Mit is irtam?
Szóval mennyi az otthoni betapod 3x64 amper, mert az kevés lesz
Ha nincs annyi akkor miről is beszélsz?
Igény az amire pénzt is áldozol.
Nem teljesen értelek 130km/h nem egy szemkonyomos tempo (arra simán adank kocsit). 180-220 az már kezdi bár ott kérdéses, hogy meg is érkezel e.
Egyébként kíváncsi lennék mennyi ember számol ilyennel autóvásárlásnál. A lányom megmentése. Ne aggódj ez egy rövid probléma egy adott kor alatt ez nincs egy adott kor felet meg majd a lovagja (ha megint kapunk EU pénzt akkor lehet, hogy a lovaginája) menti majd meg. (bevallom őszintén én a lányom elengedtem Londonba Párizsba Rómába és nem vettem magán JETet)
Azt, hogy e-Golffal dolgozom, az nem azt jelenti, hogy otthon töltöm. Írtam, így; "saját" - mármint az autónak sajátja, a munkahelyen (Az ember soha nem fejthet ki eléggé szabatosan mondanivalót. Vagy igen, de akkor még hosszabbak lennének a hozzászólások.)
Az elektromos autónak a 130 km/h szemkinyomós tempó két okból. Az egyik ugye a nevetséges - valós (klíma, fűtés) - hatótávolságok, még csurig töltve is.
De tudomásom szerint, főleg perc alapú díjazású gyors töltéssel nem szokás megvárni, amíg 100%-ra végre feltöltenek. Tehát még viccesebb gyakorlati hatótávok jönnek ki - még új akkumulátorok esetén is.
A másik ok, hogy egy pl. benzines autónál a fogyasztás jelleggörbe a sebességhez viszonyítva ugye egy jellegzetes, mondhatni U alak.
Nem annyira "fáj", ha 90 helyett 130-al mész.
Az elektromos autóknál a fogyasztás sokkal inkább leköveti a menetellenállások alakulását a sebesség változásával.
Emiatt
is nem véletlen, hogy 90 körül szüttyögnek az elektromos autók - 130 helyett. (S igen; én sem csak 130-al mentem az autópályán a benzinessel, amikor a lányom hívott...)
Hogy mennyi ember számol a "lányom megmentésével" autóvásárlásnál?
Meglepően sokan, tudat alatt, s persze alapvetően nem így hívva. Pl. akik "pszichésen" szenvednek attól, hogy 1000 kilométer helyett 400-at mennek el egy tankkal., s már megint tankolni kell menni!
Pl. ők vesznek dízelt.
Hogy ennek mennyi köze van a kisebb fogyasztáshoz, s mennyi az esetleg nagyobb tankmérethez is, az is árnyalja a képet.
Egyik rokonom mindig azzal jött, amikor még Nagypolszkim volt, neki meg már újonnan vett Thalia 1.5 Dci-je, hogy velem ellentétben ő nem 400 kilométerenként jár tankolni, hanem 1100 kilométerenként.
Amikor meg elpanaszolta, hogy a legelső szériás motor miatt már négy részletben eddig 1600000 forintot költött (2005-ben!) turbóra, forgattyústengelycsapágyakra, injektorokra, meg magasnyomású szivattyúra, akkor én csak vállat vontam nem túl empatikusan, hogy most én is kiköltekeztem, mert vettem 4 db új gyújtógyertyát, meg elosztófedelet...
Egy barátom be volt oltva autó ellen. Egy alkalommal (úgy a 90-es évek közepén, amikor a saját autóval én is még hétvégi autós voltam) azt fejtegette, hogy kiszámolta, hogy mennyibe kerül az autó egy évben úgy, hogy be sincs indítva.
-
Próbáltam neki elmagyarázni, hogy az autó nem erről szól. Ahogy pár éve szintén nem értette egy fiatal rokon srác, hogy miért is kéne már vennie autót a gyerekük megszületése után.
...történetesen mind a ketten úgy jártak - pontosan 20 év különbséggel - hogy a szőlőtelkeiken - ahova addig távolsági busszal, meg félóra gyaloglással jártak ki - mindkettőjüknek megsérült a kisgyereke.
Annyira éppen nem, hogy mentőt hívjanak, de azért egy kisebb nyílt fejseb (cipőkaparó vas ugye...) nem az a sérülés, ahol anyuci nem lesz ideges, ha nyugtatod, hogy másfél óra alatt így is beértek egy ügyeletre...
Hogy-hogy nem, mindketten egy-egy hónapon belül vettek kocsit és soha többet nem emlegették fel, hogy mennyibe is kerül álltó helyében az autó.
Mert megértették, hogy
az autó jelenlegi világunkban
a mozgás szabadsága. S ennek az azonnali rendelkezésre állásnak és azonnal rendelkezésre álló, így gyakorlatilag korlátlan hatótávolságnak az adói az éves, statikus üzemben tartási költségek.
Na az elektromos autó pont erre nem alkalmas még a jelenlegi technológiai és infrastrukturális színvonalon.
és nem vettem magán JETet)
Hm. Most, hogy mondod, pedig nem is hülyeség...