Carbonara nem a legegyszerűbb. Aglie e oilo, kb fokhagymás olajos tészta.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Meg tudtam én is csinálni, csak egyszerű lehet, tekintve a képességeimet... De igen, vannak 2 összetevős tésztáik isCarbonara nem a legegyszerűbb. Aglie e oilo, kb fokhagymás olajos tészta.
Nyersen, kenyérrel meg lila hagymával.Ki eszik már manapság szalonnát?
Nálunk az egész Nagy Család.Hetente többször is.A mindenféle le és fölvágottak nem igazán mönnek.Ki eszik már manapság szalonnát?
Macskafogóban van asszem, hogy Lusta Dick kér a repülőn egy joghurtot.Nyersen, kenyérrel meg lila hagymával.
Sütve.
Rántottában.
Cigánypecsenyén.
Lencsesalátával.
Sült hagymával.
Áááá, baszki, még gyümölcsjoghurttal is.
Abból a leegyszerűbb Carbonara is jóféle tokaszalonna-szerűvel indul
Nyálcsorgatós smiley is kellene.
Szemezek ezzel egy ideje, pepecselősnek tűnik, de muszáj lesz megpróbálni. De aki jobban ráér, megcsinálhatná és megríhatná, hogy megéri-e belefogni.
Egyébként szvsz egész profi és ráadásul humoros oktatófilmet készítettek.Mondtam én,hogy harmadrangú sápkóros angolok
A régi angol vígjátékokat imádom.'Valaki' eltűntette az előzőt:
Tehát
Egyébként szvsz egész profi és ráadásul humoros oktatófilmet készítettek.
Jól és jókor elhelyezett be-, és kiszólásokkal.
Pl:
én, meg az asszony?Ki eszik már manapság szalonnát?
Két dolgot keversz! A modern életmód a világháború után náluk megmaradt felpörgetett katonai konzervgyártással és a nők gyárakba terelésével hatalmas gasztronómiai visszafejlődést hozott világszerte, itthon is, ott is.Vannak még angolkak? Lassan a fele paki+indiai+egyéb koronaekszer...
Mondjuk az angol konyháról mindenki tudta meg Jimmy Olivér, meg a többi hasonszőrű előtt hogy nemlétező fogalom. Vagyis híresen xar, ehetetlen. Én meg emlékszem a 20-25 évvel ezelőtti világra...
Itt 33:10-től van egy levezetés a feldolgozott húsokról, mondjuk én az egészen jót mulattam:Elgondolkodtatóak azok a folyamatok amik ma zajlanak élelmiszer fronton. Egy ideje már érdeklődve olvasom a mindmeghalunk mert: vörös húsok, húsok, E számok, ultraprocesszed food. A sort még lehetne hosszan folytatni. Most nem megyek bele olyanokba, hogy mik azok az E számok, sokszor ki lett már tárgyalva, viszont a legújabb őrület amit az ultrafeldolgozott élelmiszerek körül csapnak nem hagy nyugodni. Teljesen kétségbeestem, hogy már csak napjaink vannak hátra ezek miatt, így kollektíve mint emberiség, hát gondoltam mostantól odafigyelek és nem eszek ilyesmiket. Na elkezdtem utána olvasni és rájöttem, hogy hacsak nem eszek nyers sárgarépát, akkor nehéz lesz.
Mert mi is az ultrafeldolgozott élelmiszer? Aki tudja a PONTOS választ az tegye fel a kezét.
Én ilyeneket találtam: Ha ötnél több alapanyag van benne, akkor esélyes. (ok, a magyar konyha nagyrésze megy a kukába...).
Csak az ipar által használt összetevők. (Nehéz kérdés. Természetesen a természetazonos eper aroma egyértelmű... vagy mégsem? (akit érdekel nézze meg miből készül, és lehet vitát indítani, hogy akkor ez most természetes anyag, avagy nem?) ) Kolbász.... ehhez kis magyarázat. A legtöbb (mind?) nagyontudatosmindentőlmeghalunk blog és hasonlók amerikai cikkekből ollóznak, namost a sausage, mint fogalom érdekes vizekre vezet, ha megnézzük mit is hívnak így a különböző kultúrákban. Csak egy példa: bemegyek a Coop boltba itt kint (UK) (de lehet Aldi, stb.) és veszek egy olcsó ám szar Skinny fedőnevű kolbászhoz hasonlító tárgyat, akkor valami iszonyatos öszsetevő listát látok a csomagoláson, vannak benne olyanok, amiktől pl. a húspép összeáll tölthető keménységűre... (nem, nem a kukoricakeményítő az). Azonban, bemegyek ugyan abba a boltba, és veszek egy az árlista felső szélén tanyázó terméket, akkor kiderül, hogy gyakorlatilag darálthús és fűszer... snitt. Arról már ne is beszéljünk, hogy Magyarországon pl. mit is jelent a kolbász, és otthon (ezen blogok kivátelével, akik még szarni is csillagos-sávosat szarnak) senki nem hívja a virlsit kolbásznak, és a virlsi összetevői is elég nagy szórást mutatnak az ár-összetevő tengely mentén.
Aztán ilyenek jelennek még meg itt (bocs, az angolért): "‘Fresh food’ with a long shelf life may indicate the presence of preservatives. Some foods that contain preservatives, such as bacon (which contains salt and nitrates), are not ‘ultra-processed’. However, bacon is not a healthier alternative to salami, which is classed as ‘ultra-processed’ because it has more added ingredients and has undergone a further process in the factory. Bucking the trend is long-life milk, which has been pasteurised at an ultra-high temperature (UHT) and doesn’t contain preservatives and so isn’t classified as ultra-processed, rather minimally processed. Check the label for preservatives such as sodium benzoate, nitrate and sulphite, BHA and BHT."
Puff neki: szóval most megtudtuk, hogy a szalámi az ultraprocesszed, mert több összetevő van benne, és átmegy további feldolgozási lépéseken, bezzeg az a szalonna amihez vizet adnak (meg szulfitot, hogy meg is kösse valami azt a vizet) az nem. Mondjuk otthon felkoncolnák azt a hentest aki vizet ad a szalonnához... Ha beletöltjük a bélbe akkor az feldolgozási lépés, meg az abálás is az, a só meg tartósító szer is, szóval tessenek vigyázni azzal a disznóöléssel, még a végén mindmeghalnak a sok ultrafeldolgozott májashurkától.
Na folytassuk: "Unrecognisable ingredients could be additives. Most of them are probably safe, but negative effects have been suggested for a few."
Tekintsünk el az átlagember kémiához fűződő kapcsolatától, és kérdezzük meg tőle, hogy aszkorbinsavat fogyasztana e? Aztán ugyan ez a kérdés C-vitaminnal. Majd ismételjük meg az E300-as jelű adalékanyaggal. (Egykor pár egyetemista aláírásgyűjtést tartott a dihidrogénoxid betiltásáért heccből, sokan aláírták.) Szóval az a nem felismerhető összetevő az sokaknál elég bizarr eredményeket hozna.
A legjobb pedig: "Aggressive marketing and branding." Szegény vegánok...
Ami (talán) kis fényt jelent az alagút végén a megértés felé az az egyik fenti idézetből: Check the label for preservatives such as sodium benzoate, nitrate and sulphite, BHA and BHT. Magyarul: nézd meg a cimkén milyen tartósítószerek vannak benne. OK, ez már talán jelent valamit.. de: azt ugye tudjuk, hogy az amerikai élelmiszer szabályozás sokkal megengedőbb, mint az európai, pláne a magyar. Mivel ezek a blogok, mint említettem volt, mind amerikai magazinokból, blogokból, stb. dolgoznak, és annyi esze egyik szerzőnek sincs, se semmilyen végzettsége, az élet iskoláján kívül ugye, hogy ilyeneket tudjon, megértsen, felfogjon, a magyarázatok nagyrésze is erőst az USA-ra igaz. Már olyat is olvastam, hogy hát a hormonok a hústremékekben. Ja igen, az EURÓPAI hústermékekre tetszett gondolni kedves idióta szerző, vagy az AMERIKAIAKRA?
Na ennek folyományaként sikerült egyszer meghallgatnom egy itteni (UK, mégegyszer) magyar sráctól, hogy az angol lányok azért annyira fejlettek már 14 évesen, mert az itteni csirke teli van hormonokkal. (Biztosan nincs így, mert a hormon itt sem engedélyezett (még)). A srác amúgy nagyon jólelkű, de hát..
Szóval okosabb nem lettem, most rettegek, hogy az a kolbász amit otthonról hoztam (szigorúan házi, sk.) az most ultrafeldolgozott e, és ha igen, akkor mennyi időm van még hátra?
- Doktor úr mennyi időm van még hátra?
- 5.
- 5 év, hónap, nap?
- 4...
A fent idézett személyt nem kedvelem, de ezen a téren egyetértek vele. Az alap kérdésem ugyan ez volt, honnan ismerszik meg az ultraprocessed food? Először erre kellene egy egyértelmű és pontos magyarázatot adniuk, aztán lehet vitatkozni bármiről. Amíg csak homályos, az az ultaprocessed amire ráfogom magyarázat van, addig ez közönséges szemfényvesztés. A másik oldalról viszont iszonyatos pénzek vannak mögötte.Itt 33:10-től van egy levezetés a feldolgozott húsokról, mondjuk én az egészen jót mulattam: