Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 454
11 469
113
http://totalcar.hu/magazin/hirek/2016/04/09/hibridet_reklamozni_csak_igy/

Ez csak arra jó, hogy az egyszeri júzer elhiggye; a módszer akár működhetne is:-(
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
origo.hu/tudomany/20160411-fukusima-atomeromu-baleset-allatok.html

"Kezdi visszavenni a természet az uralmat Fukusimában, az atomerőmű környékén fekvő erdőkben például alaposan elszaporodtak a radioaktív vaddisznók, ami több szempontból is komoly problémát jelent.
Az Independent cikke szerint az állatok szennyezett táplálékot esznek, emiatt emberi fogyasztásra alkalmatlanok (húsukban a radioaktív cézium-137 szintje háromszázszorosa a biztonságosnak) , szaporodásukat viszont 2011 óta nem képes hatékonyan szabályozni senki. Populációjuk 2014 óta több mint négyszeresére duzzadt:

egyedszámuk 3000-ről 13 ezerre nőtt."

Ez megint csak azt támasztja alá, hogy egyáltalán nem olyan veszélyesek az atombalesetek, mint ahogy leírják.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Ez megint csak azt támasztja alá, hogy egyáltalán nem olyan veszélyesek az atombalesetek, mint ahogy leírják.
Rossz következtetés! - Mint a cikkből is kiderül, azért szaporodtak el, mert nincs elleségük /nem vadásszák őket/. Azt viszont nem vizsgálták, hogy mennyi ideig élnek és milyen betegségben pusztulnak el. /Ja, a vaddisznónak nem kell 13 évet várni a szaporodásra/
Csernobil környékén is hasonló a helyzet, mert eltűnt a legveszélyesebb ellenség - az ember.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 041
113
És az sem zavar senkit, ha minden harmadik újszülött vaddisznónak két feje van.
 

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Gondolom azt sem vizsgálták, de kettőnek számolták /mert a szülők veszélyesebbek a sugárzásnál/. /A sugárzás csak lassan de az ösztön azonnal öl!/
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
Ijesztő beszámolót tett közzé egy orosz munkás arról, hogyan épül Paks 2 referenciablokkja
http://444.hu/2016/04/01/ijeszto-beszamolot-tett-kozze-egy-orosz-munkas-arrol-hogyan-epul-paks-2-referenciablokkja
Mi a véleményetek?


Látom sok hozzászólás született, főleg ozy véleménye volt nagyon érdekes a számomra. Nem lesz rövid a reagálásom.
Nem vagyok mérnök így inkább a józan paraszti ész oldaláról közelíteném meg a cikket. Már úgy is van benne több óriási hiba. A cikkíró vagy nem tud olvasni, vagy pedig nem érzi jól magát(nyilván csökken a fizetése) ha az oroszokkal kapcsolatban nem hazudozhat valamit.
Idéznék a cikkből: "A tervek szerint ez lesz a világ első VVER – 1200 típusú atomerőműve, pont olyan, amilyet Paksra is terveznek. 2017-re várják, hogy készen legyen, de már kedden elkezdték az első új blokk felkészítését a próbaüzemre. "
Majd ezután következik egy hivatkozás az Atomenergia info egy cikkére. Ami a világ első VVER-1200 blokkjának indítási előkészületeiről ír, és egy videót is közöl. Az Atomenergia info cikkében az azt író szakember világosan leírja, hogy a NOVOVORONYEZSI blokk indítását láthatjuk. Novovoronyezsben pedig kurv@ra nem a Leningrád-II erőmű indul, hanem a Novovoronyezs-6. blokkja! Ráadásul a 2 ermőmű 1360km-re van egymástól. Miért kell leírni ilyeneneket: "2017-re várják, hogy készen legyen, de már kedden elkezdték az első új blokk felkészítését a próbaüzemre." Nem kell ahhoz mérnöknek lenni, elég egy atomerőmű közelében élni, hogy annyi alapismerete legyen az embernek, hogy ha egy atomerőmű befejezéséig még vissza van egy év, akkor ott még komplett rendszerek kiépítése van hátra.Nem fogják csak brahiból elkezdeni a fizikai indítást. Ez nem egy autó b@ssza meg, hogy még futómű és az ajtók hiányoznak,de azért fel van bakolva, és akkor fogom magam, megpöfögtetem a motort(reaktor) egy kicsit. A próbaüzemet akkor kezdik, ha az adott blokk és a hozzátartozó összes segédberendezés teljesen elkészült.Műszaki átadás előzi meg az indítási engedély kiadását.
A cikk totálisan jellemzi,hogy a 444 egy elfogult, nulla színvonalú, de mégis népszerű fosoldal. Ekkora idióta újságírót rég nem láttam,hogy belinkel egy cikket, amit tuti el sem olvas,majd erre hivatkozva több oldalnyi baromságot leír. Persze "van remény", mert a hozzászólásokat látva odáig nem futotta a 444 olvasóinak IQ hányadosban, hogy megnyissák a linkelt szakmai cikket,az Atomenergiainfo oldalán. Mert már abból kiderülne,hogy Magyari Péter(őszintén remélem,hogy nem rokona a kiképzett űrhajósnak) mekkora marhaságokat hord össze. Ennek a zseniális cikkírónak,ha nem oroszországi atomerőművekről írt volna, nagy eséllyel még az építő országot sem sikerült volna eltalálnia. Egyetlen szerencséje, hogy Oroszország hatalmas területű állam. Mert a Leningrád-II kiépítés Szosznovij Bor városánál található( a Leningrád-I is) a most indított és építésében teljesen befejezett(!) novovoronyezsi 6-os blokk pedig Novovornyezs városánál. 1360 km választja el egymástól a két erőművet.
Aztán kicsit utánanéztem még a dolgoknak. Emlegeti ezt a Titan-2 nevű céget,hogy "minden Roszatom erőműépítésnél kiemelt partner volt". Megnéztem a Roszenergoatom( az oroszországi atomerőművek üzemeltetését végző Roszatom leányvállalat) honlapját. Tele volt a Novovoronyezs-6.blokk, a világ első VVER-1200-as blokkjának indításáról szóló hírekkel. Pár kattintás után megtaláltam,hogy ebben a novovoronyezsi projectben például nincs benne a Titan-2. Persze nem is tudom miért várok el,olyan lehetetlen feladatokat egy jól fizetett újságírótól, hogy oroszul tudjon olvasni, és esetleg alap szinten meg is értse amit olvas. A cikkéből kiderül,hogy magyar nyelven sem fogja fel,hogy mit olvas.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
Megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Jávor Benedeknek az atomerőművi blokkok építése ügyében benyújtott népszavazási kérdésének hitelesítését a testület hétfői ülésén.

http://www.hirado.hu/2016/04/25/elutasitotta-javor-benedek-nepszavazasi-kerdeset-az-nvb/
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 754
28 604
113
A Titán-2 Konszern beperelte korábbi munkatársát
A hivatalos vizsgálat cáfolta Viktor Alejnyikov vádjait: A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés fő keringtetővezetékének hegesztési varratai megfelelnek a műszaki előírásoknak.

A Leningrádi Atomerőmű 2-es kiépítés 1. blokkjának fő keringtetővezetékének hegesztési varratai megfelelnek a műszaki előírásoknak. Erre a megállapításra jutottak az erőmű szakemberei célzott vizsgálatuk során, amelybe bevonták az atomerőművek tudományos kutatóintézetét (VNIIAESZ Rt.), melynek feladata az oroszországi atomerőművek üzemeltetésének tudományos felügyelete. A vizsgálat előzménye, hogy az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója utasítást adott a célzott vizsgálatra, miután az oroszországi közvélemény fokozott figyelemmel követi az új blokkok építését. A vizsgálat eredményéről tájékoztatják az összes érdekelt felet.

http://atomenergiainfo.hu/orosz-atomenergetika/a-titan-2-konszern-beperelte-korabbi-munkatarsat
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://www.globoport.hu/159212/igy-mukodik-a-csoda-napkollektor-ami-egy-panelben-is-megeri-a-penzet/
Magyar emberke találmánya!
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 754
28 604
113
A dán kormány törölni kívánja öt szélfarm építésére vonatkozó terveit, melyek összesen kemény 350 MW áramot állítottak volna elő, mivel a megtermelt áram ára túl drága lenne a fogyasztóknak http://www.reuters.com/article/windfarm-denmark-idUSL5N18A2V8
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Friss hír: A Tri Alpha Energy 500 millió USD-t (!!) kapott egy nemzetközi befektetési csoporttól a kísérleti berendezésük továbbfejlesztésére.

Érdekes ez a cég!

Code:
https://www.youtube.com/watch?v=IN7v81yWY0Q

1998-ban alakultak. Eddig weblapjuk sem volt. 2002 Paul Allen vásárolta be magát a cégbe és ami elég nagy lökést jelentett nekik. Jelenleg 150 munkatársuk van 25 (!!) országból.

trialphaenergy.com/

Külön szimpatikus a cégben hogy a hidrogén-bór aneutronos fúziós technológiát fejlesztik.

Magánvélemény: az ilyen cégeket látva hajlamos vagyok bízni az emberiség fennmaradásában.
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 347
2 352
113
Rossz hír: az ITER sajnos 10 évet fog késni az eredeti tervhez képest és további 4 milliárd EUR-t fog felemészteni.

reuters.com/article/us-france-nuclear-fusion-idUSKCN0XT0LY

Ezek szerint legkorábban 2035-után lesz csak belőle valami... :-(
Ez most már kezd hasonlítani az orosz hadiipari bejelentések színvonalára.
Sajnos meglátszik, hogy nem ezt szánják a jövő energiaforrásának.
 
M

molnibalage

Guest
Ahogy már írtam. Nem értem, hogy minek szórakoznak ezzel, mikor n+1 működő fissziós megoldás van. Az ITER-rel elbaszott pénzből nemhogy egy, de több féle technológia is már régen piacra értett lenne. U alapú tenyésztő reaktor, LFTR, amit akarsz és nem egy nagyon talánra basznának el ennyi pénzt, mikor a klímaváltozás azzal fenyeget, amivel....
 

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 347
2 352
113
Ahogy már írtam. Nem értem, hogy minek szórakoznak ezzel, mikor n+1 működő fissziós megoldás van. Az ITER-rel elbaszott pénzből nemhogy egy, de több féle technológia is már régen piacra értett lenne. U alapú tenyésztő reaktor, LFTR, amit akarsz és nem egy nagyon talánra basznának el ennyi pénzt, mikor a klímaváltozás azzal fenyeget, amivel....
Már leírtam valahol, hogy addig nem kéne elbaszott pénzről beszélni egyik technológia kapcsán sem, amíg 1000 milliárdokért vívnak értelmetlen háborúkat. Nincs itt a pénzel semmi gond, ha akarnák <b>bőven</b> jutna mindenre.