Én igen szkeptikus vagyok ezzel az amerikai űrméretváltással. Maradjunk annyiban, hogy nem túl hatékony az amerikai infantry jellegű alakulatok haditechnikai fejlesztése. Gondolok itt a karabélycserére, Bradley cserére, M113 cserére, stb.
Ez valahol jó, de inkább rossz fényt vet rájuk.
Mondok egy példát. Nekem a Marines iránya kimondottan jónak, és átgondoltnak tűnt. Kezdve az egységesített fegyverekkel (IAR), az új járművel, a raj szintű drónnal, meg úgy a raj átalakításával.
Én azt gondoltam, hogy a USMC lesz a kísérleti labor, ahol az új elgondolásokat, ki lehet tesztelni rendszer szinten, de mégis csak 50-60ezer a lélekszám.
Egészen mostanáig úgy gondoltam, hogy egy felépített koncepció van, ami tökre beválhat.
Erre azt olvasom, hogy még sem a 13 helyett 12 fő lesz a rajméret, hanem 15. Visszatérnek a 3x4fős Fireteam-ekre + a 3fős raj törzs a 12fős koncepcióból.
Szerintem nem lenne az sem gond, ha visszahoznák a golyószórót Fireteam-enként, de errők még nincs szó (de lehetséges lesz). Azonban ezzel a 15 fővel már nem férnek be az ACV-be (az 1+12 fős APC konfigba belefértek volna). Innentől marad a "tisztán" IAR-os raj a koncepcióból. Amit szintén pofáncsapnak, ha visszahozzák a golyószórókat.
(ahogy írtam, ez nem tragikus, csak a a koncepciót nullázzák le)
És mindezeket a változtatásokat legalább akkora hype vette körül, mint az Army kézifegyver rendszerének megújítását.
Ha mégis keresztülmegy a rendszeren az új elgondolás, akkor sem fogják az európai hadseregek átvenni ezeket ripsz-ropsz. Nem hinném, hogy a németek átállnának nem saját fejlesztésű/gyártású fegyverekre. Ugyan ez vonatkozik a lengyelekre, angolokra, olaszokra . A franciák most vásároltak be hagyományos kaliberből. A svédeknél is most folyik egy tender (ok, hogy nem NATO tagok, de akkor is). Szerintem nem fognak 3-4 évet várni az amerikai kifejletre. Szóval a jelenlegi NATO kalibereinkben szerintem bőven van 20-25 év. Ez pedig egy normál hadseregnél simán lehet egy fegyver típus csere periódus.
Ami pedig a kompatibilitást illeti: Jelenleg sem az USA hadereje látja el a katonáinkat AK lőszerrel...