1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gépkarabélyok

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  <b>Az Ak pontosságával kapcsolatban olvassátok már el a Kaliber Tavaszi különszámát 2013/01.13.</b> Ott azért elég jól kifejtik (pozitív) tulajdonságait. És a hülye oroszok csak azért is a tokfedélre tették az optikát (AK12), a sok okos meg jól meg mondta ezzel kapcsolatban , hogy milyen szar. HaHaHa
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Luthero

  Épp csak az AK-12 tokfedele totálisan eltér a hagyományos AK tokfedelétől... HAHAHA
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem a lőszerrel van baj hanem a fegyverrel.
   
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  dudi

  Azért a 7.62x39 lőszer lövedékének sem éppen a legideálisabb "mesterlövészkedéshez". Durván nagy az esése a többi, ma használatos karabélylőszer (5.45x39, 5.56x45, 6.8X43 Remington SPC, 6.5x39 Grendel) lövedékéhez képest: http://www.hornady.com/assets/files/ballistics/2013-Metric-Ballistics.pdf
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Az AMD-65 gépkarabély volt az általam használt fegyver is. Igazából nem volt rossz. A légideszant csapatoknak fejlesztettük ki eredetileg, ha jók az emlékeim. Aztán miért is rendszeresítettük minden fegyvernemnél, az számomra is rejtély. Nos, könnyű volt súlyra, egyszerűen kezelhető. Válltámaszát viszont nagyon gagyinak éreztem. A Csőszájfék, illetve a rajparancsnoki fegyvereken a lángrejtő előnyös volt, jelentősen csökkentette a hátrarúgását a fegyvernek lövéskor. Rövidebb csöve folytán hatásos lőtávolsága kisebb volt mint az akkor használatos határőrségi és munkásőrségi gépkarabélyoké. Viszont a BMP-ben nagyon hálás dolog volt a fegyver kis súlya és mérete, a harcjárműbe történő ki és beszálláskor. Szórása 300 méterig viszont nem tért el az említett fegyverekétől. E felett már hátrányban volt a hosszabb csövű gépkarabélyokkal szemben. Viszont ha egy alap fegyver mechanikus irányzékába befog valaki egy álló emberi alakot, 300 méterről már nem igazán lát sokat belőle az irányzékban. Nem véletlen hogy lövészeteken is max., 300 méter volt a távolság, emberi alakra. Most mi a standard távolság lövészeten e téren, azt dudi tudná megmondani. A fegyver megítélésénél figyelembe kell venni, amikor tervezték és használták, abban az időszakban nem volt ennyire elterjedt dolog a sok kiegészítő. Az átlag gyalogos katona, minden hadseregben akkoriban, alap fegyverrel harcolt, mindenféle extra, meg kütyü nélkül. Max., bajonett és kézigránátok egészítették ki a fegyverzetét. Mára persze ez eléggé elavult lett, de arról nem a fegyver tehet, hogy a Honvédség nem tartott igény a továbbfejlesztett változatokra. Van belőle úgy tudom több vwó is, melyek már megfelelnének a kor követelményeinek. A youtube-on több olyan felvétel is van, ahol amerikai tuningolások láthatók. Ott például, kifejezetten népszerű a magyar AMD-65.

  http://www.youtube.com/watch?v=FHw1N9Yqn80
   
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Az AMD-65 nem csak a desszantosoknak lett kifejlesztve, hanem azon katonák önvédelmi fegyveréül is szolgált, akik valamilyen kezelőszemélyzethez tartoztak. Tehát a gépkarabély nem elsődleges fegyvverük volt.

  A mechanikus irányzékuk állíthatósága szolgál az irányzékvonal esés miatti célontarthatóságára.

  Alapkiképzésen tanítják az alapirányzékon való célzást, tudjátok, 100 m-en alsó széle, közepe. Ez azért van, hogy a katonának ezen a távon ne kelljen irányzékot állítani, ha folyamatosan kell lövöldöznie. "Pontlövéshez" már állítani kell 100-m-enkénti esésátlaggal.

  A szabvány NATO 5.56 előbb elveszíti a stabilitását mint a 7.62-es, az már 300 m felett nagyobbat szór, alatta pontosabb.
   
 7. honved

  honved Well-Known Member

  Alap lőgyakorlatnál igen. Viszont egy gépesített lövész raj, vagy szakasz éleslövészeten, nálunk 3-as irányzék volt a standard beállítás. ( 300 m ) Minden célra. ( 1988 ) Ma miként van, azt nem tudom, dudi biztos megmondja, ha megkérjük rá.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  wolfram

  Egyik sem alkalmas mesterlövészkedni de az 5,56-nál és az 5,45-nél alkalmasabb mert nem a pálya esése a legfőbb szempont(az optikát lehet állítani és kell is a röppályához) hanem a pálya melletti stabilitás ami sokkal jobb a 7,62-nek mint a két másik lőszernek.

  honved

  Az alapirányzék és a 3-as irányzékállás ugyan azt erdményezi :)
  Tehát ha alapirányzékon belövöd pontlövőre 100 méterre a fegyvered akkor 3 irányzékállásnál is pontlövő lesz 100 méteren.
  Ez azért van mert az AK hátsó irányzéka egy ferde pályán mozog és az alap irányzék egy magasságba esik a 3-as irányzékkal.
   
 9. Luthero

  Luthero Well-Known Member

  Kedves Dudás Krisztián én kifejtetem egy régebbi hozzáoszlásomban, hogy egy módosított tok fedélen milyen jól ellene egy optika az AK-n (hoztam youtube linkeket). Erre te jól meg megmondtad hogy ott pedig nincs helye optikának, szó sem volt az alap tokfedélről. Szerintem néz utána, és próbálj korrektebb lenni.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Luthero

  Ne haragudj de nem fogok minden alkalommal elolvasni minden hozzászólást egy topickban ha oda új hozzászólás érkezik,mindent pedig nem tudom és nem is akarom megjegyezni.
  Én mindig azt írtam,hogy egy alap AK tokfedélen nincs helye optikának.
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  Szia dudi !

  Igazad van, ugyanaz, beugrott ahogy elolvastam amit írtál. Na, nem jutott volna magamtól ez most eszembe, miért is úgy használtuk. Mentségemre legyen mondva, elég rég volt, 1987-88-ban. :) Azért kösz hogy eszembe juttattad.
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  dudi

  "a pálya melletti stabilitás ami sokkal jobb a 7,62-nek mint a két másik lőszernek."

  Na igen, ez jogos... :)
   
 13. doca

  doca New Member

  Ez milyen kézifegyver ?
  0:10-től:
  http://www.youtube.com/watch?v=NHQrsxYd6eM
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Valamilyen AK
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy Ak, melyet egy polc mélyén meglelTEK.
   
 16. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Valaki meg tudja nekem mondani, hogy egy gázdugattyús rendszernek mi az előnye a görgős késleltetett tömegzárral szemben?
  Csak mert nekem a görgős jobbnak tűnik, mégis a legtöbb új karabély gázdugattyús.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  doca

  Valamilyen AK.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  fip7

  Hadi felhasználásra sokkal jobb a gázdugattyús fegyver mint a görgőkkel késleltetett tömegzáras az igénytelensége miatt.
   
 19. fip7

  fip7 Well-Known Member

  dudi

  Értem. Ez is egy olyan infó amit eddig még nem hallottam :)

  Az a baj, hogy nagyon kevés a fellelhető infó a témában. Ezért is kérdeztem meg itt.
   
 20. doberamann

  doberamann Member

  http://gunmagazin.hu/sportloveszet/egy-nemet-sikertortenet-a-heckler-und-koch-gorgozaras-fegyvercsaladja

  A lényeg a görgős drágább, több munkaórát és komolyabb anyagot igényel, spéci gépekkel és még a harcteret se igazán szereti:)
   

Ezen oldal megosztása