A 7,62-esnél én a 7,62x39-re gondoltam és nem a 7,62x51-re vagy 54-re.
Egy sznájperkedésre használt lőszert meg nem hiszem, hogy karabélylőszerrel kellene leváltni és fordítva.
A 7.62x39-et mindenben felülmúlja mind a 6.5 Grendel, mind a 6.8 SPC.
De ha egyszer jobb sniperkedésre a 6.5, mert stabilabb, emellett könnyebb a lőszer és kisebb a visszarúgás is, akkor miért ne?
Ebben nem lennék annyira biztos, talán a mellényes-sisakos topikban volt ez téma pár hónappal ezelőtt és ott azt hiszem az volt az eredmény, hogy van az oroszoknak egy rohadt kényelmetlen és nehéz sisakja titánból vagy miből, és az megfogja a karabélylőszert, de nem túl elterjedt, mert nehéz. Rendvédelmisek használják vagy azoknak egy különleges csoportja.
Biztos én sem vagyok benne, de ezt rebesgetik... Az orosz sisak meg brutális, de harctérre alkalmatlan a tömege miatt.
Nem vagyok meggyőződve, hogy azzal amivel 300 méteren belül lőssz és azzal amivel 6-800 méterre, ugyanazt a lőszert kellene hasznája. Így vagy 300 méteren lesz túl erős (ha lehet ilyent mondani) esetleg túl nagy, ami miatt kisebbet is használhatnál, vagy 800 méteren nem lesz ereje.
A 6.5 Grendelnek az a lényege, hogy viszonylag kicsi a kezdősebessége, viszont a lövedék alakja miatt jóval lassabban is veszít a sebességéből. Szóval közelre sem túl erős és távolra sem túl gyenge. A 6.8 már kevésbé ideális ilyen szempontból, az inkább "normál karabélylőtávra" való.
wolfram
Mesterlövészkedni akinek esze van .338 Lapua Magnumot vagy valami hasonlót használ nem 7,62x51-et mert ez egy semmirevaló szar.
Persze, komolyabb sniperkedésre minimum .300 Win Mag, de inkább a .338 Lapua az ideális. De én nem is ezekre gondoltam, hanem magyar vonatkozásban SzVD-re, amcsiban M14, M110-re, hogy azoknál válthatná a 7.62x51/54R-t a 6.5 Grendel.
fip7
Géppuska helyett nem jó a köztes lőszert tüzelő könnyű géppuska aki ezzel álltatja magát az nem tudja mire való egy géppuska!
PKM kategóriájúba (tehát a jelenlegi 7.62-esekbe) miért ne lenne jó a 6.5-ös? Persze, amennyiben lenne hozzá pl. páncéltörő lőszer is, ami jelenleg sajna nincs... De ez csakis elhatározás kérdése. Én akárhogy is nézem, a 6.5 ellen csak az szól, hogy drága lenne átállni rá, pláne NATO-szinten.
fip7
a NATO 7,62x51 a világ legelbaszottab lőszere!Azt kell tudni róla,hogy az amik a háború után rájöttek,hogy az addig használt puskalőszer nem alkalmas gépkarabélyokhoz,ezért csináltak egy köztes lőszert a 7,92 Kruz mintájára.a csavar itt kezdődik a dologban miszerint előjött belőlük a kivagyiság és nem voltak hajlandóak a legyőzött németekéhez hasonlót rendszeresíteni,mondván nehogy már ők mondják meg a frankót.
Így csináltak egy puskalőszernek gyenge de köztes lőszernek erős használhatatlan szart és ezt nevezik ma NATO 7,62x51-nek.
Hasonlítsd össze egy rendes puskalőszerrel mint pl:7,62x54R,.30-06 Springfield stb...
Hát, amiket láttam eddig ballisztikai táblázatokat, ott nagyobb (300 méter feletti) távolságokon már eléggé hasonló energiával rendelkezett mindhárom lőszer lövedéke.