K
kamm
Guest
Ennek most mi koze ahhoz, hogy 70% sved es europai a Gripen, azaz semmikeppen sem amerikai, kulonosen technologiailag nem az?Anno a Viggen-ben lényegesen kisebb volt az USA-részarány, mégis ugyanúgy élt a vétójuk, mintha teljesen saját gép lett volna.
Nincs semmifele "vetojuk" az amerikaiaknak - ez nem felujitott F-16, ez egy sved termek, nem vetozhatnak meg semmit az amerikaiak.
Az egyetlen, amit tehetnek, hogy bizonyos orszagoknak - Iran, NK stb - nem engedik meg, hogy pl a GE enginnel arulja a Saab.
Ezt advanced technology export control, ami kb minden fejlett iparu orszagban megvan, military exportban meg kulonosen gyakori. (Pl nem veletlenul nem aruljak a nemet cuccokat a szaudiaknak - most lett meghosszabbitva a tiltas megint - es jo sansszal a magyar Lynx sem mehet tovabb majd, hacsak nem veszik ki belole a Liebherrt stb.)
FYI ezt en is alairom mindannyiszor, amikor mondjuk a Delltol vagy a HPtol vagy barmelyik masik amerikai cegtol vasarolok egy komplex storage systemet vagy hasonlot, ott van a vegen a szokasos Sanctions and Embargo clause, amely szerint becsuknak, ha tovabbadom a Gonosz orszagai barmelyikenek.
A horvatok-fele veto, amikor az amerikaiak megtiltottak a zsidoknak, hogy a hasznalt-felujitott F-16-ot eladjak a horvatoknak, na az veto.
Ilyenrol szo sincs a Gripen kapcsan, peldaul pont a horvatoknal sem merult ilyesmi fel.
Egyetlen elem. Amint irtam, kb 30% az amerikai beszallitok teljes aranya, nem azt irtam, hogy csak europai gep lenne - viszont mindenkeppen sokkal inkabb sved-europai (70%), mint amerikai.És igen, a Gripen-ben a hajtómű 60%-os GE részaránya több, mint bőven elég arra, hogy ettől ez már ne (csak) európai gép legyen.
Azt nem tudom, de szinte biztos vagyok benne, hogy nincs vetojoga az amerikaiaknak, max kikothetik, hogy ne az o hajtomuvuket kuldjek benne, hanem tervezzek meg egy masikkal azt a verziot (hogy ez gyakorlatban mennyire erne meg, az mas kerdes, szerintem nem nagyon, de nem zarok ki semmit.)De ugyanez vonatkozna a japán Mitsubishi F2-esre is, ha azt a japánok exportálni szeretnék.
A lízingbe adott Gripen flottákon jelenleg még a fegyverzet is amerikai.
Egyedül csak a svédeknél van rendszeresítve az IRIS-T és a Meteor.
Ennek megint mi koze a Gripenhez? Az adott orszag donti el, mit rak ra es ez jellemzoen politikai kerdes.
A Gripen szinte mindent elvisz mar jo ideje, gyakorlatilag az osszes europai fegyvert is.