T. Panzerfaust!
Nem a többi drága, hanem a Gripen 1 más /kisebb/ kategória. - Mint az F-16-os, bár annál drágább...!!!
Kedves sondor961!
A rögeszméidtől ismét nem szabadulunk...legutóbb is a román beszerzésnél ékesen bizonyitatott, hogy nem is olyan olcsó a Falcon, ha úgy jobban számolgat az ember. Ezt az F-16-ossal való hasonlitgatást elfelejthetnénk már meg az ilyen-olyan árakat is.
A svédek jól csinálják -vagy jobban mint mások - alkottak a saját igényeikre egy gépet ami csakhamar világpolitikai és gazdasági helyzet végett egyre jobban egyre több országnak az igényeinek is megfelelni látszik.
-Van marketing (ép úgy a hétköznapi embert is megpróbálják meggyőzni néha hülyeségeket állitó anyagokkal-médiával),
-van lobbi (ne mond, hogy amcsiknál vagy franciáknál nem próbálkoztak - egyszerüen lehet jobban tudták kit hol érdemes megvesztegetni),
-van egy csomag ( a termék nem csak a gépből áll, gyakorlatilag mindenhol beleteszik a support jelentős részét hogy a flotta ténylegesen használható legyen - azaz nem utólag költögetünk milliókat alkatrészekre),
-és van ellentételezés, amit érdekesmód a többi pályázó sosem tud -vagy egyáltalán, vagy részben- vállalni!!!
A Gripen egy érdekes kategória a maga nemében, egy kisméretű és egyébként joggal gyenge motorteljesitményű ugyanakkor ésszerűen összerakott, kiválóan repülhető és viszonylag ólcsón üzemben tartható(!) megbizható tipus, ami "mindent tud amit a nagyok" (néha még lehet többet is) csak nem olyan látványos volumenben (azaz nem lóghat rajta egy tucat bomba meg rakéta,stb.)
Az, hogy az NG még mindig szinte csak papiron van (értem ez alatt hogy nincs sorozatgyártásban) nem jelenti hogy a fenti tulajdonságok kivesznek belőle, igazából a svédek szerintem csak most próbálnak megint egy picit a megváltozott "igényekhez" igazodni, újra...
Én örülök a sikerüknek...értik a dolgukat, azaz amit gyártanak az nem lehet olyan rosz, ha el tudják adni...,ha már az utóbbi időben egyre többször billen a mérleg nyelve a gripen felé az már nem lehet véletlen...,és nem lehet mindenhol a korrupcióra fogni se...ezt azért lássuk be!