1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Eurocopter Tiger (EC 665)

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. szpg9

  szpg9 Well-Known Member

  Kantin, Magyarország, és az volt a kérdésem, hogy a seregben ma is jellenző-e a kiemelő (felfelé húzó) hatás, mint régen? Konkrétan a hátrányos helyzetűekkel és a cigányokkal kapcsolatosan. Biztos megtalálod a 636. oldalon a vitaindítót, aztán már érkezett ezekre több ilyen olyan reagálás...
   
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Azért láthatod sokszor így a gépet, mert a kutató-mentő szolgálatot (Szolnok és Pápa) mindig így adják és repülik a gépek. Ha eltűnik egy gép, megszakad vele a kapcsolat és keresni kell, akkor fontos hogy minél tovább a levegőben maradva minél nagyobb területet tudjanak átfésülni helikopterrel.
   
  endre likes this.
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Nos, szerintem a szállítóhelikopter feladata az, hogy katonákat és eszközöket/felszerelést vigyen A-ból B-be jóval gyorsabban, mint bármi egyéb módon lehetséges, illetve olyan helyekre, amit más járművel megközelíteni nehéz, vagy lehetetlen. És a nagyobb tehertér-teherbírás=több katona és több eszköz egy fordulóval, vagyis rövidebb idő alatt és/vagy kevesebb gép használatával lehet megoldani a feladatot. Ha fel is lehet fegyverezni, az ugyan pluszpont, de nem ez az elsődleges funkciója.
  Amúgy az én elképzelésem a magyar heliflottát illetően az, hogy kell egy nagyobb, lehetőleg rámpás szállítótípus, meg egy kisebb általános célú, vagyis két típus lenne összesen. Az utóbbi lehetne pl. a H145M, vagy valami hasonló méretű-teljesítményű (kéthajtóműves!) típus, amihez lennének irányított 70 mm körüli rakéták (APKWS-kategória), meg komolyabb ATGM-ek is. Dedikált harci típus kapcsán molnival értek egyet, vagyis hogy túl drága lenne nekünk, inkább a Gripenekhez vegyünk több precíziós bombát, levegő-föld rakétát.

  Ha így is van-volt, ez nem a gép hibája (mint ahogy nem a MiG-ek, Gripenek hibája, hogy a pilóták repórája annyi volt, amennyi pl.) és nem jelenti azt sem, hogy nem jönne jól a kapacitása, ha tényleg kitörne itt valami csetepaté.
   
  therob likes this.
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A szállitóhelikoter feladata pontossan ez.De emiatt egy szállitógép nagyobb,rosszabbul manőverezik,vagyis nem való a közvetlen harcövezetbe.Kell egy mozgékony,harci sérúléseket is viszonylag jol tűrő,és ütőképes fegyverzetű és kellően teherbiró tipus.Mivel a dedikált csataheli szerintem is drága nekünk,be kell tudnia tölteni ezt a szerepkört is.Ehez a H145M kicsi,gyenge,csekély teherbirásu,polgári szabványú tipus.Szerintam legfeljebb a felderitő-páncélvadász-könnyűtámogató szerepkörre alkalmas.Kell közé és a szállitó közé egy tipus,ami képes betölteni a harctéri szállitó,roham-desszant szerepkört,és elég tüzerős meg mozgékony,hogy pótolja a dedikált csatahelit.Ebben a kategóriában 2tipus van.A Mi35M és az AH60.
   
 5. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. wankel

  wankel Well-Known Member

  [​IMG]
  Francia Tigre HAP.
   
  zsolti, Nagy Csaba, Luthero and 5 others like this.
 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  [​IMG]
   
  Luthero and fip7 like this.
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Megvan a Maliban történt baleset kivizsgálás végső eredmémye.
  Szomorú de mint kiderült az Airbus Helicopters karbantartó csapata a hunyó. :(
  Karbantartás során a mechanikus szerelők rosszul szerelték vissza és szabályozták be a rotor vezérlését.
  Emiatt jelentkeztek repülés során olyan G erők hogy végül a rotor és a gép repülés közben darabokra hullott..
   
  gacsat, fishbed and Luthero like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, amit én láttam a saját szememmel:

  Elmúlt 5 éven belül történt valahol német nyelvterületen belül, tanulmányúton a saját adott területén világ vezető cégnél.
  Kis prezentációs bemutatkozás/saját top minőségű termékcsalád reklámozása etc. után tervezésért felelős részen keresztül elindultunk a VIP étteremrész felé.
  Jó sok üvegfalú iroda nyílt a folyosóról ahol vezetett az utunk, egyszer csak azt vettem észre, hogy egy szakállas kreol fickó öltönyben zokniban tűri befelé a piros mintás szőnyeget a fűtőtest mellé az iroda sarkában, és térdel lefelé...

  Kollégámmal összenéztünk miután elhaladtunk az iroda előtt, egy szót sem kellett szólni, a házigazdánk is meglátta ezt, aki még egy jóravaló német német, kicsit elkomorodott a tekintete, aztán széttárt kézzel mondta, hogy ez van, meg valahol ez elvárás. Később bejártuk az üzemet is, ahol a gyártás folyt, ott is akadt újnémet azért, nem is kevés.

  Az van, hogy a német iparban már nem ugyan azok az arcok dolgoznak ugyan azzal a precizitással, megbízhatósággal, mint tették azt mondjuk 40 évvel ezelőtt.
   
  svajcibeka, rudi and Roni like this.
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Komoly hangja van:

   
  fishbed likes this.
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hú, ez kurwa ciki. Épp tőlük veszünk helikoptert?
   
 13. arcas

  arcas Well-Known Member

  Okos ember más kárán tanul. Oda kell figyelni és kész...
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Igen, azt hiszem valóban a "ciki" a megfelelő kifejezés...
  Reméljük egyedi hiba volt és nem rendszerszintű.
  Mint vevők tutira jogunk - sőt talán kötelességünk - lesz auditálni az Airbus karbantartó szervezetét. Ott kell majd okosnak lenni.
   
 15. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Akkor egy mély EASA audit soron kívül befigyel + egypár karrier a földbe áll.
  Azokat a munkákat valaki felügyelte, lepecsételte, aláírta. Több ember több pozícióban. És átment a vállalati minőségbiztosítási rendszeren. Innentől indul a visszakeresés, ezek az emberek min dolgoztak korábban, azokat visszahívni és átnézni... sok sok pénz, mert a vállalatot terheli mind.
  Vagyis nagyon komoly hanyagságok, ez pedig naggggyon sokba fog kerülni a cégnek. (Ez egy level 2 finding legalább egy auditon, jóindulattal. Level 1 igazság szerint, ha rendszerszintű hiba van az ellenőrzési láncban - az pedig lakat.)
   
  fishbed, svajcibeka, gacsat and 2 others like this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Reméljük, de nem bízom benne.
   
 17. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ilyen nincs. Vagy szabályszerűen, vagy sehogy.
  Nem tudom melyik országban történt a dolog (Fr, No. tökmindegy), a helyi hatóságnak ezek alapján kell kivizsgálni (megtette a céggel együtt), majd eljárnia.
  Ha nem teszi, az EASA visszavonja a felügyeleti jogot, mert a nemzeti hatóságot az EASA maga is auditálja, hogy megfelelően végzi-e a munkát.
  A légiközlekedés biztonsága esetén nincs kibúvó, nincs bocsánat.
   
  fishbed likes this.
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az Ausztráloknak úgy tűnik most van elegük Tigrisekből..lecserélik őket.
  Tendert írtak 24+5 (24 éles, 5 kiképző) többfeladatú felfegyverzett felderítő / támogató helikopter beszerzésére.
  Érdekes típust keresnek:
  - már létező bevált szerkezet legyen;
  - legyen képes felfegyverzett felderítő bevetésekre a harcmezőn és a mögötti területeken;
  - legyen MUM képes (az Ausztrálok MQ-9 Reaper drónjaival)
  Arról nem szól a cikk mit csinálnak a leállított Tigrisekkel
   
  fishbed and zsolti like this.
 19. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ez az AH-64E Guardian lesz, arra van kiírva ez a specifikáció.
   
  fip7 and fishbed like this.
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Arra voltam kíváncsi, hogy mi a problémájuk a Tiger-el, de sajnos azt nem láttam a linkedben. Legutolsó hírként amit olvastam kb. 1 éve az ausztrálok Tiger állományával kapcsolatban pont az volt, hogy elkezdték dicsérni hogy HA vesznek hozzá elég alkatrészt, akkor nem is olyan rossz a hadrafoghatóság, meg hasonló nagy meglátások.


  Elfogyott az alkatrész?
   

Ezen oldal megosztása