És ezek akarnak háborúzni ! Ha egy 3000J körüli fegyver 7-8g-os lövedékkel rúg akkor mit szólnának egy 338-378 WBy magnumhoz ? Na az rúg mint a veszedelem , arra már én is azt mondtam 2 lövés után , hogy a qrva anyja lődözzön vele de nem én ! LOL
Az az igazság, hogy a nézőpontod és tapasztalatod egyáltalán nem a katonai alkamazás irányából adódik így nem is a szerint gondolkodva szólsz hozzá.
Mi a tökömnek akarna bárki akkora lőszerrel háborúzni? A gyalogsági tűzharcok átlagos távolsága 300-400 méter közt van erre lettek a köztes kaliberek optimalizálva főleg az európai hadszintérre a hidegháború alatt. illetve cél volt, hogy az egyes harcos több lőszert tudjon cipelni anélkül, hogy megszakadna.
Új igények az afganisztáni harcokban jöttek elő amikor a terepadottságok miatt (magashegység) megnőttek a lőtávok illetve a legtöbb konvencionális haderő elkezdett lövedékálló mellényeket alkalmazni ekkor kezdett az amerikai haderő új kaliber után kutatni, úgy hogy a nagyobb kaliber előnyeit házasítsák a kisebb köztes lőszer adta logisztikai előnyökkel.
Szerintem viszonylag jól sikerült abszolválni a feladatot a gyártóknak a lövedék ballisztikai mutóival és a lőszer méret/tömeg adataival (nem lett sokkal nagyobb és nehezebb de hozza a jobb mutatókat) Egyedüli probléma, hogy egy picit még mindig túl erősnek tűnik a pontos rövid sorozathoz (golyószóróba viszont kiválónak néz ki amúgy) gépkarabély kivitelben. Ezt vagy lenyelik vagy nem.
Elismerem, hogy széleskörű ballisztikai ismeretekkel rendelkezel és sokféle lőszert próbáltál ki nagy fehér vadászként csak a tapasztalatod a katonai alkalmazás egyetlen szelete (mesterlövész és rajtámogató puskák) szempontjából hasznos és releváns igazából.
Amikor azt mondom, hogy nem lesz ez a kaliber és a ráépülő fegyverrendszer rendszerbe nyomva és elterjedve olyan gyorsan azt nem azért mondom mert nem látom az előnyeit a jelenlegivel szemben, hanem azért mert még van bőven buktató mire finomhangolják akár a lőszert is és akkor még meg kell küzdeni az M4 és 5.56 lovbbival mind katonai mind pedig a gyártó (korrupció khmm) irányából ami az AR alapú fegyverek leváltására tett kísérletek (XM-8, Masada, SCAR-L és H, HK416) csúfos kudarcait tekintve amik mind elvéreztek (pedig a lőszer maradt volna) az amerikai hadiipari lobbi és a katonai vezetői konzervativizmus bástyafalán 0 eredménnyel kizárólag dollármilliók elégetését eredményezve.
Aztán mire a NATO tagországok amik közül a legnagyobbak éppen most állították (franciák) vagy állítják (németek) rendszerbe az újgenerációs 5.56-os (vagy a törökök akik maradtak a 7,62x51-nél) karabélyaikat mikorra állnak át megint az megint évtizedek kérdése és itt elég visszanézni a 7,62x51 ről való átállásra 5.56-ra.