előre több lett az energia fogyasztás és ezzel a növekvő fogyasztással a tárolók kapacitása is növelve lett hogy ez mindig fixen 3honap legyen
Nem tudom mennyire tudtam le írni írásban hogy érthető legyen más számára is mire gondolok. :)

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 856
6 041
113
Igen ezt tudom de kérdés hogy ez a mennyiség ma már helytálló úgy értem hogy mivel azért az ország valamilyen szinten haladt előre több lett az energia fogyasztás és ezzel a növekvő fogyasztással a tárolók kapacitása is növelve lett hogy ez mindig fixen 3honap legyen
Nem tudom mennyire tudtam le írni írásban hogy érthető legyen más számára is mire gondolok. :)
Ha nő a fogyasztás legfeljebb építenek még pár új tartályt. :)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby